Η νέα ανεξάρτητη φορολογική Αρχή και το ...χέρι του ΔΝΤ στις νέες φορολογικές κλίμακες

Με το πάγιο αίτημα για πλήρη ανεξαρτητοποίηση του φορολογικού μηχανισμού της χώρας αλλά και με την πρόθεση να το ενισχύσουν μεταφέροντας τεχνογνωσία και πρακτικές ώστε παράλληλα να αυξηθούν οι εισπράξεις θα κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι επικεφαλής των Θεσμών.

Το σχήμα του νέου ανεξάρτητου φορολογικού μηχανισμού θα τεθεί επί τάπητος στις επαφές με τον αναπλ. Υπ. Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το ΔΝΤ έχει παραδώσει στο ΓΛΚ

ειδικό πρόγραμμα-λογισμικό που υπολογίζει τα πιθανά αποτελέσματα στα σενάρια για τις νέες φορολογικές κλίμακες που είναι υπό κατάρτιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προτείνει στους Θεσμούς τη σύσταση μίας πλήρως ανεξάρτητη και ξεχωριστή από το μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών φορολογική αρχή. Σε αυτήν την αρχή θα περάσει ο έλεγχος όλων των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας, όπως είναι οι εφορίες, τα τελωνεία, τα ελεγκτικά κέντρα και όλη η ηλεκτρονική υποδομή το υπουργείου Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της νέας Αρχής θα έχει πενταετή θητεία ενώ πληροφορίες για κάλυψη της θέσης απ' τον υφιστάμενο Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα.

Μάλιστα ο επικεφαλής της νέας αρχής θα εποπτεύεται από πολυμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα αποτελείται μεταξύ άλλων από ειδικούς επί των φορολογικών θεμάτων και δικαστικούς. Το ΔΣ θα διορίζεται με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή και η θητεία του θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα δέκα χρόνια Το συμβούλιο θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να παύσει τον επικεφαλής, εφόσον διαπιστώνει ότι δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά του.

Στόχος είναι η νέα Αρχή να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το καλοκαίρι.

ΔΝΤ και κλίμακες

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ φέρεται να έχει προσφέρει ...βοήθεια στην κυβέρνηση ώστε μέσω της διαμόρφωσης των νέων φορολογικών κλιμάκων να εισπραχθούν οι επιπρόσθετοι φόροι 300 – 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί τεχνοκράτες παρέδωσαν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ειδικό πρόγραμμα-λογισμικό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη γκάμα τις κλίμακες με τις οποίες θα φορολογηθούν τα εισοδήματα.

Ανάλογα με τις παραμέτρους που θα θέσουν οι επιτελείς της πλατείας Συντάγματος, όπως είναι τα νέα όρια για τα αφορολόγητα ποσά, οι συντελεστές φορολόγησης, η προοδευτικότητα της κλίμακας, ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα κ.α., το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να παραγάγει μέχρι και δώδεκα διαφορετικά σενάρια απόδοσης φόρων.

Από το ήπιο με τα 150-200 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους μέχρι το πιο «σκληρό» που τα φορολογικά βάρη για τους Ελληνες αυξάνουν έως και 500 με 550 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πιθανότερη εκδοχή να επιλεγούν δύο φορολογικές κλίμακες, όπως είναι και σήμερα, δηλαδή μία για μισθωτούς-συνταξιούχους και μία για ελεύθερους επαγγελματίες.
Βέβαια, οι σκέψεις για ενιαία κλίμακα στην οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα, δεν έχουν ακόμη εγκαταλειφθεί. Και αυτό γιατί με βάση αυτό σενάριο τα πρόσθετα έσοδα που υπολογίζονται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δανειστές επιμένουν σε τρεις φορολογικές κλίμακες.

Keywords
Τυχαία Θέματα