Ποιος κλάδος της οικονομίας εκφράζει αισιοδοξία για το 2016

Της Στεφανίας Σούκη

Με τις αφίξεις του Ελ. Βενιζέλος να διατηρούνται σταθερά και τον Ιανουάριο σε διψήφια ποσοστά αύξησης, στο ιστορικό ρεκόρ του 1,1 εκατ. επιβατών με μία αύξηση 11,9%, οι ξενοδόχοι της Αθήνας έχουν κάθε λόγο να δηλώνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για τα νούμερα του 2016.

Το ίδιο όμως δηλώνουν και οι ξενοδόχοι στην υπόλοιπη Ελλάδα,

όπως προκύπτεια από το βαρόμετρο του 2016 που καταρτίζει η γνωστή, εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων gbr consulting. Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας οι Ελληνες ξενοδόχοι είναι πολύ αισιόδοξοι για το 2016, αφού 6 στους 10 προβλέπουν για εφέτος βελτιωμένα νούμερα τόσο στις πληρότητες όσο και στις τιμές των δωματίων, σε ποσοστό από 2% και πάνω σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Οι ξενοδόχοι στα μεγάλα resorts εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση το βαρόμετρο της gbr παραπέμπει επίσης σε θετική πορεία κατά το τρέχον έτος με αύξηση στις πληρότητες και τα έσοδα.

Η gbr κάνει ιδιαίτερη αναφορά τόσο στα μεγαλύτερα deals στον τομέα του τουρισμού- που δίνουν περαιτέρω ώθηση στον κλάδο,- όσο και στην επενδυτική δραστηριότητα κυρίως όσον αφορά τα νέα ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας: Στις σημαντικότερες συμφωνίες λοιπόν περιλαμβάνονται η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, η έτερη συμφωνία για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων επίσης μέσω Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αλλά και το deal που ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους για τη συγχώνευση των ΣΑΝΗ και Ikos Resorts.

Οσον αφορά τα νέα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, το 2016 αναμένεται η έλευση του νέου 5άστερου ξενοδοχείου επί της οδού Μητροπόλεως από τον όμιλο Ηλεκτρα κι επίσης στη Μητροπόλεως το προσεχές διάστημα αναμένονται τα νέα Τhe Zillers και το Met 34, το νέο συγκρότημα των πολυτελών διαμερισμάτων. Το πρώην Fashion House στην Ομόνοια θα λειτουργήσει ως 4άστερο με την επωνυμία Athens Tiffany Hotel, ενώ νέες χρήσεις για το ακίνητο που αγόρασε στο Κολωνάκι, εκεί όπου στεγαζόταν και η καναδική πρεσβεία επί της οδού Γενναδίου αναζητεί και ο όμιλος Dogus. Στα deals που αναμένεται να απασχολήσουν την επικαιρότητα στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι η επερχόμενη πώληση του Hilton Αθηνών, για την οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην ανάλυση της gbr consulting "πρόσφατο, σοβαρό ενδιαφέρον εκφράστηκε από την Blackstone και τη Fosun με μία τιμή μεταξύ 160- 170 εκατ. ευρώ".

Στις νέες μονάδες που προστέθηκαν το περασμένο έτος στο δυναμικό της πρωτεύουσας περιλαμβάνεται καταρχάς το Domotel Kastri τον περασμένο Οκτώβριο στα βόρεια της Αθήνας, το νέο μέλος των Coco-Mat Hotels & Resorts στο Κολωνάκι, το Athens Inn στο Σύνταγμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ambrosia τον Iούνιο, το Athens Status Suites και το AthensWas τον Απρίλιο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα