Total War: Attila preview

Παίζουμε και σας αποκαλύπτουμε το νέο κεφάλαιο της σειράς Total War!

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα Strategy games έφτασε στα χέρια μας σε preview μορφή.

Ο λόγος για το Total War: Attila, την συνέχεια (σε χρονολογικό – ιστορικό επίπεδο) του Total War: Rome 2. Δεν μπορώ παρά να παρομοιάσω το ανθρώπινο

δυναμικό της Creative Assembly με μια τεράστια "κυψέλη" ταλαντούχων προγραμματιστών και σχεδιαστών που βρίσκουν τον χρόνο αλλά και την έμπνευση να αναπτύσσουν ένα τεράστιο και απαιτητικό game σαν το Attila ταυτόχρονα με πλήθος από DLCs, patches και αναβαθμίσεις για τους προηγηθέντες τίτλους του franchise.

Το Total War: Attila έχει σαν ιστορική αφετηρία το έτος 395 μ.χ., αρχή της κατασκότεινης περιόδου του Μεσαίωνα. Εκείνη την εποχή η διχοτομημένη σε ανατολικό και δυτικό τμήμα ρωμαϊκή αυτοκρατορία βρισκόταν υπό την ασφυκτική πίεση πολεμόχαρων φυλών που είχαν γεμίσει την Ευρώπη. Στην προσπάθεια τους να εγκατασταθούν στα πιο εύφορα εδάφη, οι βαρβαρικές φυλές ισοπέδωναν τα πάντα στο πέρασμα τους και ροκάνιζαν τα εδάφη της άλλοτε κραταιής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σαν τον… Pac-Man! Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι ορδές της αιμοβόρας φυλής των Ούννων ξεχύνονταν στην Ευρώπη από το ασιατικό ορμητήριο τους, σκορπίζοντας παντού τον τρόμο και τον θάνατο.

http://www.youtube.com/watch?v=PVyms_2RFt0

Ο κόσμος σας θα καεί, φροντίστε να μην είστε μέσα!
Γουστάρω το δυσοίωνο σλόγκαν του νέου Total War που μου έφερε στο μυαλό τις πομπώδεις ατάκες του δράκου Νοσφιστή από την τριλογία The Hobbit. Πάνω από 50 factions κατοικοεδρεύουν στον χάρτη του Total War: Attilla. Σε πρώτη φάση μπορείτε να χειριστείτε απευθείας τα 10 σπουδαιότερα ενώ στο preview code ήταν διαθέσιμα μόνο τα τέσσερα. Οι Ούννοι δεν ανήκουν στα ξεκλείδωτα factions του preview αλλά ανυπομονώ να ασχοληθώ μαζί τους διότι η πρόταση που διάβασα περνώντας τον κέρσορα πάνω από το cultural trait τους είναι δανεισμένη από την ταινία Event Horizon και ανταποκρίνεται απόλυτα στον τρόπο δράσης τους.

Κάθε playable faction ξεκινά με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας ανάλογα με την γεωγραφική τοποθεσία των κτίσεων του, τις εναρκτήριες μονάδες, τα factions που τους έχουν κηρύξει τον πόλεμο κ.ο.κ. αλλά η δυσκολία αλλάζει όποτε σας καπνίσει από την αντίστοιχη μπάρα. Βρήκα θετικότατη την δυνατότητα αυξομείωσης της δυσκολίας των μαχών σε περίπτωση που τα βρείτε σκούρα εντός του παιχνιδιού.

Το πρώτο θετικό γνώρισμα του Attila είναι η έξυπνη ανακατασκευή του user interface. H πρόσβαση στις ζωτικές πληροφορίες του faction που ελέγχετε είναι πανεύκολη χάρις στα icons που βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένα επί της οθόνης. Φαγητό, χρηματικά ποσά που περιλαμβάνονται στο θησαυροφυλάκιο και όσα περιμένετε να εισρεύσουν στην επόμενη turn βρίσκονται όλα ενώπιον σας για να μπορείτε να πάρετε άμεσα τις αποφάσεις σας. Ο χάρτης που ανοίγει με το strategic overview icon δίπλα στο κουμπί της επόμενης turn είναι τρομακτικά αναλυτικός αφού -επιλέγοντας το κατάλληλο φίλτρο- ξεδιπλώνονται οι πολυτιμότερες πληροφορίες του παιχνιδιού, δηλαδή το πόσο πλούσια είναι μια επαρχία, σε ποιόν ανήκει, τι συμπεριφορά έχουν τα υπόλοιπα factions απέναντι σας κ.ο.κ.

Άπειρες επιλογές για να διαλέξεις
To RPG στοιχείο βαραίνει τρομακτικά το gameplay, γεγονός που καθιστά το Attila πωρωτικότερο από τους προκατόχους του. Τα μέλη της οικογενείας του ηγεμόνα και οι λοιποί ευγενείς του faction διορίζονται πλέον Governors (κυβερνήτες) στις επαρχίες, αποκτώντας αυτόματα το δικαίωμα να καθορίζουν με διάταγμα την τρέχουσα πολιτική τους. Ταυτόχρονα, πέραν του αναβαθμισμένου skill tree που διαθέτουν και των μοναδικών abilities τους, προσθέτουν στο πόστο που βρίσκονται και τα bonuses των γυναικών και του νοικοκυριού (household) τους. Το household μπορεί να είναι αντικείμενα, ακόλουθοι ή ενδυμασίες και το καθένα τους προσφέρει σημαντικότατα bonuses στον κάτοχο του, στην επαρχία που διοικεί ή στο faction του γενικότερα.

Η πολιτική ίντριγκα δίνει και παίρνει στο Attila και αποτελεί μια από τις ξεχωριστές απολαύσεις του. Διαμέσου γάμων, δολοφονιών, υιοθεσιών και πλήθους δολοπλοκιών, ο ηγεμόνας ενός faction (δηλαδή εσείς) πρέπει να μεγαλώσει και να ισχυροποιήσει την οικογένεια του, φροντίζοντας παράλληλα να αποδυναμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Από καιρού εις καιρόν παρουσιάζονται τυχαίες επιλογές που μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην διακυβέρνηση σας. Εμένα για παράδειγμα μου δόθηκε η επιλογή σε ανύποπτο χρονικό σημείο να ενσωματώσω στην οικογένεια μου έναν ταλαίπωρο τύπο, ο οποίος αντάμειψε την γενναιοδωρία μου με ένα στιλέτο που πήγε να καρφώσει στον επικεφαλή του faction!

Δοθέντος του ότι τα περισσότερα factions στο Attila είναι νομαδικές φυλές με βάρβαρους πολεμιστές, το horde mechanic του gameplay έρχεται να προσθέσει ένα νέο συστατικό στο πολυσύνθετο gameplay του. Όλα τα βαρβαρικά factions έχουν την επιλογή start migration η ενεργοποίηση της οποίας εξαφανίζει τις όποιες πόλεις διέθεταν και μετατρέπει όλη την φυλή σε περιπλανώμενη ορδή. Συντρίβοντας τα πάντα στο πέρασμα της, η ορδή μπορεί ανά πάσα στιγμή να στρατοπεδεύσει, ανοίγοντας ένα μενού με κτίρια ειδικά σχεδιασμένα για μεταναστευτικά factions. Μετά την κατασκευή τους τα κτίρια παραμένουν στην διάθεση της ορδής προσφέροντας τους διάφορους πόρους τους ακόμα και όταν η ορδή συνεχίζει την μεταναστευτική της πορεία.

Το Attila δίνει και την επιλογή σε μια ορδή να κατοικήσει σε πόλη την οποία έχει κατακτήσει αλλά η απόφαση αυτή την "εξημερώνει", τουτέστιν οι επιλογές της ορδής εξαφανίζονται και το faction αρχίζει να λειτουργεί πλέον όπως όλα τα υπόλοιπα, βασιζόμενο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των πόλεων του. Στο preview ασχολήθηκα με την διακυβέρνηση ενός νομαδικού faction, των Saxons και μιας καλά εδραιωμένης αυτοκρατορίας, την Sassanid Empire. Η εμπειρία με τους Saxons ήταν τρομερά ικανοποιητική και δεν παρέλειψα την ώρα που τους οδηγούσα στο πεπρωμένο τους να τραγουδώ το Rock 'n' Roll Gypsy, την μεγάλη επιτυχία του ομώνυμου συγκροτήματος. Οι Saxons έχουν ικανοποιητικές μονάδες και βρίσκονται σε μια περιοχή που περιβάλλεται από εύκολα διαχειρίσιμους αντιπάλους. Ακόμα και η θλιβερή επίθεση της Western Roman Empire κατέληξε με την λεγεώνα τους να το βάλει στα πόδια.

Η Sassanide Empire είναι περίπατος στην διαχείριση της. Με πολλά υποτακτικά κράτη τριγύρω, ισχυρούς στρατούς και μπόλικες πόλεις δεν ήταν καθόλου δύσκολη η επέκταση σε γειτονικά εδάφη και η συντριβή κάθε αντίστασης. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το preview διαρκεί μόνο 40 turns δηλαδή αγγίζει οριακά την εποχή που ξεκινά ο Αττίλας την εισβολή του συνεπώς, με τα εδάφη της να βρίσκονται κοντά στις ορδές των Ούννων μπορεί τελικά η Sassanide Empire να αποδειχθεί ένα από τα factions που η επιβίωση τους θα είναι τρομακτική πρόκληση για τις ικανότητες μας.

Το τέλος είναι μόνο η αρχή!
Οι 40 turns αποτέλεσαν ένα μικρό βασανιστήριο από την στιγμή που ανακάλυψα όλες τις αρετές του νέου τίτλου της αγαπημένης σειράς Total War. Εκ πρώτης όψεως παρατηρούνται πολλές ευχάριστες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του gameplay, γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι τα 40 ευρώ που αναμένεται να κοστίσει στο Steam, θα αξίζουν την δαπάνη από μέρους μας. Ραντεβού με την επέλαση του Attila στις 17 Φεβρουαρίου, μέχρι τότε έχουμε αρκετά Total War καβάτζα για να ικανοποιήσουμε την δίψα μας για grand strategy.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Total War: Attila; Μπείτε στο forum topic του κι ελάτε να συζητήσουμε τα πάντα παρέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα