Η πρώτη κυρία των Ιωαννίνων απαντά στο «σοκ και δέος»!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

ΕΔΩ ΓΙΑΝΝΕΝΑ… Η πρωτεύουσα της Ηπείρου μας απασχολεί εδώ και έναν μήνα λόγω του μεγάλου σκανδάλου της λεηλασίας του Ταμείου του δήμου κάτω από τη μύτη της δημοτικής αρχής του Φίλιππου Φίλιου.

ΕΙΧΕ ΑΝΕΒΕΙ στην εξουσία κατηγορώντας τον προκάτοχό του Νίκο Γκόντα για κατασπατάληση δημοτικών χρημάτων σε έργα-βιτρίνα ή σε έργα αχρείαστα για την πόλη. Υποσχέθηκε χρηστή διαχείριση σε όλα. Και μόλις ανέβηκε η χρηστή διαχείριση των πρώτων δύο ετών, έβγαλε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Κάποιος άρπαξε εκατομμύρια από τον δήμο χωρίς ούτε καν έργο-βιτρίνα. Χάθηκαν απλώς.

ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ

ΕΠΙ δύο εβδομάδες ερωτήματα στον επικοινωνιακό Φίλιππο Φίλιο, τον οποίο είχαν στηρίξει στην εκλογή όλα τα αριστερότερα της Νέας Δημοκρατίας κόμματα. Πόσα χάθηκαν; Ποιοι και γιατί τα πήραν; Πότε τα πήραν; Πώς τα πήραν; Πού τα εξαφάνισαν;

ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ λέξη γραπτή απάντηση. Τα Γιάννενα, όμως, δεν είναι πολύ μακριά. Και πήγαμε. Και διότι το «Π» και ο ίδιος ο Νίκος Καραμανλής είναι πάντα μπροστά, όταν οι δημοτικοί άρχοντες συνεδριάζουν. Και διότι θα βρίσκαμε στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και τη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων και θα κάναμε ρεπορτάζ στην πόλη. Αυτό και κάναμε.

ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ την πρώτη κυρία της πόλης την κ. Κατερίνα Χαρίση-Φίλιου, δικηγόρο και σύζυγο του δημάρχου. Μετά από ένα γερό ματς (θα αναφερθούμε στο τέλος) με τον δήμαρχο Λευκάδας, με τον οποίο παραλίγο να μας ακούσει από τις φωνές και ο… Αλή Πασάς, συναντήσαμε την πρώτη κυρία και είχαμε παρουσία του συναδέλφου των Ιωαννίνων Ν. Κυρίτση (αργότερα προστέθηκε στην παρέα και η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα – Μπραΐμη – Μπότση) μεγάλη σε διάρκεια συζήτηση για όλα αυτά τα ερωτήματα.

-ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ καθόλου ηθικό να αναλάβετε την υπεράσπιση των απαγωγέων της κόρης του πρώην δημάρχου και αντιπάλου του συζύγου σας.

-ΑΝ ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ την είχαν πειράξει, δεν θα τους υπερασπιζόμουν. Ομως, δεν την πείραξαν.

- Η ΑΠΑΓΩΓΗ, ξέρετε, είναι τόσο σοβαρό έγκλημα και τραύμα που δεν ξεπερνιέται ποτέ. Χώρια που ζητούσαν και 4 εκατ. λύτρα και γι’ αυτό «έφαγαν» και δεκάδες χρόνια κάθειρξης.

-ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ. Εγώ είμαι δικηγόρος. Εδώ υπερασπίστηκα κατηγορούμενο για ένα τόνο χασίς και άλλον για 25 κιλά ηρωίνη που είναι πολύ πιο σοβαρά.

-ΚΑΙ ΑΥΤΟ το λέτε υπερήφανα;

-ΕΓΩ ΔΕΝ παίρνω λεφτά από τον δήμο, αλλά από τη δικηγορία.

-ΑΚΟΥΜΕ ΟΤΙ η μαύρη τρύπα μπορεί να φτάνει και 4 εκατ. ευρώ στο ταμείο του δήμου. Οσα ζήτησαν οι απαγωγείς. Πόσα είναι, τελικά;

-ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ότι θα φτάσουν τόσα, ο έλεγχος συνεχίζεται.

-ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ταμειακού υπαλλήλου που έπεσε θύμα δολοφονίας από ταμία, ο οποίος αυτοκτόνησε, συνδέουν το έλλειμμα με την τραγωδία.

-ΕΓΩ ΔΕΝ έχω τέτοιο στοιχείο. Οι συγγενείς καμία φορά λένε τέτοια για να βρουν εξήγηση.

-ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ έγινε αυτή η πρωτοφανής τραγωδία;

-ΔΕΝ ξέρω.

-Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ – ταμίας τιμωρήθηκε με διαθεσιμότητα με μεγάλη καθυστέρηση και μόνο αυτός. Γιατί;

-ΨΑΞΤΕ ΤΟΥΣ αρμοδίους στην Αθήνα. Από εδώ έγιναν όλες οι κινήσεις για τον υπάλληλο.

-ΒΡΕΘΗΚΑΝ χρήματα από τα χαμένα;

-ΟΧΙ.

-ΕΣΕΙΣ τι μάθατε; Γιατί έγινε αυτό;

-ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ. Αν ο υπάλληλος είχε ελεγχθεί νωρίτερα, δεν θα προλάβαινε να τα καλύψει για τόσο διάστημα.

-ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΥΜΕ πολλά για μεγάλο κύκλωμα, για τοκογλυφίες, αγορές, τζόγο και μεγάλη ζωή. Εσείς;

-ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν μπορώ να πω τίποτα. Αλλά ψάχνουμε να δούμε και τι γινόταν στα οικονομικά και με την προηγούμενη δημοτική αρχή.

-ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΛΑΒΑΤΕ τον δήμο δεν κάνατε έλεγχο; Τώρα λέτε ότι ψάχνετε μετά τρία σχεδόν χρόνια και ένα χρόνο πριν από τις άλλες εκλογές; Είναι σοβαρή ως απάντηση;

-ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΘΟΥΜΕ. Οι αρμόδιοι του δήμου ψάχνουν. Εγώ σας λέω τι ακούω. Δεν έχω σχέση εγώ με τον δήμο. Ο σύζυγός μου είναι δήμαρχος.

-ΑΦΟΥ ΕΙΣΤΕ ενημερωμένοι και έχετε διαβάσει τι έχουμε γράψει και τα ερωτήματα που αφορούν και εσάς γιατί δεν απαντήσατε;

-ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες. Κάναμε και συμπληρωματική μήνυση για να αναζητηθούν και άλλα πρόσωπα για το έλλειμμα. Επειδή διατυπώσατε ερωτήματα και για μένα, σας απαντώ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΜΑΣ: Η υπόθεση φόνου, αυτοκτονίας, ελλείμματος και ίσως και απαγωγής συνδέονται και η δημοτική αρχή είναι σε δεινή θέση, αφού στην καλύτερη για εκείνη περίπτωση δεν έπαιρνε μυρωδιά τι συνέβαινε κάτω από τη μύτη της. Ακούγονται πολλά και πολύ σοβαρά, αλλά έως τώρα αναπόδεικτα στα Γιάννενα. Περιμένουν, όμως, να σπάσει η αλυσίδα και κάποιος θα μιλήσει μόλις σφίξουν οι δαγκάνες της Δικαιοσύνης.

ΠΑΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑ τώρα: Στο συνέδριο συναντήσαμε τον μυστακοφόρο δήμαρχο Κώστα Αραβανή και αρχίσαμε το ματς για τους επωνύμους στην περιοχή. Πήγε να μας κάνει παρατήρηση γιατί είχαμε γράψει στο παρελθόν για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την περιουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ανέβαινε γιατί απαντήσεις ουσιαστικές δεν είχε. Και στο τέλος φτάσαμε στην υπόθεση «Αθηνά Ρουσέλ και Ρώσος μεγιστάνας» για τον οποίο ο δήμαρχος έκανε δηλώσεις ικανοποίησης για την αγορά του Σκορπιού.

-Δήμαρχε, μιλήσατε για αγορά από τον Ρώσο και πώληση από την Αθηνά. Μπορείτε να μας δείξετε ένα έγγραφο που να θεωρεί νόμιμη την πώληση; Ενα έγγραφο που να δικαιολογεί να πάνε τα 120 εκατομμύρια σε τράπεζα του εξωτερικού στην Αθηνά και όχι σε δημόσιο ταμείο, αφού ΜΟΝΟ το Δημόσιο μπορεί να πουλήσει;

-ΕΓΩ ΔΕΝ είμαι δικηγόρος, μας είπε.

-ΤΟΤΕ ΔΕΙΞΤΕ μας τη γραπτή εισήγηση του νομικού συμβούλου του δήμου.

ΤΟΤΕ Ο δήμαρχος ώχετο απιών…

Keywords
Τυχαία Θέματα