Τι μέλλει γενέσθαι…

Του Τάσου Παπαδόπουλου

ΤΕΛΙΚΑ, Ο καβγάς για το αντιρατσιστικό των εταίρων της συγκυβέρνησης είναι ουσιαστικός ή μήπως υποκρύπτει μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα τεχνητό θέμα, προς άγραν χαμένων ψηφοφόρων που τους έχουν εγκαταλείψει, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις;

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ του όλου θέματος σε μείζον έχει ήδη βγάλει εκτός επικαιρότητας τα καυτά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα. Το ζήτημα είναι μέχρι πού θα τραβήξει το σχοινί το δίδυμο Βενιζέλος-Κουβέλης.

ΑΝ,

ΤΕΛΙΚΑ, συνασπιστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο, τι θα σημαίνει αυτό άραγε για το μέλλον του παρόντος κυβερνητικού σχήματος; Μήπως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με προοπτική δημιουργίας ενός νέου σχήματος που θα έχει σημαιοφόρο αυτήν τη φορά τον Α. Τσίπρα; Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την αναπάντεχη κρίση είναι πολλά.

ΜΕ ΒΑΣΗ τα σημερινά δεδομένα, αν οι Βενιζέλος και Κουβέλης αποχωρήσουν από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Και από αυτήν τη νέα αναμέτρηση δεν φαίνεται να προκύπτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος.

ΑΝ ΠΡΩΤΟ κόμμα έρθει η Νέα Δημοκρατία, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτη η Χρυσή Αυγή, θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ, μια και θα έχει εισπράξει το bonus των 50 εδρών. Τότε και πάλι θα αναγκαστούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συνεργαστούν με λιγότερες αυτήν τη φορά έδρες, που σημαίνει με την ουρά κάτω από τα σκέλια.

ΑΝ ΠΑΡΕΙ την πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο σημερινοί κυβερνητικοί εταίροι, μετά την κοινοβουλευτική συρρίκνωσή τους, κατευθυνθούν προς το πρώτο κόμμα για να συνεργαστούν, το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί και η συνεργασία του Π. Καμμένου, προκειμένου να σχηματιστεί ο μαγικός αριθμός των 151 εδρών. Τότε θα έχουμε μια τερατογένεση πολιτικά ανόμοιων σχηματισμών, που θα αναγκαστούν παρά την περί του αντιθέτου ρητορική τους να βρεθούν ομοτράπεζοι με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που ιδεολογικά βρίσκονται δεξιότερα του Α. Σαμαρά.

Η ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ύλη του αντιμνημονιακού μετώπου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. δεν είναι αρκετή να φτιάξει ένα κυβερνητικό σχήμα με τη στήριξη του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που ψήφισε χωρίς αντιρρήσεις όλα τα νέα μέτρα των 16 δισ., τα οποία επέπεσαν επί της κεφαλής μας.

ΜΕ ΤΑ δεδομένα αυτά, το «πάπλωμα» μιας ανατροπής πέφτει πολύ βαρύ για τους δύο εταίρους του σημερινού κυβερνητικού σχήματος και πιθανότατα μπορεί στο τέλος να τους πλακώσει.

ΣΤΗΝ ΟΛΗ αυτή πρόωρη νέα εκλογική διαδικασία οφείλουν να μετρήσουν, αν βεβαίως τους ενδιαφέρει, τις συνέπειες για την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε κρίση και τις επιπτώσεις αυτής στην ήδη άδεια τσέπη των πολιτών…

*O κ. Τάσος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος.

Keywords
Τυχαία Θέματα