Reuters: Σύγκλιση αλλά όχι συμφωνία Ελλάδας-δανειστών

Ελλάδα και διεθνείς πιστωτές έχουν επιτύχει μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει το Reuters, αναφερόμενο σε δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου.

Όπως, όμως, προσθέτει το διεθνές πρακτορείο παρά τη σύγκλιση δεν φαίνεται να υπάρχει τελική συμφωνία προκειμένου να «ξεκλειδώσει η απαραίτητη εκταμίευση της δόσης».

«Υπήρξε σημαντική σύγκλιση, πολύ περισσότερη από τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε η κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας

ότι αυτό ισχύει για τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως σχολιάζει το Reuters τα βασικά αγκάθια έγκειται σε δημοσιονομικά θέματα, καθώς υπάρχει και διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ως γνωστόν το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτός ο στόχος, τον οποίο έχει θέσει η Ευρωζώνη, είναι υπεραισιόδοξος και θεωρεί ότι η Αθήνα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, αφού πρώτα υπάρχει ελάφρυνση του χρέους και ληφθούν και επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός, οι δανειστές έχουν προτείνει η Αθήνα να εφαρμόσει τα μέτρα που ζητούν οι Ευρωπαίοι και να συμφωνήσει, από τώρα, ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα, που φθάνουν στο 2% του ΑΕΠ, εάν δεν κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2018.

Όμως, τονίζει το Reuters, η λήψη επιπλέον μέτρων είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να τα «περάσει» από το κοινοβούλιο.

Όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου μετά το πέρας του αυριανού Eurogroup.

«Θα ήταν μία καλή ένδειξη εάν στο Eurogroup υπήρχε μία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μία ακόμη έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης», τόνισε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή.

Ένα ακόμη πρόβλημα μεταξύ των δανειστών είναι ότι το ΔΝΤ θέλει πρώτα να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους και κατόπιν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, ενώ αντίθετα η Γερμανία δεν συζητά αυτή... τη σειρά. Το Βερολίνο θέλει πρώτα ολοκλήρωση της αξιολόγησης -με όσα αυτό προϋποθέτει – και κατόπιν, έναρξη κάποια στιγμή συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα