Ευρωπαϊκό «φρένο» στις «τυφλές» δεσμεύσεις ακινήτων από το Δημόσιο

Απόφαση – σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει ένα «φρένο» στις απεριόριστες δεσμεύσεις ακινήτων από το Κράτος που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν και ζημιώνουν αλόγιστα τους ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Έθνος, το ευρωδικαστήριο ανέτρεψε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου δικαιώνοντας ιδιοκτήτη ακινήτου που το κράτος τού το είχε απαλλοτριώσει έναντι 22.680 ευρώ πριν από 40 χρόνια και, αφού δεν έγιναν ποτέ οι αρχαιολογικές ανασκαφές, ύστερα από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες που επέβαλαν ακύρωση και ανάκληση της απαλλοτρίωσης, για να του το επιστρέψει του ζητά τώρα 665.000 ευρώ!

Πολύ

σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια σε εφαρμογή της πλούσιας νομολογίας του Ευρωδικαστηρίου εξαναγκάζουν το Δημόσιο να καταβάλλει σημαντικές αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο για δέσμευση της περιουσίας τους επί δεκαετίες, λόγω μέτρων περιορισμού της δόμησης και εκμετάλλευσης προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και για ηθική βλάβη επειδή υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ουσία η Δικαιοσύνη υπό την «καθοδηγητική» νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου βάζει «φρένο» στην... αρπακτική συμπεριφορά του κράτους που δεν επιθυμεί να πληρώνει τίποτα για τη στέρηση της ιδιοκτησίας των πολιτών ή επιδιώκει να την επιστρέφει αξιώνοντας αστρονομικά ποσά, ενώ τη δέσμευσε επί χρόνια αδικαιολόγητα έναντι πινακίου φακής.

Με την εν λόγω απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, γεννώνται ελπίδες ότι αργά ή γρήγορα μπορεί να βρεθούν στη «ζυγαριά» του με προοπτική ανατροπών και άλλες προβληματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που καθιστούν το κράτος «κλέφτη», όταν π.χ. φορολογεί τα ακίνητα με τις «φουσκωμένες» (εξαιτίας της οικονομικής κρίσης) αντικειμενικές αξίες, ενώ επιτρέπει τον πλειστηριασμό τους με τις σαφώς χαμηλότερες εμπορικές αξίες.

Παράλληλα, η «ευρωκαταδίκη» οδηγεί στην υποχρέωση να εξευρεθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές συμβιβαστική λύση, ενώ με βάση τη νεότερη νομολογία αλλά και τη σχεδιαζόμενη νέα νομοθεσία για τις διοικητικές δίκες μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη της σχετικής δίκης στο ΣτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα