Markit: «Απογοητευτικά» τα στοιχεία PMI στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Απογοητευτική είναι η χρονιά μέχρι στιγμής για τα PMI στην Ευρωζώνη, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και της μεταποίησης, ενώ την ίδια στιγμή οι αποπληθωριστικές πιέσεις εντείνονται, όπως αναφέρει η ανάλυση της Markit.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 53,6 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 54,3 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Ο σύνθετος δείκτης υποχωρεί στις 53,6 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 54,2 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και «δείχνουν μια πολύ αδύναμη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω μέτρων χαλάρωσης από την ΕΚΤ».

Στη Γαλλία, ο δείκτης υπηρεσιών επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ύστερα από συρρίκνωση τον Δεκέμβριο, στις 50,3 μονάδες, ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερο ριμπάουντ.

«Η χλιαρή ζήτηση συνεχίζει να βαραίνει την απόδοση στον τομέα, με τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται αλλά με μικρότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό» υποστηρίζει ο Jack Kennedy, οικονομολόγος της Markit.

Στην Ιταλία, ο δείκτης επιβραδύνθηκε στις 53,6 μονάδες από τις 55,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι προσδοκιών για πτώση στις 54 μονάδες. Η ανάπτυξη στις νέες παραγγελίες και την απασχόληση επιβραδύνθηκαν αλλά κι επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα από τον Μάιο του 2011.

«Με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη σε υψηλά επίπεδα, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη στην Ιταλία θα συνεχιστεί» υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Markit, Phil Smith.

Στη Γερμανία, ο δείκτης υπηρεσιών υποχώρησε στις 55 μονάδες από τις 56 μονάδες τον Δεκέμβριο, ωστόσο το επιχειρηματικό κλίμα βρέθηκε σε υψηλό πέντε ετών, ενώ παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε όσον αφορά στις νέες παραγγελίες και την απασχόληση, αυτή παραμένει ισχυρή.

«Αν και η παραγωγή αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, η τάση παραμένει ισχυρή» υποστηρίζει ο Oliver Kolodseike, οικονομολόγος της Markit.

Keywords
Τυχαία Θέματα