Αλ. Τσίπρας: «Μόνο με επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πέσουν Κεφάλαια στην οικονομία»

Την εκτίμηση αλλά και την ελπίδα της κυβέρνησης ότι μετά την πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αρχίσουν να διατίθενται και πάλι Κεφάλαια στην οικονομία και το κόστος του χρήματος θα γίνει πιο φθηνό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για το πρόγραμμα Act4Greece.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας η ανακεφαλαιοποίηση ανοίγει το δρόμο

επιστροφής των καταθέσεων αλλά και της καλύτερης διαχείρισης των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ωστόσο αναγνώρισε πως για να συμβούν όλα αυτά βασική προϋπόθεση είναι να κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές ώστε να δρομολογηθεί η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους αλλά και η επιστροφή του waiver στα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ με παράλληλη συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (QE) της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την αξία των εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως το Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, καθώς όπως είπε «τα συσσωρευμένα προβλήματα των τραπεζών περιορίζουν μέχρι σήμερα τη δυνατότητα αυτές να παρέχουν πόρους για να ανακάμψει η οικονομία και να εδραιωθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη σε στέρεα βάση».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η ανάπτυξη συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη»

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο όπως είπε θα παρουσιαστεί την άνοιξη.

Ωστόσο όπως έσπευσε να δηλώσει πυλώνες του σχεδίου θα είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων.

Όπως σημείωσε μάλιστα πρώτος στόχος του σχεδίου είναι να σταματήσει η αποεπένδυση από τη χώρα καθώς από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί, όπως είπε, 30 δισ ευρώ ή το 65% των συνολικών επενδύσεων στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε πως σε συνεργασία με την ΕΤΕπ εξετάζονται βέλτιστες πρακτικές για ένταξη έργων στο σχέδιο Γιούνγκερ ώστε να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια. «Παράλληλα προωθούμε βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο με ένα νέο αναπτυξιακό νόμο για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με προσανατολισμό στην καινοτομία, τις εξαγωγές και τα προϊόντα υψηλής αποδοτικότητας».

Keywords
Τυχαία Θέματα