Λούις ντε Γκίντος: «Παραφροσύνη η απόσχιση της Καταλονίας- Δεν θα την επιτρέψουμε»

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία χαρακτήρισε "παράφρονα", εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λούις ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. ντε Γκίντος από την αρχή της συνέντευξης μίλησε για "παράνομο δημοψήφισμα" και για την "ισχύ του νόμου" την οποία, όπως επανέλαβε πολλές φορές,

υπερασπίζεται η κυβέρνηση της Μαδρίτης, με τη στάση που ακολουθεί μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής.

«Ιστορικά η Καταλονία αποτελεί τμήμα της Ισπανίας. Αυτή η ιδιότητα της επέτρεψε να γίνει μια πολύ πλούσια περιοχή. Με την αποφασιστική μας στάση, υπερασπιζόμαστε το νόμο και την ευμάρεια των κατοίκων της Καταλονίας» υπογράμμισε ο Ισπανός υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Στη συνέχεια ο Λούις ντε Γκίντος εξήγησε ότι η στάση της Μαδρίτης είναι ευρωπαϊκή υπόθεση, καθώς μια ενδεχόμενη ανοχή της κυβέρνησης Ραχόι στις αποσχιστικές τάσεις των Καταλανών, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεγάλος μέρος των απαντήσεων που έδωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών,αποσυνέδεαν την «ριζοσπαστική προσέγγιση» όπως αποκαλούσε το κίνημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με το τέλος της ευμάρεια του λαού της περιοχής.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο ντε Γκίντος διαβεβαίωσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας (μετόχους και καταθέτες) και τους επενδυτές της ισπανικής χρηματαγοράς ότι δεν ρπόκαιτει να υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από τους "Καταλανούς ριζοσπάστες", καθώς, όπως είπε "οι θεσμοί είναι ισχυροί και αξιόπιστοι και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τη νομιμότητα και την ομαλή λειτουργία της αγοράς"

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση βίας, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η επιβολή του νόμου γίνεται μέσα από "εργαλεία", ενώ σε ερώτημα τι θα συμβεί εάν η διοίκηση της Καταλονίας προχωρήσει σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας τς περιοχής, απάντησε πρώτον ότι αυτή η επιλογή θα οδηγούσε -υποθετικά- την Καταλονία εκτός Ευρώπης, από την οποία πολύ έχει ωφεληθεί τα τελευταία χρόνια" και δεύτερον, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση αυτή την προοπτική, χρησιμοποίησε τη φράση: "Η απάντησή μας θα είναι πολύ καθαρή"

Keywords
Τυχαία Θέματα