Χρ. Καπάτος - Σωτ. Λεονταρίτης: Η ταχέως αναπτυσσόμενη Viocare και πώς η Ελλάδα έχασε μια επένδυση για να την κερδίσει η Σκωτία

Του Δημήτρη Παφίλα

Επί δύο χρόνια η HCi Viocare, εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με κύρια δραστηριότητά της τη δημιουργία κλινικών Προσθετικής και Ορθωτικής, πληρώνει ενοίκιο κτιρίου στην Αθήνα προκειμένου να δημιουργήσει αντίστοιχη κλινική στην Ελλάδα, αλλά η επένδυση προς το παρόν χάθηκε. Η πρώτη κλινική εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Σκωτία,

χώρα όπου οι επενδυτές λαμβάνουν πίσω το 30% των εξόδων τους - τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε μισθούς. Παρά ταύτα, ο κ. Χρήστος Καπάτος (φωτ.), συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογιών της Viocare, επιμένει ότι η εταιρεία επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα, καθώς ο κλάδος της Προσθετικής & Ορθωτικής στη χώρα μας εμφανίζει συνολικό τζίρο 70-80 εκατ. ευρώ με υψηλά περιθώρια κέρδους, αλλά δίχως τις ανάλογες υπηρεσίες. H Viocare επιδιώκει να επενδύσει στην Ελλάδα, ωστόσο αντί να επιστρέφει χρήματα η χώρα ζητά το 30%-40% σε φόρους.

«Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα, στον χώρο των κέντρων αποκατάστασης και του Ιατρικού Τουρισμού. Η ομάδα της Viocare δουλεύει γι' αυτό τον σκοπό», αναφέρει ο έτερος εκ των ιδρυτών της εταιρείας, Σωτήρης Λεονταρίτης, ομογενής από τον Καναδά, ο οποίος αδυνατεί να καταλάβει γιατί υπερφορολογούν τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σήμερα, επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Viocare είναι εισηγμένη στις αγορές ΟΤC των ΗΠΑ, και εκτός από την κλινική έχει αναπτύξει τεχνολογίες και πατέντες για διαβητικούς, αθλητικά παπούτσια, ιατρικά στρώματα κ.ά., ενώ διεκδικεί την είσοδό της στο χρηματιστήριο NASDAQ.

Από την κλινική στους αισθητήρες

Η ίδρυση της Viocare μας διδάσκει τι μπορεί να συμβεί όταν συναντηθούν ένας άνθρωπος της αγοράς και ένας πανεπιστημιακός που δουλεύει πάνω σε τεχνολογικές καινοτομίες. Το 2006, λοιπόν, ο κ. Λεονταρίτης, με πείρα 20 και πλέον χρόνων στα χρηματιστήρια, επιστρέφει από το Βανκούβερ του Καναδά στην Ελλάδα και ψάχνει μια καινοτόμα ιδέα ώστε στη συνέχεια να δημιουργήσει μια ελληνική επιχείρηση ικανή να σταθεί στην αγορά και να αντλήσει κεφάλαια. Ενας φίλος τού μιλά για έναν πανεπιστημιακό που έχει τελειώσει το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Στραθκλάιντ στη Γλασκώβη, στον τομέα της Bioengineering και του New Venture Creation. Ετσι, πηγαίνει και συναντά τον κ. Χρήστο Καπάτο. Ο τελευταίος του μιλά για κάποιες τεχνολογίες και εφαρμογές οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στην αντιμετώπιση κοστοβόρων ασθενειών όπως η διαβητική νευροπάθεια. Μέχρι τότε ο κ. Καπάτος είχε αναπτύξει μια τεχνολογία σκαναρίσματος ανθρώπων που έχουν ακρωτηριαστεί. Ο ομογενής επιχειρηματίας τον ακούει προσεκτικά. Σε μια συνηθισμένη μέρα του στον Καναδά έπρεπε να αποφασίσει πώς θα κατανείμει κεφάλαια σε μετοχές. Πείθεται για την ποιότητα του σημερινού εταίρου του και αποφασίζει να προχωρήσει το project. Ζητά από τον κ. Καπάτο να του λέει μόνο την αλήθεια και αμέσως διερευνά πώς θα δημιουργήσει την επιχείρηση.

Γνωρίζοντας εκ των έσω τις νεοφυείς εταιρείες (start up) που ξεκινούν φιλόδοξα αλλά στη συνέχεια κατρακυλούν δίχως κεφάλαια, επιδιώκει η εταιρεία να αποκτήσει πρώτα σταθερά έσοδα. Ετσι, ξεκινά η ιδέα της δημιουργίας κλινικής Προσθετικής & Ορθωτικής. Τον πρώτο καιρό η εταιρεία είχε αναπτύξει μια ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας ήταν δυνατή η κατασκευή πρόσθετου μέλους σε λιγότερο χρόνο και με χαμηλότερο κόστος.

Εναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2015, η κυρία Νίκολα Στέρτζιον, πρωθυπουργός της Σκωτίας, εγκαινίαζε το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας, καθώς και την πρώτη κλινική Προσθετικής, Ορθωτικής και Διαβητικού Ποδιού του ομίλου ελληνικών συμφερόντων HCi Viocare στη Γλασκώβη. Η κλινική είναι μοναδική στο είδος της στη Σκωτία και εξυπηρετεί πελάτες από ολόκληρη τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Εχοντας έσοδα από την κλινική Προσθετικής και τις πρώτες εφαρμογές, η Viocare προχώρησε, όπως θα δούμε, τις τεχνολογίες, εφευρίσκοντας ολοένα νέες πατέντες και εφαρμογές.

Η πρώτη εφαρμογή για διαβητικούς - Αισθητήρες για κλινικές, αθλητές μέχρι και λάστιχα υψηλών ταχυτήτων

Μία από τις πρώτες εφαρμογές που παρουσίασε η Viocare ήταν η τεχνολογία ταυτόχρονης μέτρησης της κάθετης και περιμετρικής πίεσης μέσω αισθητήρων. Με αυτούς σχεδιάστηκε ένα έξυπνο πέλμα για διαβητικούς. Μέσω αυτού οι γιατροί λαμβάνουν συνεχείς πληροφορίες οι οποίες ενδέχεται να αποτρέψουν τους ακρωτηριασμούς. Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια ασθένεια το κόστος της οποίας είναι από τα υψηλότερα στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ.

Οι αισθητήρες της Viocare, όμως, βρήκαν κι άλλες εφαρμογές. Το πέλμα με τους αισθητήρες εξετάζεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στα αθλητικά παπούτσια ώστε να προλαμβάνονται οι τραυματισμοί και παράλληλα να δίνονται πληροφορίες για την απόδοση των αθλητών. Η Viocare ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες αθλητικών ειδών προκειμένου η τεχνολογία να ενσωματωθεί σε ειδικά αθλήματα, όπως το ράγκμπι, το μπάσκετ κ.ά. Πρόσφατα, επίσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με την Carilex Medical GmbH, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στρωμάτων παγκοσμίως. Τα στρώματα θα χρησιμοποιούν τους αισθητήρες και με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίζουν πότε χρειάζεται, λ.χ., αντικατάσταση. Η πιο σημαντική εφαρμογή θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς στα νοσοκομεία, καθώς από τη ροή των πληροφοριών θα αντιμετωπίζονται οι κατακλίσεις. Από τις κατακλίσεις, όμως, η Viocare πέρασε στα λάστιχα υψηλών ταχυτήτων και τους αθλητές. Κάτω από το σήμα Flexisense™, έχουν δημιουργηθεί όλες οι εφαρμογές μέσω των αισθητήρων, είτε για ιατρικούς, αθλητικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς. Στα λάστιχα λ.χ. ο αισθητήρας μπορεί να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές στο λάστιχο, καθώς και την πρόσφυσή του στο έδαφος, και να παρέχει στιγμιαία την ανάλογη πληροφορία κάνοντας εφικτή την προσαρμογή του οχήματος στις διαφορετικές συνθήκες του οδοστρώματος και τους τύπους οδήγησης και καταφέρνοντας να βελτιώσει δραστικά τα ποσοστά ασφάλειας και οδηγικής απόδοσης. Το σύστημα επίσης μπορεί να παρέχει στοιχεία σχετικά με τη δύναμη του οχήματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της απόδοσης της μηχανής και των καυσίμων. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», η εταιρεία βρίσκεται προ των πυλών για συμφωνία με μεγάλη εταιρεία από τη Formula 1. Οταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας ζήτησαν να διαπραγματευτούν ένα συμβόλαιο, είπαν στον κ. Καπάτο ότι «γνωρίζουμε καλύτερα από εσάς τι τεχνολογία έχουμε στα χέρια μας».

Κεφάλαια

Τα έσοδα της εταιρείας στο α’ τρίμηνο του 2016 αυξήθηκαν και συνολικά ξεπέρασαν τις 500.000 δολάρια. Η κεφαλαιοποίησή της, δε, έχει φτάσει στα 192 εκατ. δολάρια, ενώ η αποτίμηση ξένου οίκου αυξάνει κατά πολύ τη σημερινή κεφαλαιοποίηση. Η Viocare, εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα στραφεί στην αγορά των ΗΠΑ προκειμένου να αναζητήσει κεφάλαια για να προχωρήσει το σχέδιο επέκτασης στις κλινικές προσθέτοντας 5 ακόμη μονάδες όπως αυτή της Γλασκώβης. Εν τω μεταξύ, προχωρούν τα σχέδια συνεργασιών με εταιρείες που κατασκευάζουν λάστιχα υψηλών ταχυτήτων καθώς και με εταιρείες αθλητικών ειδών. Ολα αυτά, δυστυχώς, δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, αν και η εταιρεία διαθέτει γραφεία στο Παλαιό Φάληρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα