Μεικτά πρόσημα στην Ασία: Κέρδη 2% στην Ιαπωνία, απώλειες στην Κίνα

Υπό την επίδραση των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν να βρίσκονται οι ασιατικές αγορές, οι οποίες κινούνται με μεικτά πρόσημα.

Αυστραλία, Ιαπωνία και Νότιος Κορέα κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω ευφορίας μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα

της Ιαπωνίας την Παρασκευή, ωστόσο, οι κινεζικοί δείκτες υποχώρησαν μετά τα αδύναμα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή.

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε για έκτο συνεχή μήνα. Ο PMI ανήλθε στις 49,4 μονάδες τον Ιανουάριο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Reuters (49,6 μονάδες) αλλά πάντως χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και ανάπτυξης.

Ο ξεχωριστός δείκτης PMI, Caixin, ανήλθε στις 48,4 μονάδες τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την HSBC «τα ρίσκα για την κινεζική ανάπτυξη παραμένουν καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό αλλά και η απασχόληση μειώνονται.

Ο MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε κατά 1%.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άνοδο σχεδόν 2% στις 17.865 μονάδες, ο Topix με κέρδη 2,14% στις 1.462 μονάδες. Ο Kospi στη Νότιο Κορέα έκλεισε με άνοδο 0,67% στις 1.924 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 ανέκαμψε κλείνοντας ανοδικά κατά 0,76% στις 5.043 μονάδες. Ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψε άνοδο έως και 2% στο ξεκίνημα κλείνοντας ωστόσο με κέρδη μόλις 0,5%. Με άνοδο 0,4% έκλεισε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών μετοχών.

Στο Χονγκ Κονγκ,ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με πτώση 0,55%. Ο Shanghai composite έκλεισε με πτώση 1,77% στις 2.689 μονάδες. Ο Shenzhen composite έκλεισε με πτώση 1% στις 1.671 μονάδες.

Οι μετοχές των China Shipbuilding και Baotou Steel έκλεισαν με πτώση περίπου 5%. Με απώλειες 3,77% έκλεισε η μετοχή της China Railway Group.

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν εκ νέου στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το συμβόλαιο του WTI να υποχωρεί κατά 2% στα 32,95 δολάρια το βαρέλι και του Brent στα 35,27 δολάρια με αντίστοιχη πτώση.

Οι ενεργειακές μετοχές αντέδρασαν με μεικτά πρόσημα στις κινήσεις του πετρελαίου. Στην Αυστραλία η Santos έκλεισε με πτώση 3,5% και η Oil Search με κέρδη 0,77%.

Η μετοχή της ιαπωνικής Inpex διέγραψε τα κέρδη στο κλείσιμο, ενώ η Japan Petroleum έκλεισε με άνοδο 1,62%. Κέρδη 4% για την S-Oil στη Νότιο Κορέα.

Οι κινεζικές CNOOC και Petrochina έκλεισαν με πτώση 3,68% και 2,82% αντίστοιχα.

Ράλι 12% για την Sony μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, τα οποία έδειξαν ετήσια αύξηση κερδοφορίας κατά 3,5% στα 120,1 δισ. γεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα