Destiny - The Dark Below expansion

H απειλή του Crota.

H Bungie είναι μία εταιρεία που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς μέσα από την σειρά Halo διαμόρφωσε και εξέλιξε την εμπειρία των First-Person Shooters στις κονσόλες. Μετά το Halo: Reach η αμερικανική εταιρεία θεώρησε πως ο κύκλος της συνεργασίας

της με την Microsoft είχε κλείσει και κατόπιν αυτού υπέγραψε μια δεκαετή συμφωνία με την Activision, η η οποία θα αναλάμβανε την έκδοση των επόμενων δημιουργιών της. Στα τέλη του 2012 η Bungie άρχισε να αποκαλύπτει το Destiny, ένα FPS/RPG που κατάφερε να προκαλέσει τεράστιο hype μέχρι και την ημερομηνία κυκλοφορίας του.

Το λανσάρισμα του Destiny κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο από εμπορικής πλευράς, καθώς πουλήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα, αλλά από την άλλη αρκετοί παίκτες εξέφρασαν παράπονα για το περιορισμένο loot, την απουσία end-game περιεχομένου και την γενικότερη έλλειψη ποικιλίας στο gameplay. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Activision κυκλοφόρησε το πρώτο expansion του Destiny, το οποίο φέρει τον τίτλο The Dark Below και όπως είναι φυσικό αρκετοί περίμεναν την έλευσή του με την ελπίδα ότι θα διορθωθούν κάποια από τα κακώς κείμενα. Δυστυχώς όμως το expansion αυτό αποτελεί την επιτομή όλων των αρνητικών στοιχείων του Destiny, για τους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω.


O Crota κοιμάται και ονειρεύεται
Δίχως αμφιβολία η Bungie ανέκαθεν έδινε ιδιαίτερο βάρος στο σεναριακό υπόβαθρο των δημιουργιών της, όπως μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να διαπιστώσει αν αποφασίσει να εντρυφήσει στο lore των Halo και Marathon. Στην περίπτωση του Destiny πάντως αν και υπάρχει πλούσιο lore, ο τρόπος με τον οποίο σας παρέχονται οι πληροφορίες για αυτό είναι σαφώς ελαττωματικός, καθώς αφενός τα cutscenes είναι ελάχιστα και αφετέρου τα περισσότερα δεδομένα βρίσκονται στο site της Bungie (αποκτάτε σταδιακά πρόσβαση σε αυτά αυξάνοντας το Grimoire score σας) και όχι μέσα στο παιχνίδι. Την ίδια αποτυχημένη συνταγή συναντάμε και στο The Dark Below, στο οποίο σκοπός σας είναι να αποτρέψετε την καταστροφή της ανθρωπότητας από τον θεό Crota. Για να πετύχετε τον στόχο σας θα πρέπει να εμποδίσετε τις δυνάμεις των Hive από το να τον επαναφέρουν στο κόσμο μέσα από διάφορες ανίερες τελετές.

Το σενάριο εξελίσσεται μέσα από τρία story missions που θα σας κρατήσουν συντροφιά για μόλις μια ώρα. Οι τρεις αυτές αποστολές εκτυλίσσονται σε δύο (Γη και Σελήνη) από τους τέσσερις πλανήτες του Destiny και απευθύνονται σε παίκτες αρκετά μεγάλου level (24-25). Κοινώς θα πρέπει να έχετε στην κατοχή σας legendary gear για να τα βγάλετε πέρα. Στον Tower πάντως έχει προστεθεί μια νέα vendor, η Eris, η οποία σας παρέχει ικανοποιητικά rewards για την επίτευξη αυτών των αποστολών και παράλληλα σας δίνει την ευκαιρία να αναλάβετε διάφορα bounties.

http://www.youtube.com/watch?v=WUEiKU0hkc0


Μία από τα ίδια
Πέρα από τις τρεις story missions στο The Dark Below συναντάμε ένα νέο Strike (δύο στις κονσόλες της Sony), ένα επιπλέον Raid, τρία ακόμη multiplayer maps, αλλά και αρκετά legendary αντικείμενα. Επιπροσθέτως, το level cap αυξάνεται από το 30 στο 32. Στα PS4 και PS3 συναντάμε και το exotic weapon The 4th Horseman, μια καραμπίνα με τέσσερις κάννες. Το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι το περιεχόμενο αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα 20 ευρώ που θα πρέπει να δαπανήσετε για να το αποκτήσετε. Συν τις άλλοις, όσο κι αν ωρύεται η Bungie δεν μπορεί να μας πείσει ότι το περιεχόμενο αυτό προστέθηκε στην πορεία και δεν ήταν εξαρχής "κλειδωμένο" στο δισκάκι του Destiny.

Το δεύτερο κατά σειρά πρόβλημα είναι ότι το gameplay εξακολουθεί να παραμένει άκρως επαναλαμβανόμενο. Εδώ θα δεχθώ και τον αντίλογο βέβαια καθώς για πολλούς το Destiny παραμένει εξαιρετικά εθιστικό. Σε προσωπικό επίπεδο συμφωνώ μέχρι ενός σημείου έχοντας καταγράψει περισσότερα από 14.000 kills μόνο με το Pulse Rifle και έχοντας ολοκληρώσει δεκάδες φορές τα ίδια Strikes ξανά και ξανά για να αποκτήσω πρόσβαση σε όσο το δυνατόν καλύτερο gear. Θα περίμενε κανείς ότι η Bungie θα ανακάτευε λίγο την τράπουλα στο The Dark Below, με νέους μηχανισμούς ή τουλάχιστον προσθετώντας καινούργιους εχθρούς. Ούτε αυτό όμως συμβαίνει καθώς για πολλοστή φορά οι δυνάμεις των Hive απαρτίζονται από τους ίδιους Knights, Wizards, Thralls και Acolytes που είδαμε στην βασική έκδοση του Destiny.

Με βάση τα όσα προαναφέραμε, οι ουσιαστικές προσθήκες που συναντάμε εδώ περιορίζονται κυρίως στην αύξηση του level cap και στο νέο gear. Για να τo αποκτήσετε όμως θα πρέπει και πάλι να καταφύγετε σε επίπονο grinding και να αφιερώσετε αρκετές ακόμη ώρες για να βρείτε τα resources που χρειάζονται για τα upgrades. Στο Crucible τώρα οι νέοι maps δεν καταφέρνουν να προσδώσουν το κάτι παραπάνω, αφού η ανταγωνιστή online εμπειρία παραμένει προβληματική, κυρίως λόγω του ανύπαρκτου balancing. Παραδόξως ακόμη δεν έχει προστεθεί η δυνατότητα στους παίκτες να κάνουν vote για την επιλογή του χάρτη πριν από ένα match. Συν τις άλλοις, από τους τρεις νέους χάρτες (Pantheon, Skyshock και Cauldron) μόνο ο Cauldron εντυπωσιάζει από πλευράς σχεδιασμού. Ο κύριος λόγος ενασχόλησης με το The Dark Below είναι αν μη τι άλλο η νέα καινούργια Raid αποστολή (Crota's End). Για να είμαστε ειλικρινείς εμείς δεν καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε, αφού απαιτείται και ένα αξιόμαχο party, καθώς και η στενή συνεργασία μεταξύ των μελών του.

Μόνο για απελπισμένους
Εάν ψάχνετε μανιωδώς για λίγο παραπάνω end-game content, το The Dark Below ενδεχομένως θα σας ικανοποιήσει. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το κόστος του expansion είναι πραγματικά υπέρογκο, αφού αρκούν 2-3 ώρες για να ολοκληρώσετε τις νέες αποστολές. Η Bungie συνεχίζει να απασχολεί περισσότερους από 500 developers για το Destiny, υπάρχει λοιπόν ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό που την δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται κατώτερο των περιστάσεων. Ελπίζουμε πως η αμερικανική εταιρεία θα λάβει σοβαρά υπόψη της το αρνητικό feedback και θα μας παρουσιάσει ένα καλύτερο πρόσωπο στο επερχόμενο House of Wolves expansion που αναμένεται τους προσεχείς μήνες.

Θετικά:
- Το νέο Raid
- Αύξηση του level cap και προσθήκη δεκάδων νέων items

Αρνητικά:
- Υψηλή τιμή διάθεσης
- Μικρή διάρκεια
- Δεν διορθώνει κανένα από τα προβλήματά του Destiny
- Οι νέοι χάρτες είναι στην πλειοψηφία τους αδιάφοροι

Βαθμολογία: 6

Οι ελάχιστες προσθήκες δεν δικαιολογούν την τσουχτερή τιμή του.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα