Moody's: Αυτά είναι τα κέρδη της ΕΤΕ απ' την πώληση του Αστέρα - «Credit Positive» η κίνηση

«Πιστωτικά θετική» (Credit Positive) χαρακτηρίζει η Moody’s τη διάθεση από την Εθνική Τράπεζα του 67,23% της Αστήρ στην Apollo Investment Holdco SARL έναντι τιμήματος περίπου 299 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της, η πώληση θα αυξήσει τη ρευστότητα και το κεφάλαιο της ΕΤΕ και παράλληλα θα μειώσει περαιτέρω τις μη τραπεζικές δραστηριότητες,

όπως ορίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, επιτρέποντας στη διοίκηση να εστιάσει εξ ολοκλήρου στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Ο οίκος σημειώνει ότι η κίνηση είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την DG Comp ώστε να λάβει κρατική βοήθεια μέσω του ΤΧΣ. Το σχέδιο, υπενθυμίζει, περιλαμβάνει την αποεπένδυση από αριθμό θυγατρικών μεταξύ των οποίων ήταν και η Finansbank, που πωλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχευε δε στο να εξασφαλίσει ότι τα κρατικά κεφάλαια που έλαβε η Εθνική θα διατεθούν για τις τραπεζικές εργασίες προκειμένου να αποφευχθεί αθέμιτος ανταγωνισμός σε άλλους τομείς ή ξένες αγορές.

Η Moody’s εκτιμά ότι τα έσοδα από την πώληση θα κατευθυνθούν για τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA, κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το ποσό που έπρεπε να αποπληρώσει η ΕΤΕ ήταν περίπου 5 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, ή περίπου 6% του συνολικού ενεργητικού, το χαμηλότερο έναντι των άλλων τραπεζών. Όπως σημειώνει η Moody's, η μεγάλη καταθετική βάση και το ισχυρό δίκτυο ανά τη χώρα υποδηλώνει την ισχυρή θέση του ομίλου σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα με τη σχέση δανείων προς καταθέσεις στην εγχώρια αγορά στο 91% τον Ιούνιο του 2016, έναντι μέσου όρου 139% για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η συναλλαγή θα στηρίξει και την κεφαλαιακή βάση της Εθνικής προσθέτοντας 46 μονάδες βάσης στον δείκτη CET1. Αυτό θα φέρει τον δείκτη με βάση τη σχετική ντιρεκτίβα της ΕΕ (CRD IV) στο 22,1%, με βάση στοιχεία Ιουνίου 2016. Ο δείκτης pro forma CET1, εξαιρουμένων των ύψους 2 δισ. ευρώ ενισχύσεων που προβλέπεται να αποπληρώσει στο ΤΧΣ τους επόμενους μήνες, θα είναι 16,2%, στο υψηλότερο επίπεδο από τους ανταγωνιστές της.

Όπως τονίζει η Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν ισχυρά κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των υψηλών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η έκθεση της Εθνικής στα NPEs αντιστοιχεί στο 45,8% των χορηγήσεων με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, ενώ η κάλυψη μέσω προβλέψεων για αυτά ήταν 54,3%. Τα «καθαρά» NPEs (NPEs μείον σωρευτικές προβλέψεις) ήταν περίπου στο 157% των κεφαλαίων CET1, δείχνοντας τα μεγάλα καθοδικά ρίσκα για την κεφαλαιακή βάση από τα προβληματικά δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα