Vagrant Story

Ένα έπος από την "βασίλισσα" των JRPG, Square Enix.Το 1999 και το 2000 ανήκουν στις παραγωγικότερες χρονιές της αγαπημένης Square Enix. Τότε δημιουργήθηκε το Final Fantasy 8 και το θεϊκό Chrono Cross. Τρίτο και καταϊδρωμένο κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 2000 ένα ακόμα δυνατό RPG της

Square εν ονόματι Vagrant Story. Ξεφεύγοντας λίγο από τα σκληροπυρηνικά JRPGs, το Vagrant Story είναι ένα Action RPG με έντονο το στοιχείο της τροποποίησης του εξοπλισμού του κεντρικού ήρωα αλλά και την στρατηγική που επιβάλλει ο κάθε αντίπαλος ξεχωριστά.

Παρότι επισκιάστηκε από τα προαναφερόμενα επικά JRPG, το Vagrant Story πουλάει 100.000 σε λιγότερο από ένα μήνα και κατατάσσεται πέμπτο στην λίστα τίτλων για το PS1 εκείνο το μήνα. Η υποδοχή του από τους δημοσιογράφους είναι ενθουσιώδης και είναι αξιοσημείωτο το ότι αποτελεί το τρίτο από τα 22 video games που έχουν πάρει τέλειο σκορ στο θρυλικό ιαπωνικό περιοδικό Famitsu. Το Vagrant Story ανέβασε κατακόρυφα την δημοτικότητά του στην κοινότητα των gamers σε σημείο που το Final Fantasy XII να περιέχει μπόλικες αναφορές σε αυτό, η Sony να το συγκαταλέγει στα greatest hits της και η Square στα...ultimate hits της.

Φανταστική σφαγή σε φανταστικό βασίλειο
Αρχίζοντας το Vagrant Story θα συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε στο φανταστικό βασίλειο της Valendia και πιο συγκεκριμένα στη ρημαγμένη πόλη Lea Monde. Υπό τις διαταγές σας τίθεται ο μοναδικός playable χαρακτήρας του παιχνιδιού, ο Ashley Riot, ένας επίλεκτος πράκτορας με το προσωνύμιο Riskbreaker. Ο Ashley πήγε στην Lea Monde με σκοπό να ερευνήσει την φημολογούμενη σχέση του επικεφαλή μιας εγκληματικής σέχτας και ενός διαπρεπούς μέλους του κοινοβουλίου της Valendia. Μετά από έναν ολιγόλεπτο πρόλογο που λειτουργεί σαν tutorial, ο Ashley (κι εσείς μαζί του) θα καταδυθείτε στο πρώτο από τα πολλά σκοτεινά μέρη του Vagrant Story όπου σας περιμένουν αμέτρητες προκλήσεις.

Το Vagrant Story δεν χάνει καθόλου χρόνο με περίπλοκα menu μετά την εισαγωγική οθόνη αλλά σας ρίχνει αμέσως στην δράση, ενσωματώνοντας τις επιλογές σας στο βασικό menu. Από την πρώτη περιοχή του παιχνιδιού θα βρείτε το save point που είναι ένας μπλε κύκλος με τελετουργικά σχέδια στο έδαφος καθώς και ένα μπαούλο που θα σας χρειαστεί πολύ. Σε αυτό μπορείτε να αποθηκεύσετε τον εξοπλισμό και τα αντικείμενα που δεν σας χρειάζονται εκείνη την στιγμή αλλά μπορεί να τα χρειαστείτε μελλοντικά. Στον δρόμο σας θα αποκτήσετε άπειρα αντικείμενα αλλά το inventory σας έχει συγκεκριμένες θέσεις για το κάθε πράγμα, συνεπώς αποκλείεται να τα κουβαλάτε όλα πάνω σας. Λίγο μετά την είσοδο σας στο μπουντρούμι, αρχίζουν οι μάχες και ξεδιπλώνεται σταδιακά το συναρπαστικό gameplay του Vagrant Story.

