Τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής για να γίνει Warren Buffett

Ο Harold Pollack, καθηγητής του πανεπιστημίου του Σικάγο έκανε πάταγο με μία απλή κίνηση. Να φτιάξει έναν πίνακα με όλα όσα πρέπει να ξέρει κανείς για την σωστή διαχείριση των χρημάτων του.

Έτσι, αποφεύγοντας τους πολύπλοκους πίνακες, η μελέτη των οποίων απαιτεί χρόνια σπουδών σε business school, έφτιαξε έναν απλό πίνακα. Ούτε καν βιβλίο. Έναν απλό πίνακα ακριβώς με ότι χρειάζεται να ξέρει κάποιος.

Επιγραμματικά ο Pollack συμβουλεύει να:

- Αποταμιεύετε

το 10% με 20% του εισοδήματος σας
- Πληρώνετε κανονικά τις πιστωτικές σας κάρτες κάθε μήνα
- Μην αγοράζετε ποτέ μεμονωμένες μετοχές αλλά να έχετε διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών
- Να συμβουλεύεστε έναν οικονομικό σύμβουλο εμπιστοσύνης σας
- Αγοράστε σπίτι μόνο όταν είστε έτοιμοι
- Να έχετε επαρκή ασφάλιση
- Ενημερωθήτε επαρκώς για τις υπηρεσίες κοινωνικών παροχών

Έτσι, μπορεί ο καθένας να μην είναι Warren Buffett όμως μπορεί να ακολουθήσει τις συμβουλές του Warren Buffet.

"Κανείς από εμάς δεν είναι ο Warren Baffet. Ακόμα και αυτός συνεχώς υπενθυμίζει στα παιδιά του ότι δεν είναι Warren Baffet και τα συμβουλεύει να επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια παρά να προσπαθήσουν να μιμηθούν αυτόν", σημειώνει ο Pollack.

Το χρηματοοικονομικό σύστημα — Wall Street, οικονομικά media και οι χρηματιστές — δεν θα πουν ποτέ ότι είναι απλό αυτό που κάνουν, ώστε να χρεώσουν ακριβά τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Αυτό εννοεί ο Pollack όταν λέει πως πρέπει να συμβουλεύεται κανείς κάποιον εμπιστοσύνης του.

Οι περισσότεροι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, ειδικά αυτοί που ζουν από τις προμήθειες των πωλήσεών τους, κινούνται γύρω από το: "Μην ανησυχείς σε φροντίζουμε", σημειώνει ο Pollack ενώ όπως τονίζεται, η επιτυχία του Baffet (για τους άλλους) συνοψίζεται στο απλό "buy index funds" επενδύετε δηλαδή σε κεφάλαια δεικτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα