Η επέλαση των Ελλήνων μάνατζερ

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ενα πρωτόγνωρο και μαζικό κύμα επιλογής Ελλήνων μάνατζερ για τις διοικήσεις σημαντικών εγχώριων επιχειρήσεων σαρώνει το τελευταίο διάστημα την αγορά. Υπό την προφανή πίεση που τα capital controls δημιούργησαν αλλά και κάτω από την ανάγκη επίτευξης εξωστρέφειας ώστε να ισοσκελιστούν οι ζημιές που έγιναν εντός των ελληνικών συνόρων, ντόπιες επιχειρήσεις στράφηκαν σε CEOs από την πατρίδα μας ποντάροντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Και στράφηκαν πραγματικά στο

enfant gate των μάνατζερ της Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία αλλαντικών επέλεξε τον επί 7 χρόνια αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ελβετικής Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή για νέο της διευθύνοντα σύμβουλο.

Κωνσταντίνος Φρούζης - CEO της Creta Farms

Μάλιστα η μεταγραφή του κ. Φρουζή έκανε μεγαλύτερο ακόμα θόρυβο δεδομένης της προεδρίας του εδώ και χρόνια στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Με επιθετικό προσανατολισμό, οι αδελφοί Τάκης και Μανώλης Δομαζάκης αποφάσισαν να κινηθούν επί της ουσίας επενδυτικά, καθώς στόχος τους είναι να πάνε την Creta Farms ακόμα πιο δυνατά στον εξαγωγικό τομέα. Ο κ. Φρουζής, λοιπόν, κάθε άλλο παρά τυχαία επιλογή ήταν, καθώς γνωρίζει άριστα το διεθνές περιβάλλον αλλά και τον τρόπο που ασκείται το επιχειρείν στην Ελλάδα αφού από το 1985 μέχρι σήμερα κατείχε ανώτατες διοικητικές θέσεις, εντός κι εκτός Ελλάδας, σε εταιρείες όπως Vodafone, ΟΤΕ, L'Oreal, Promodes/Carrefour, ELF/TOTAL και Novartis, ενώ το 2013 αναδείχθηκε Manager of the Year στην Ελλάδα.

Μια βαριά μεταγραφή, όμως, ανακοίνωσε και η ΑΜΒΥΞ. Πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του MIG Group, διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Vivartia και πρώην γενικό διευθυντή της αμερικανικής πολυεθνικής Procter & Gamble Γιάννη Αρτινό.

O Γιάννης Αρτινός, CEO της ΑΜΒΥΞ

Πολλοί αιφνιδιάστηκαν από τη συγκεκριμένη επιλογή προφανώς γιατί δεν γνώριζαν τη συνέχειά της. Ποια ήταν αυτή; Η απορρόφηση του χαρτοφυλακίου της Bacardi, καθώς η τελευταία αποχώρησε από την Ελλάδα. Στόχος του ιδιοκτήτη της ΑΜΒΥΞ, Ισίδωρου Ρεβάχ, είναι με την απόκτηση ενός από τους πιο ακριβοπληρωμένους Ελληνες μάνατζερ να περάσει δίχως κραδασμούς στην προσθήκη τζίρων 60 εκατ. ευρώ από την Bacardi και να διαχειριστεί τη μακράν μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία διανομής αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα και τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών κατ' όγκο. Και όλα αυτά με ένα πενταετούς διάρκειας σχέδιο ανάπτυξης.

Αλλη μία κορυφαία ελληνική εταιρεία, αυτή τη φορά στον χώρο της πληροφορικής, η Singular Logic, ανέθεσε στον κ. Σταύρο Κρασαδάκη καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Ο Σταύρος Κρασακδάκης, επί 5 χρόνια CEO στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

και σημερινός δ/νων σύμβουλος της Singular Logic

O κ. Κρασαδάκης διαθέτει πολύχρονη πείρα σε ανώτατες διοικητικές θέσεις μεγάλων εταιρειών. Τα τελευταία 5 χρόνια κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του νοσοκομείου «Υγεία» Αλβανίας, ενώ στο παρελθόν κατείχε διευθυντικές θέσεις στις εταιρείες Fujitsu Siemens Computers, στην Best-e του ομίλου Γερμανός, στην Ελληνική Επιστημονική, στην Dow Jones Telerate και στον όμιλο Καλοφωλιά. Στόχος της ελληνικής εταιρείας είναι η ενίσχυσή της μετά από μια περίοδο αλλαγών και συνεχόμενων κραδασμών καθώς και η τόνωση της εξωστρέφειας. Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΟΠΑΠ Α.Ε. και κορυφαίος μάνατζερ λόγω της εμπειρίας του στον όμιλο Γερμανός, στον τομέα του λιανεμπορίου, Αλέκος Δούκας ανέλαβε μια σημαντική θέση στην ξένη αλυσίδα ένδυσης και μόδας Forever 21.

O Αλέκος Δούκας, της Forever 21, πρώην γενικός δ/ντής της ΟΠΑΠ ΑΕ

Η εταιρεία με τη διεθνή δικτύωση έκρινε ότι ο κ. Δούκας είναι ένας μάνατζερ με υψηλή ειδίκευση στην ανάπτυξη δικτύων κι έτσι τον επέλεξε για μια θέση μεγάλης ευθύνης.

Ο Μιχάλης Παναγής, μετά από χρόνια στο τιμόνι του ομίλου Eurodrip, ανέλαβε καθήκοντα CEO στη ΣΕΛΟΝΤΑ

Ο κ. Μιχάλης Παναγής ανέλαβε καθήκοντα CEO στη Σελόντα με πρόεδρο τον Θανάση Σκορδά μετά τις ανατροπές που υπήρξαν στην εταιρεία που είναι κάτω από την εποπτεία των τραπεζών. Ο γνωστός από την πολιτική αλλά και με μακρά θητεία στην αγορά ως σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων και με έμφαση στον ασφαλιστικό κλάδο και το εμπόριο κ. Σκορδάς και ο υπεύθυνος για το μεγάλο θαύμα της Eurodrip και την εξαιρετική της πορεία κ. Παναγής ήδη έχουν πιάσει δουλειά με στόχο την εξυγίανση της Σελόντα και το πέρασμά της στη νέα εποχή.

Ο κ. Παναγής, χημικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο, διαθέτει μεγάλη πείρα έχοντας θητεύσει σε διοικητικές θέσεις σε μεγάλες βιομηχανίες. Επί σειρά ετών διετέλεσε επικεφαλής του ομίλου Eurodrip, τόσο μετά την εξαγορά του από την Global Finance όσο και μετά την απόκτηση της εταιρείας από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Paine and Partners. Κατά τη θητεία του στη Eurodrip, η εταιρεία κατάφερε να υπερτριπλασιάσει τον τζίρο της και να υπερδεκαπλασιάσει το EBITDA, αυξάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά τον βαθμό εξωστρέφειάς της.

Ο Παναγιώτης Πετρούλιας, δ/νων σύμβουλος των εμπορικών θυγατρικών των ΕΛ.ΠΕ., ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα

Ο κ. Παναγιώτης Πετρούλιας ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος των εμπορικών θυγατρικών των Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (πρατήρια με το σήμα της ΒΡ). Ο 61χρονος κ. Πετρούλιας είναι Οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Στην πλούσια επαγγελματική του σταδιοδρομία διετέλεσε σε πολλές θέσεις ευθύνης όπως στον όμιλο Μπήτρος Συμμετοχική Α.Ε., στην Η. Ν. Στασινόπουλος ΑΒΕΕ, την ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ ΑΤΕ, την Elmec Α.Ε., κ.ά.

Ο Γεώργιος Μίχος, δ/νων σύμβουλος της ΑΓΕΤ Ηρακλής

Ο κ. Γεώργιος Μίχος με τη σειρά του ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του ομίλου Lafarge - Holcim. Διαδέχθηκε μετά από σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων του τελευταίου τον κ. Πιερ Ντελεπλάνκ. Ο κ. Μίχος κατείχε, από το 2013 έως σήμερα, τη θέση του ανώτατου αντιπροέδρου Ετοιμου Σκυροδέματος της Lafarge στο Παρίσι και παράλληλα ηγούνταν στο έργο για τη δημιουργία νέας οργάνωσης και λειτουργικού μοντέλου της εταιρείας που προέκυψε από τη συγχώνευση Lafarge - Holcim. Εντάχθηκε στον όμιλο Lafarge και στην ομάδα της ΑΓΕΤ Ηρακλής το 2004. Είναι 45 ετών, παντρεμένος με μία κόρη και έχει δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και MBA από το Harvard Business School.

Ο Απόστολος Γεωργαντζής, δ/νων σύμβουλος της Quest Συμμετοχών ΑΕ

Την ίδια στιγμή, τον Απόστολο Γεωργαντζή εξέλεξε ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο-εκτελεστικό μέλος το διοικητικό συμβούλιο της Quest Συμμετοχών Α.Ε. και ο Θόδωρος Φέσσας σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου Παντελή Τζωρτζάκη, ενώ καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Janssen Ελλάδας ανέλαβε ο Μάκης Παπαταξιάρχης, διαδεχόμενος τον Νίκο Κεφαλά, ο οποίος μετακινήθηκε στη Janssen Ρωσίας.

Ο Μάκης Παπαταξιάρχης, δ/νων σύμβουλος στη Janssen Ελλάδος

Ωστόσο, το κύμα Ελλήνων μάνατζερ και της τοποθέτησής τους σε θέσεις ευθύνης θα συνεχιστεί και το 2016, καθώς οι αναδιαρθρώσεις των κόκκινων επιχειρήσεων θα βασιστούν σε αυτή την εγχώρια δεξαμενή. Ηδη οι τράπεζες είναι σε επικοινωνία με κορυφαίες εταιρείες head hunters για να βρουν τα πρόσωπα που θα βοηθήσουν να υπάρξει ομαλή μετάβαση των καταχρεωμένων ομίλων στη νέα εποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα