Μονοκατοικία και εξοχικό το όνειρο του Έλληνα: Τι αποκαλύπτει έρευνα της REMAX

Ιδιόκτητο σπίτι 120 τ.μ. με 4 δωμάτια, μπαλκόνι και χώρο στάθμευσης, πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς και γειτονιά με χώρους πρασίνου και πάρκα, θέλει ο μέσος Έλληνας με βάση το προφίλ που σκιαγράφησε πανευρωπαϊκή έρευνα του διεθνούς κτηματομεσιτικού δικτύου RE/ΜAX.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι η ιδιοκατοίκηση έχει πέσει πλέον στο 70%, όταν πριν από την κρίση ήταν πάνω από 80%. Επίσης, όπως απαντούν οι ιδιοκτήτες,

σε ποσοστό 33% διαθέτουν και εξοχική κατοικία.

Η έρευνα εστιάζει αφενός στα σπίτια που διαθέτουν σήμερα οι Ελληνες και αφετέρου στα όνειρα που κάνουν για την αγορά ή μίσθωση της ιδανικής κατοικίας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Έλληνες μαζί με Βρετανούς και Ολλανδούς είναι πρωταθλητές σε ιδιόκτητες μονοκατοικίες - μεζονέτες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από εκείνους που διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, η πλειοψηφία δηλώνει ότι ζει σε μονοκατοικία ή μεζονέτα και η μειοψηφία σε διαμέρισμα.

Μοιρασμένοι ανάμεσα σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα είναι όσοι δηλώνουν ότι για τη στέγασή τους μισθώνουν ένα ακίνητο. Oι μισοί μένουν σε μονοκατοικία και οι άλλοι μισοί σε διαμέρισμα.

Όσοι διαθέτουν δεύτερη κατοικία δηλώνουν ότι αυτή βρίσκεται στην περιφέρεια και καλύπτει κυρίως τις ανάγκες τους για διακοπές.

Όσον αφορά στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και τη σχέση του με την απόκτηση δεύτερης κατοικίας, στο 32,8% των θετικών απαντήσεων για την ύπαρξη δεύτερης κατοικίας επικρατούν τα υψηλά μηνιαία εισοδήματα της τάξεως των 3.000 - 4.000 ευρώ κατά 58,8% και πάνω από 4.000 ευρώ κατά 44,4%.

Διαφορετική είναι η εικόνα για εκείνους που απάντησαν αρνητικά, καθώς το 73,1% λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 2.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα