Βυθίζεται σε ζημιογόνο δίνη ο επιχειρηματικός κλάδος

Επιμέλεια Δ. Κεμπές

Τεράστια αβεβαιότητα για την επομένη των εκλογών προκαλούν οι δεινές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό νότο και οι αλλεπάλληλες αναφορές ελληνικών κομμάτων περί καταγγελίας του μνημονίου που ισοδυναμεί με ακύρωση της δανειακής σύμβασης και συνεπάγεται την άμεση επιστροφή στους δανειστές του συνόλου των δανείων και των ευεργετημάτων (σ.σ.: «κούρεμα» του χρέους) που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Ο κορυφαίος οίκος πιστοληπτικής

αξιολόγησης, Fitch, εξέφρασε τη σφοδρή ανησυχία του για μετάδοση της κρίσης στο σύνολο της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της χώρας, ενώ από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας έχουν κάνει… φτερά από την Ελλάδα πάνω από 4 δισ. ευρώ. Ο Fitch ξεκαθάρισε πως η διάλυση της ζώνης του ευρώ θα είναι οικονομικά και πολιτικά επιζήμια και ότι ήδη η πιστοληπτική ικανότητα της ευρωζώνης βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση. Ακόμη, εκτίμησε πως θα εξακολουθήσει να παρέχεται η υποστήριξη της ΕΚΤ στις τράπεζες χωρών με μεγάλο χρέος, ωστόσο, προσέθεσε πως οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής αυξάνουν το κόστος της κρίσης και ότι, εάν δεν υπάρξει σύντομα φως στην άκρη του τούνελ, ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης θα αυξηθεί.
Οι επιπτώσεις της εντεινόμενης αβεβαιότητας δεν αποτυπώνονται μόνο στην οδυνηρή καθημερινότητα των νοικοκυριών ή στους δείκτες της ανεργίας αλλά και στους προσφάτως δημοσιευθέντες ισολογισμούς 4.000 εταιρειών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ζημιογόνοι.
Στην έκθεση της ICAP έγινε ανάλυση των ισολογισμών 4.021 εταιρειών με βάση το πρώτο δείγμα εταιρειών που δημοσίευσαν ισολογισμό χρήσης 2011 μέχρι και την 17η Μαΐου 2012 και ταυτόχρονα είχαν και ισολογισμό της προηγούμενης χρήσης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, από αυτές οι 858 είναι βιομηχανικές, οι 1.065 εμπορικές, οι 269 εταιρείες του τεχνικού-κατασκευαστικού τομέα, οι 1.491 λοιπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (πλην τραπεζών) και οι 338 επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Τα μεγέθη των επιχειρήσεων αυτών για το 2011 συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη των ίδιων ακριβώς επιχειρήσεων για το 2010.

Βαρύ πλήγμα

Ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος, δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς, οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το 2011 επηρέασαν δραματικά τα αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών. Πράγματι, με βάση τα στοιχεία των 4.021 πρώτων ισολογισμών του 2011 (ήτοι περίπου το 15%, των επιχειρήσεων που δημοσιεύουν ισολογισμούς) επιβεβαιώνεται ότι η εικόνα είναι αρκετά χειρότερη από την αντίστοιχη του 2010. Το γεγονός ότι συμπληρώνεται πλέον μία πενταετία συνεχούς (και εντεινόμενης) ύφεσης είχε άμεσο αντίκτυπο και στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων της χώρας. Από τα στοιχεία που έχουμε δεν αναμένεται αυτή η εικόνα να ανατραπεί με τη συγκέντρωση του συνόλου των ισολογισμών του 2011. Σε μία εποχή που όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς προσβλέπουν ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί η κερδοφορία των εταιρειών μας προβληματίζει έντονα. Το 2011 η επιδείνωση φαίνεται

Keywords
Τυχαία Θέματα