Ιλιγγιώδης προοπτική
Προκειμένου να ολοκληρώσετε την επική αποστολή που ανέλαβε ο Ashley πρέπει να τον οδηγήσετε σε πολλές τρισδιάστατες περιοχές γεμάτες εχθρούς και γρίφους, βλέποντας τα πάντα σε οπτική τρίτου προσώπου. Πατώντας το start στο joypad μπορείτε να αλλάξετε την οπτική σας σε πρώτο πρόσωπο αλλά μόνο για όσο ο χαρακτήρας σας θα είναι στατικός. Την First-Person οπτική θα την χρησιμοποιήσετε κατά κόρον για να δείτε καθαρά ανοίγματα και ενδιαφέροντα αντικείμενα που βρίσκονται σε ψηλά σημεία. Ευτυχώς με τα L1–R1 η κάμερα περιστρέφεται γύρω από τον χαρακτήρα, έτσι θα μπορείτε να προσαρμόσετε την θέαση στην γωνία που σας βολεύει ανάλογα με τους εχθρούς και την τοποθεσία. Προσωπικά με ξενέρωσε λίγο η τυφλότητα που έχει ο χαρακτήρας σε ψηλά σημεία όταν είναι σε Third-Person οπτική αλλά όταν την συνηθίσετε δεν θα σας ενοχλεί.

Ο Ashley περιφέρεται στα levels τρέχοντας, κάνει άλματα για να προσεγγίσει τα ψηλότερα σημεία του χώρου και αναλώνεται στο μοναδικό είδος γρίφου του Vagrant Story, την μετακίνηση και επανατοποθέτηση γεωμετρικών σχημάτων! Σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να ανεβείτε σε ένα πεζούλι για να διασχίσετε την είσοδο που βρίσκεται εκεί αλλά ο Ashley δεν μπορεί να το φτάσει πηδώντας. Τότε πρέπει να κυλίσετε (αν είναι βράχοι) ή να σηκώσετε με τα στιβαρά σας μπράτσα και να μετακινήσετε (αν είναι κιβώτια π.χ.) αντικείμενα στην βάση του πεζουλιού, χρησιμοποιώντας τα σαν εξέδρα για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Αυτό το είδος περιβαλλοντικού γρίφου θα σας προσφέρει μερικές έντονες εγκεφαλικές προκλήσεις και ήταν καλοδεχούμενο στοιχείο του gameplay.

Καθένα από τα τέσσερα κύρια buttons του joypad έχει την δική του χρησιμότητα. Πατώντας το τετράγωνο, ο Ashley πραγματοποιεί άλματα. Πατώντας το Χ ο Ashley αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα που χρίζουν αλληλεπίδρασης, πόρτες, μπαούλα, κιβώτια κ.ο.κ. Πατώντας τον κύκλο ο Ashley μπαίνει σε battle mode και αποκτά αυτόματα την ικανότητα να επιτεθεί στους εχθρούς με τα όπλα που κρατάει. Το τρίγωνο είναι το σημαντικότερο button γιατί ανοίγει το κυρίως menu του χαρακτήρα. Σε αυτό αρχικά περιλαμβάνεται η λίστα των items που κουβαλάτε, το status του Ashley και του εξοπλισμού του, ο φοβερός τρισδιάστατος χάρτης του παιχνιδιού που θα σας βοηθήσει να θυμόσαστε που πήγατε για να μην πισωγυρίζετε, η επιλογή Load – Save, το score σας και τα options.

Δώστε βάση στα optionς γιατί θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Εκεί επιλέξτε οπωσδήποτε on στο timing display για να έχετε μια οπτική βοήθεια στο πότε πρέπει να αξιοποιήσετε τα battle abilities σας, επίσης καλό θα είναι να βλέπετε στο κάτω μέρος της οθόνης το status των weapons και armor σας.

The taller they are, the harder they fall
Όλα τα λεφτά στο Vagrant Story είναι οι επικές μάχες που θα δώσετε χειριζόμενοι το πολύπλοκο battle system του. Μόλις αντιληφθείτε ότι σε ένα χώρο βρίσκονται κτήνη, άνθρωποι, φαντάσματα, δράκοι και άλλα όντα που θέλουν το κακό σας, πατάτε ευθύς τον κύκλο και μπαίνετε σε battle mode. Αμέσως εμφανίζεται ένα σφαιροειδές πλέγμα που περιβάλλει τον ήρωα και καθορίζει τον χώρο στον οποίο μπορεί να χτυπήσει. Αν οι εχθροί βρίσκονται πιο μακριά, κλείνετε το battle mode, τους πλησιάζετε και το ανοίγετε σε απόσταση βολής. Μπορείτε να πλήξετε όλα τα μέρη του σώματος ενός εχθρού: χέρια, πόδια, κεφάλι, λαιμό, σώμα κ.ο.κ. Κάνοντας scroll σε κάθε τμήμα του σώματος βλέπετε το ποσοστό επιτυχίας που έχει το χτύπημα σας έτσι αποφασίζετε εύκολα το που θα βαρέσετε. Όταν πληγωθεί σοβαρά ένα μέρος του σώματος του, ο εκάστοτε εχθρός ενδέχεται να αποκτήσει διάφορα προβλήματα, π.χ. να επιβραδυνθεί η κίνηση του.

Τα συμβατικά όπλα που κρατάτε αποτελούν ένα κλάσμα μόνο των απεριόριστων δυνατοτήτων σας να μοιράζετε πόνο σε τέρατα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, βασικό μενού επιλογών θα γεμίσει με τρείς ακόμα επιλογές: Break Arts, Battle Abilities και Magic. Τα Break Arts είναι special χτυπήματα, διαφορετικά για το κάθε όπλο, που θα μάθετε όσο χρησιμοποιείτε ένα είδος όπλου. Για να τα χρησιμοποιήσετε πρέπει να θυσιάσετε ένα μικρό ποσό από τα hit points σας αλλά το damage που κάνουν αξίζει την χασούρα. Στη συνέχεια προστίθενται στην «φαρέτρα» σας τα Battle Abilities που χωρίζονται σε Chain και Defensive.

Τα Chain Abilities είναι συνδυασμοί χτυπημάτων που ενεργοποιούνται όταν την ώρα της μάχης ξεπροβάλλει ένα θαυμαστικό πάνω από τον Ashley και προκαλούν ένα σωρό ευχάριστα πράγματα στον εχθρό: αυξάνουν το damage, τον δηλητηριάζουν, τον καίνε, του κλέβουν hit points και σας τα δίνουν κ.ο.κ. Τα θεωρώ μακράν το ισχυρότερο σας όπλο με την προϋπόθεση να μάθετε να πατάτε την σωστή ώρα (όταν εμφανίζεται το θαυμαστικό) το button στο οποίο αντιστοιχούν, μιλάμε δηλαδή για κλασικό quick time event. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο τρία ταυτόχρονα εξ’αυτών και να τα εναλλάσσετε ασταμάτητα μέχρι να πατήσετε το αντίστοιχο button σε λάθος στιγμή. Εν ολίγοις, με τα Chain Abilities δεν αποκλείεται να καθαρίσετε έναν αντίπαλο με διαδοχικά Chain Abilities όσο ισχυρός και αν είναι .Τα Defensive Abilities ενεργοποιούνται με τον ίδιο τρόπο αλλά την ώρα που πάει να σας χτυπήσει το τέρας και, χάρις σε αυτά, μπορείτε να μετριάσετε το damage που δεχτήκατε, να μην φάτε poison, fire damage και άλλα.

Το τελευταίο όπλο σας στην μάχη είναι τα spells που αποκτάτε και αποθηκεύονται στην επιλογή Magic. Χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την δράση τους. Τα πιο χρήσιμα ανήκουν στις κατηγορίες Shaman (όλα τα healing spells) και Warlock (περιέχει τα επιθετικά spells). Είναι κυριολεκτικά αμέτρητες οι φορές που μου έσωσε την ζωή το Heal και το Antidote ενώ αρκετά τέρατα στα μπουντρούμια έχουν στο καμμένο δέρμα τους ακόμα την μυρωδιά του Explosion. Τα ξόρκια τα βρίσκετε στο διάβα σας με την μορφή Γριμορίων (Grimoires).

Ένας βασικός παράγοντας σε κάθε μάχη είναι η τιμή Risk που βλέπετε κάτω ακριβώς από τα hit points και magic points σας. Όση ώρα βρίσκεστε σε battle mode και σκορπίζεται θάνατο, η τιμή Risk αυξάνεται, μειώνοντας αντίστοιχα το ποσοστό επιτυχίας των χτυπημάτων σας. Αν αφήσετε το Risk να αγγίξει υψηλά επίπεδα, δεν θα μπορείτε να χτυπήσετε ούτε ελέφαντα εξ’ επαφής. Ευτυχώς υπάρχουν ειδικά items που μειώνουν σημαντικά το Risk όταν χρειαστεί.

Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να προσέξετε εν ώρα σφαγής είναι το όπλο που χρησιμοποιείτε για να τρυπήσετε εχθρικό armor και σάρκα. Τα όπλα σας χωρίζονται σε τρία είδη damage: blunt, piercing και edged. Το κάθε είδος είναι καταλληλότερο για κάποια από τα 6 διαφορετικά είδη τεράτων που υπάρχουν στο Vagrant Story και διαθέτει affinity προς το physical damage ή προς ένα από τα elements που διαθέτει το παιχνίδι, π.χ. air, fire, dark, light. Χρησιμοποιώντας ας πούμε ένα edged όπλο στο κορμί ενός εχθρού σκεπασμένου με πανοπλία απλά θα χάσετε την ώρα σας χωρίς να προξενήσετε damage. Ταυτόχρονα, το affinity ενός όπλου αλλάζει σύμφωνα με την χρήση που του κάνετε, αν δηλαδή κοπανάτε dark πλάσματα, το light affinity του όπλου θα πάει στα ύψη. Ανάλογα με το πλάσμα που αντιμετωπίζετε, αν π.χ. είναι αδύναμο απέναντι στην φωτιά, στο φώς και σε όποιο element, πρέπει να χρησιμοποιείτε και όπλο που έχει υψηλό fire affinity, light affinity κ.ο.κ.

"Παίζει κάνας Blacksmith εδώ γύρω;"
Το Vagrant Story διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα δημιουργίας εξοπλισμού που μπορεί να σας ξενερώσει αν είστε ανυπόμονοι. In-game δεν υπάρχουν ούτε έμποροι, ούτε άλλα άτομα που θα σας πουλήσουν όπλα ή θα σας επισκευάσουν όσα διαθέτετε. Κάθε όπλο έχει δύο δείκτες που καθορίζουν το αν λειτουργεί στο μάξιμουμ ή έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα του. Ο ένας είναι τα DP (damage points) και ο άλλος τα PP (phantom points).

Ένα masterpiece της Square Enix που όλοι οι fans του είδους οφείλουν να τιμήσουν!

Ο πρώτος δείκτης πέφτει όσο σφυροκοπάτε τους εχθρούς με το ίδιο όπλο, ο δεύτερος ανεβαίνει μετά από κάθε μάχη με τις σκοτεινές δυνάμεις, όταν και οι δύο δείκτες είναι στο μέγιστο, το όπλο σας είναι τέλειο. Για επισκευές των armor και weapons υπάρχουν ειδικά δωμάτια σε κάθε περιοχή. Εκεί μπορείτε επίσης να ενώσετε δύο όπλα ή δύο πανοπλίες μαζί και να προκύψει ένα υβρίδιο δυνατότερο ή να προσθέσετε gems (πετράδια που χαρίζουν bonuses) σε όποιο όπλο τα «σηκώνει». Υπάρχει και η δυνατότητα να φτιάξετε ένα όπλο εκ του μηδενός συνδυάζοντας μια λεπίδα και μια λαβή από τις πολλές που θα βρείτε στον δρόμο σας.

Το Vagrant είναι ένας τεράστιος ζωολογικός κήπος γεμάτος τέρατα, πνεύματα και ανθρώπινα καθάρματα που θέλουν να σας σφάξουν. Η ποικιλία τους είναι μεγάλη και διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Εκτός από τους συνηθισμένους εχθρούς καραδοκούν και bosses, εχθροί που γεμίζουν την οθόνη και είναι τρομερά επικίνδυνοι διότι δεν περιορίζονται στα χτυπήματα μόνο, χρησιμοποιούν και ισχυρά abilities για να σας λειώσουν. Το καλό με τα bosses είναι ότι το μέγεθος αποτελεί και την μεγαλύτερη αδυναμία τους.

Παραδείγματος χάριν, γλέντησα μια χαρά τον εξαγριωμένο δράκο που με περίμενε στα υπόγεια της Lea Monde ως εξής: για να σας χτυπήσει ο αντίπαλος πρέπει να είστε εντός της οπτικής γωνίας του ενώ εσείς μπορείτε να μπείτε σε battle mode ακόμα και αν είστε στραμμένοι από την άλλη. Έτρεξα γρήγορα στα πλευρά του δράκου και μέχρι να στρίψει ο φουκαράς είχε φάει 4-5 απανωτές επιθέσεις! Αντίστοιχη στρατηγική θέλουν όλα τα bosses αλλά να έχετε κατά νου ότι τις special attacks τους τις εξαπολύουν όπου και αν βρίσκεστε.

Δεν νοείται σοβαρό RPG να μην μπορεί να μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και το Vagrant Story δεν αποτελεί εξαίρεση. Η συνολική διάρκειά του είναι γύρω στις 30 με 35 ώρες αλλά κρίνεται...πλασματική διότι θα ιδρώσετε αρκετά μέχρι να μάθετε τέλεια το σύστημα μάχης του για να μπορείτε να περνάτε σφαίρα την κάθε περιοχή. Επίσης, το A.I. των αντιπάλων σας είναι αρκετά υψηλό και μερικές φορές ακολουθούν την τακτική της αγέλης. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περιοχή μεταξύ των υπογείων και της κυρίως Lea Monde όπου θα σας επιτεθούν τρείς αντίπαλοι. Είναι τόσο πανούργοι που σας επιτίθενται εναλλάξ και ο καθένας φυσικά χρειάζεται άλλο όπλο για να χτυπηθεί και μάλιστα ο τρίτος χρησιμοποιεί και abilities που καίνε κυριολεκτικά.

Vagrant graphics
Τα γραφικά του Vagrant Story είναι εξαιρετικά, εντός των πλαισίων της εποχής και της κονσόλας στην οποία κυκλοφόρησε. Τα μπουντρούμια μπορεί να είναι όμορφα σχεδιασμένα αλλά θα σας ψυχοπλακώσουν με την μονοτονία τους. Ευτυχώς το παιχνίδι έχει πολλές περιοχές για να σπάει η μονοτονία των dungeons. Τα cinematics του είναι απολαυστικά και θυμίζουν comic books μιας και οι χαρακτήρες δεν μιλούν με speech αλλά ξεπροβάλλουν συννεφάκια από τα στόματα τους με τους διαλόγους. Το animation είναι ικανοποιητικό και τα εφέ των abilities και των spells του Ashley δεν θα τα βαρεθείτε ποτέ, είναι εντυπωσιακά.

Ασιατικός ήχος
Το παιχνίδι δεν διαθέτει ομιλία κατά την προσφιλή τακτική που ακολούθησε η Square σε πολλά RPG της. Αυτό δεν σημαίνει ότι ό ήχος του είναι αμελητέος. Το soundtrack είναι δημιουργία του Hitoshi Sakimoto, ενός συνθέτη για video games που έχει δημιουργήσει κομμάτια για αρκετούς γνωστούς τίτλους (Final Fantasy Tactics, Final Fantasy XII, Final Fantasy XII).

Εντός του Vagrant Story θα πλημμυρίσουν τα αυτιά σας μια σειρά από ετερόκλητα αλλά ευήκοα μουσικά κομμάτια δημιουργημένα με συνθεσάιζερ, ορχηστρικά κομμάτια που εκτελούνται από διάσημη ιαπωνική ορχήστρα κ.ο.κ. Εκτός από το ωραίο soundtrack, η ηχητική επένδυση είναι τυπική αλλά θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη in game διότι τις περισσότερες φορές πρώτα θα ακούσετε τους εχθρούς και μετά θα τους δείτε λόγω της περίεργης οπτικής γωνίας που προαναφέρθηκε.

Vagrant’s neverending story
Θα ήταν ανόητη η σύγκριση του Vagrant Story με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι της Square αφού είναι μια μοναδική προσθήκη στο portfolio της. Το παν είναι να ξεπεράσετε τις αρχικές δυσκολίες που θα σας δημιουργήσει η πολυπλοκότητα του battle system και της κατηγοριοποίησης όπλων και πανοπλιών. Μόλις το κατορθώσετε αυτό είστε έτοιμοι να απολαύσετε δεκάδες ώρες σκληροπυρηνικής δράσης. Το κόστος του στο PSN είναι μόλις 6 ευρώ, συνεπώς αν αγαπάτε τα ιαπωνικά RPG τότε...μην το σκεφτείτε καν!

Θετικά:
- Υψηλής ποιότητας γραφικά
- Ξεχωριστό soundtrack
- Ευρύτατη παραμετροποίηση των ικανοτήτων και του εξοπλισμού του χαρακτήρα σας
- Καταιγιστική δράση
- Εντυπωσιακοί αντίπαλοι

Αρνητικά:
- Προβληματική προοπτική του χώρου
- Μεγάλη πολυπλοκότητα στην κατασκευή εξοπλισμού
- Πολλά menus
- Απουσία διαλόγων

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.9

Ένα JRPG που απευθύνεται στους υπομονετικούς gamers που δεν θα απομακρυνθούν βλέποντας την πολυπλοκότητα του.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
square enix, jrpg, square, cross, rpg, video, games, sony, ultimate, monde, ashley, riot, δραση, μπλε, button, status, armor, system, magic, hit, quick, time, poison, fire, καμμενος, risk, air, light, element, υβρίδιο, graphics, books, animation, σημαίνει, tactics, game, psn, κινηση στους δρομους, φωτια, jrpg, υβρίδιο, γωνια, εξεδρα, ηχος, κηπος, ξορκια, πνευματα, σφαιρα, φως, ωρα, books, games, game, psn, rpg, sony, square enix, square, time, ultimate, αδυναμια, αξιζει, απλα, αυτια, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, δερμα, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δρακοι, δωματια, εδαφος, εφε, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εχθρος, εχθροι, ζωη, εμποροι, ζωολογικος κηπος, ιδιο, ειδος, ηχητικη, ιαπωνικη, ομιλια, κινηση, κυκλος, κυρια, λαθος, λεφτα, μακρια, μπλε, μικρο, μορφη, μπορειτε, παντα, οθονη, οπωσδηποτε, πορτες, προβληματα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σωμα, σχεδια, τετραγωνο, τιμη, τμημα, τρια, ισχυρος, φαντασματα, φυσικα, χαρα, ομορφα, οντα, ωρες, air, animation, armor, ashley, button, cross, ειδη, element, fire, hit, light, magic, monde, μπρατσα, ορχηστρα, παιχνιδι, ποδια, poison, quick, riot, risk, σημαίνει, system, status, σωρο, tactics, θεσεις, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld