Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι τόσο πλούσια

Η βασίλισσα Ελισάβετ η 2η γίνεται 90 χρονών και θα περάσει τα γενέθλιά της στο Windsor Castle, το μεγαλύτερο και παλαιότερο λειτουργικό κάστρο στον κόσμο.

Το Windsor είναι μία από τις εννιά κατοικίες που χρησιμοποιεί η βασίλισσα, γεμάτες με κοσμήματα και έργα τέχνης. Όμως στην πραγματικότητα η βασίλισσα της Αγγλίας δεν είναι τόσο πλούσια όσο πιστεύεται από τους περισσότερους.

Οι περισσότεροι από τους βασιλικούς θησαυρούς δεν είναι καν δικοί της. Η περιουσία της εκτιμάται από τους Sunday Times

430 εκατ. ευρώ, "απειροελάχιστη" σε σχέση με την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Η Liliane Bettencourt, κάτοχος του 33% of L'Oreal (LRLCF) και η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο έχει περιουσία αξίας 40 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Η περιουσία του πλουσιότερου Βρετανού, του Gerald Grosvenor, Δούκα του Westminster εκτιμάται στα 12,9 δισ. δολάρια. Η Βασίλισσα δεν βρίσκεται από πέρσι καν στην λίστα των 300 πλουσιοτέρων Βρετανών.

Η αποζημίωση με την οποία αμείβεται η Βασίλισσα ήταν πέρσι 48 εκατ. ευρώ, με την Ελισάβετ να «ξοδεύει» τα 45 εκατ.για να καλύψει τα έξοδα ταξιδιών, κίνησης ασφάλειας, φύλαξης και μισθούς του προσωπικού που απασχολεί.

Η βρετανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την βασιλική περιουσία αξίας 14 δισ. ευρώ αφού αν και η βασίλισσα είναι νομικά κάτοχος της βασιλικής περιουσίας στην πραγματικότητα δεν είναι κτήμα της ενώ πληρώνεται ποσοστό από τα κέρδη που προκύπτουν από την διαχείρισή της συγκεκριμένης περιουσίας.

Η βασιλική περιουσία είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, έτσι η βασίλισσα και να θέλει δεν μπορεί να την πουλήσει.

Ιστορικά τα εισοδήματα της βασίλισσας καθορίζονται από συγκεκριμένο portfolio που δημιουργήθηκε το 1265 και έδωσε στην βασίλισσα πέρσι κέρδη 20 εκατ. ευρώ. τα οποία και η βασίλισσα ξοδεύει όπως επιθυμεί, αν και συνήθως καταλήγουν για να χρηματοδοτηθούν οι δομές που χρησιμοποιεί.

Αν και η βασίλισσα δεν είναι υποχρεωμένη σε δήλωση... πόθεν έσχες, σύμφωνα με βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει στην κατοχή της μετοχές βρετανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε ένα portfolio που περιγράφεται ως "συντηρητικό".

Μέχρι το 1992 η Βασίλισσα δεν πλήρωνε κανένα φόρο, όμως από το 1993 πληρώνει τον ίδιο φόρο που θα πλήρωνε κάθε πολίτης εκτός από την αποζημίωσή της που είναι αφορολόγητη.

Η προσωπική περιουσία και τα εισοδήματα της Βασίλισσας εκτιμώνται στα 430 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα