IPO - μαμούθ $1,5 δισ. από τη ρωσική En+ σε Λονδίνο και Μόσχα

Ο όμιλος του Ρώσου μεγιστάνα του τομέα μετάλλων, Oleg Deripaska, ετοιμάζεται να κάνει Αρχική Δημόσια Προσφορά στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Μόσχας. Στόχος της En+ Group να συγκεντρώσει 1,5 δισ. δολ., μέσω της IPO που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών για τον ρωσικό επιχειρηματικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, το σχεδιαζόμενο deal

είναι η πρώτη μεγάλη IPO ρωσικής εταιρείας στο Λονδίνο, από το 2014 όταν η Δύση επέβαλε κυρώσεις για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα στην κρίση με την Ουκρανία, «παγώνοντας» έτσι τη διάθεση των επενδυτών για ρωσικά assets.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να αναθερμάνει γενικά τις IPO στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που σημείωσαν επιβράδυνση μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

Η En+ κατέχει assets στους τομείς των μετάλλων και της ενέργειας, μεταξύ αυτών και ποσοστό 48% στη ρωσική παραγωγό αλουμινίου Rusal που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η συγκεκριμένη αποτελεί έναν από τους βασικούς πελάτες της En+ στην αγορά υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Το ένα από το 1,5 δισ. που ευελπιστεί αν συγκεντρώσει η εταιρεία του Deripaska αναμένεται να είναι πρωτογενές και μέρος του θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή μέρους των χρεών της En+. Η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο.

Τρεις μήνες νωρίτερα, η Polyus που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού στη Ρωσία, συγκέντρωσε άνω των 800 εκατ. δολ. μέσω μιας δεύτερης δημόσιας προσφοράς σε Λονδίνο και Μόσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα