Saints Row: Gat out of Hell

Στο διάβολο να πάνε όλοι τους!

Το Saints Row IV του 2013 μας έβαλε για τα καλά στο παλαβό και άκρως χαβαλεδιάρικο κλίμα της δημιουργίας της Volition,Inc., η οποία πλέον έχει ξεπεράσει την στάμπα του GTA clone εδώ και καιρό και αποτελεί μια ξεχωριστή open-world πρόταση. Η σοβαροφάνεια έχει πάει περίπατο και το Saints Row θα έλεγα πως αποτελεί το πιο «άκυρο» κωμικό παιχνίδι της εποχής μας, κάτι που είναι φανερό και στο ολοκαίνουριο standalone expansion του Saints Row IV με την...

αργκό ονομασία Saints Row: Gat out of Hell.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το εν λόγω expansion κυκλοφορεί «σκέτο» για PC, PS3 και Xbox 360, ενώ για τις current-gen πλέον κονσόλες (PS4 και Xbox One) συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο Saints Row IV: Re-Elected, που περιλαμβάνει ακόμα το αρχικό game μαζί με όλα τα προηγούμενα DLC. Το σίγουρο είναι πως οι developers δεν αλλάζουν ρότα στο νέο αυτό expansion και συνεχίζουν να είναι πλήρως «ασόβαροι» (με την καλή έννοια), επομένως μένει να δούμε τι νέο έχει να μας πει το Gat out of Hell και αν αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

Ο πρόεδρος στην Κόλαση
Φυσικά δεν θα μιλάγαμε για ένα Saints Row παιχνίδι εάν η υπόθεση δεν ήταν αρκετά «τρελαμένη» και χωρίς ίχνος σοβαρότητας. Στο εν λόγω expansion λοιπόν, ενώ οι «άγιοί» μας... διασκεδάζουν στο πάρτι γενεθλίων της Kinzie παίζοντας με ένα ouija board του ίδιου του Aleister Crowley (!), ο Σατανάς ανοίγει μια πύλη από την κόλαση και απαγάγει τον αρχηγό τους the Boss με σκοπό να τον παντρέψει με την κόρη του Jezebel!

Συνεχίζοντας στο ίδιο... γελοίο μοτίβο, οι δύο ήρωές μας στο εν λόγω game, ο Johnny Gat και η Kinzie Kensington (γνωστοί από τα προηγούμενα), βουτάνε και οι ίδιοι μέσω ενός portal στην κόλαση με σκοπό να σώσουν τον «πρόεδρο» έχοντας ένα… ντελικάτο σχέδιο που περιλαμβάνει ξύλο, καφρίλα και πιστολίδι!

http://www.youtube.com/watch?v=tO5Nib9AAQM

Ταξίδι στον Άδη
Ουσιαστικά το Gat out of Hell δεν έχει διαφορές στη βάση του από το Saints Row IV. Η κόλαση όπως παρουσιάζεται στο παιχνίδι είναι ένας μικρού συγκριτικά μεγέθους ανοικτός κόσμος που θυμίζει την σκοτεινή πόλη του Steelport, με τη διαφορά ότι διαθέτει πινελιές ατμόσφαιρας του… κάτω κόσμου! Το όλο μέρος αιωρείται πάνω από μία ατέλειωτη θάλασσα καυτού μάγματος, στον δρόμο περιφέρονται οι χαμένες καταδικασμένες ψυχές των νεκρών, οι δυνάμεις του νόμου είναι τσαντισμένοι δαίμονες, ενώ υπάρχουν πολλές εικαστικές παρεμβάσεις που σας βάζουν στο κλίμα του «εξώτερου πυρ»!

Εσείς ελέγχετε τόσο τον Johnny Gat όσο και την Kinzie Kensington, καθώς είτε μπορείτε να τους εναλλάξετε όποτε θέλετε είτε να παίξετε Co-Op (ακόμα και με κάποιον άλλο παίκτη μέσω internet). Οι δύο ήρωές μας είναι εξίσου αποτελεσματικοί στην μάχη, με την διαφορά τους να έγκειται σε ορισμένους διαλόγους και σε κάποιες finishing moves. Το gameplay όπως είπαμε δεν διαφέρει από το προηγούμενο Saints Row και όσοι έχετε παίξει τη σειρά μέχρι τώρα θα βρεθείτε στα γνώριμα παλαβά Third-person Action λημέρια.

Με τα φτερά του (έκπτωτου) αγγέλου
Στο Gat out of Hell μάλιστα αποκτάτε πολύ γρήγορα ένα φωτοστέφανο του ίδιου του Διαβόλου που σας χαρίζει τις απολαυστικές υπερδυνάμεις που γνωρίσαμε στο προηγούμενο game, οι οποίες είναι πάνω-κάτω παρόμοιες σε λογική με ορισμένες μικρές διαφορές. Η πιο βασική είναι ενδεχομένως τα φτερά που αποκτάτε με τα οποία δεν αιωρείστε απλά στον αέρα, αλλά ουσιαστικά μπορείτε να πετάτε κανονικά σχεδόν, ειδικά όσο αναβαθμίζετε την ικανότητά σας αυτή.

Η πτήση είναι πολύ διασκεδαστική και βασίζεται στη διατήρηση του momentum της κίνησης του χαρακτήρα σας. Ενώ αρχικά ίσως να σας μπερδέψει λίγο, όταν την αναβαθμίσετε κάπως και την συνηθίσετε καλύτερα, θα αντιληφθείτε πως αποτελεί ένα highlight και μάλιστα για μένα έκανε την συλλογή των clusters (τα οποία χρησιμοποιείτε στα upgrades σας) μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία –συνήθως βαριέμαι αυτού του είδους τις δραστηριότητες στα games!

Λύστε τις διαφορές σας με τον Σατανά μια και καλή!

Όπως τα ξέρετε
Από εκεί και πέρα μπορείτε τρέξετε φυσικά σε εξωπραγματικές ταχύτητες και να πηδήξετε ολόκληρα κτίρια, ενώ σταδιακά αποκτάτε κάποιες νέες abilities όπως το Summon όπου καλείτε μικρά δαιμόνια για να σας βοηθήσουν, το Stomp με το οποίο εξαπολύετε ένα ισχυρό ωστικό κύμα ή το Blast, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τις δυνάμεις που θυμάστε στο Saints Row IV. Μάλιστα, τις δυνάμεις αυτές σας τις χαρίζουν οι απροσδόκητοι σύμμαχοι που αποκτάτε στην Κόλαση όπως ο William Shakespeare (!), οι οποίοι σας βοηθούν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους, ιδιοτελείς σκοπούς. Να πούμε εδώ πως θα θέλαμε να δούμε αυτούς τους χαρακτήρες να συμμετέχουν περισσότερο στην πλοκή, για την οποία θα μιλήσουμε και παρακάτω.

Εκτός από τις δυνάμεις σας βεβαίως έχετε στη διάθεσή σας διάφορα όπλα για να προκαλέσετε μακελειό, αρκετά ευφάνταστα και πάλι και με λογική που αντιστοιχεί σε πιστόλια, rifles, sniper, shotguns, rocket launcher κλπ., με αρκετές εντελώς «άκυρες» επιλογές όπως ο εκτοξευτής… βατράχων ή η πολυθρόνα που έχετε ενδεχομένως ήδη δει στα τρέιλερ! Επίσης στην διάθεσή σας υπάρχουν απολαυστικά finishers με κάποιο εντυπωσιακό «ποζεράδικο» animation για να γουστάρουμε! Προφανώς υπάρχουν και οχήματα -γιατί είπαμε η Κόλαση στο Gat out of Hell μοιάζει με πόλη- τα οποία όμως προσωπικά και πάλι δεν πολύ-χρησιμοποίησα (εκτός αν ήταν στα πλαίσια κάποιας αποστολής) εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να τρέχουμε και να πηδάμε με εξωφρενικό τρόπο.

Μόνο side-missions
Ωραία όλα αυτά και γνωστά από το Saints Row IV και προφανώς καλοδεχούμενα. Το μεγαλύτερο όμως ίσως πρόβλημα του παιχνιδιού είναι ότι δεν διαθέτει κάποια main quests να ακολουθήσουμε και δεν υπάρχει πλοκή που να συνάδει με το ξεδίπλωμα του gameplay. Τι εννοώ; Ουσιαστικά λοιπόν στο Gat out of Hell σκοπός μας είναι να περιφερθούμε στην Κόλαση εκτελώντας διάφορα side-missions σε στυλ mini-games για να τραβήξουμε την προσοχή σιγά-σιγά του ίδιου του Σατανά, ο οποίος τελικά θα έρθει να μας αντιμετωπίσει. Η πρόοδος σας σε αυτό το έργο σημειώνεται από μια μπάρα «ενδιαφέροντος» του Εωσφόρου, η οποία γεμίζει όσο προκαλείτε χάος στον κάτω κόσμο, οδηγώντας σας στην τελική αναμέτρηση.

http://www.youtube.com/watch?v=uh4iYapnL8A

Όλο αυτό δίνει ομολογουμένως ένα ενδιαφέρον σε αυτά που θα ήταν απλά side missions στο κανονικό game, όπως τα γνωστά Survival και Mayhem, ή το Torment Fraud που είναι ουσιαστικά το Insurance Fraud από το Saints Row IV. Από τις πιο… φρέσκες προσθήκες, θα έλεγα ότι το Salvation είναι αρκετά διασκεδαστικό και challenging αφού αξιοποιεί τις νέες ικανότητες πτήσεις. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε έναν αριθμό από αποστολές, βλέπετε κάποια cutscenes που προωθούν την πλοκή και συνεχίζετε μετά το έργο σας μέχρι το τέλος. Πρακτικά αυτό είναι το νόημα του παιχνιδιού, που αποτελεί ουσιαστικά ένα «κολασμένο» θεματικό πάρκο με διάφορες –αστείες και διασκεδαστικές πάντως- δραστηριότητες να κάνετε από δω κι από κει.

Η παρουσία κάποιων main quests που θα ήταν περισσότερο δεμένες με την πλοκή και τον χαβαλέ του παιχνιδιού πάντως θα έδινε πολλούς παραπάνω πόντους στο σύνολο κατά την άποψή μου. Το σενάριο μοιάζει περισσότερο με μια ευκαιρία που δεν υλοποιήθηκε στον βαθμό που θα μπορούσε για να μας δώσει μια νέα διάσταση στο σύμπαν των Saints και φυσικά να μας χαρίζει ακόμα περισσότερο γέλιο. Να σημειώσουμε εδώ πως με ένα σχετικά γρήγορο παίξιμο, το να «τσαντίσετε» τον Σατανά θα σας πάρει γύρω στις 6 με 7 ώρες, μια διάρκεια που κρίνεται ικανοποιητική για τα δεδομένα ενός expansion.

Λίγο last-gen γέυση
Στα γραφικά βεβαίως μην περιμένετε και πολλά πράγματα από το Gat out of Hell. Ήδη τεχνικά το Saints Row IV ήταν κάπως ξεπερασμένο για την εποχή του, επομένως αν αναλογιστείτε πως εδώ έχουμε την ίδια engine σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, ε, δεν τρίβουμε και τα μάτια μας! Τα textures είναι και πάλι χαμηλής ανάλυσης με ...αρχαίο mapping και τα effects είναι υποτυπώδη, ενώ παρουσιάζονται διάφορα μικρό-bugs ενίοτε. Πάντως η γενική… οπτική λιτότητα ίσως βοηθάει στην δημιουργία του χαβαλεδιάρικου κλίματος.

Στα του ήχου, ξεχωρίζουν οι «γραφικές» και ενίοτε ξεκαρδιστικές ερμηνείες στα voice-over ενώ σας περιμένουν μια-δυο εκπλήξεις στα της μουσικής. Γενικώς στον ηχητικό τομέα η επιδόσεις του παιχνιδιού είναι αναμενόμενες για έναν Saints Row τίτλο.

H τρέλα πάει στην Κόλαση
Το όλο πακέτο του Saints Row: Gat out of Hell θα ικανοποιήσει τους φίλους της σειράς, ειδικά αυτούς που λάτρεψαν το παλαβό της ύφος από το Saints Row: The Third και έπειτα. Για τους χρήστες PC έρχεται σε μια καλή τιμή των 19.99 ευρώ και προσφέρει όσα ζητάμε από ένα expansion.
Η απουσία ενός κύριου άξονα αποστολών ίσως είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα, κυρίως γιατί το εξωφρενικό setting στην Κόλαση χάνει την ευκαιρία να μας χαρίσει περισσότερο γέλιο και να αποτελέσει μια πραγματικά ξεχωριστή πινελιά στο γενικό σενάριο της σειράς. Ακόμα κι έτσι όμως, το Gat out of Hell εγγυάται μερικές πολύ διασκεδαστικές ωρίτσες, χωρίς να αποτελεί κάτι το πραγματικά συγκλονιστικό.

Θετικά:
- Οι υπερδυνάμεις και πάλι, κυρίως η πτήση
- Χιούμορ και χαβαλές «τερματισμένα»
- Η Κόλαση στο σύμπαν του Saints Row!

Αρνητικά:
- Η ιστορία δεν στηρίζεται από κύριες αποστολές
- Αρκετά μέτριο τεχνικά

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 6.9

Ένα αξιοπρεπές expansion που θα σας διασκεδάσει, αλλά χάνει κάπως την ευκαιρία να δώσει μια νέα διάσταση στη σειρά.

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
Τυχαία Θέματα