Να πώς γέμισε η Ελλάδα «νόμιμους» εγκληματίες!

Του Γιάννη Ντάσκα

Σ’ έναν και μόνο χρόνο από μία μικρή σε πληθυσμό χώρα, αλλά φημισμένη για την εγκληματικότητα, ήρθαν στην Ελλάδα με πολιτικό άσυλο 6.633 άτομα. Η Ελλάδα κατηγορείται από κάποιες πλευρές στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι ουσιαστικά δεν δίδει πολιτικό άσυλο, παρά σε ελάχιστο ποσοστό (της τάξης του 1 τοις χιλίοις). Πόσοι είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο από αυτήν τη μικρή χώρα; Σύμφωνα με τα έγγραφα που υπάρχουν

στον φάκελο που το «Π» ανοίγει σήμερα, είχαν ζητήσει άσυλο εκείνη τη χρονιά 8.160 άτομα. Δηλαδή, πήρε άσυλο το… 80% των αιτούντων!

Πώς έγινε αυτό; Αυτοί που πληρώνουν, τακτοποιούνται. Αυτοί που δεν πληρώνουν, όχι. Αυτό αναφέρεται σε πολυσέλιδη αναφορά στον εισαγγελέα από στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Και πού πληρώνουν; Σε γραμματείς και χειριστές κομπιούτερ;

Το ιδιόχειρο σημείωμα που παρατίθεται παραπλεύρως είναι ιδιόγραφο από στέλεχος επιπέδου πρεσβευτή και γράφει «να μη μιλήσει ελληνικά» πρόσωπο που ζητούσε να έρθει στην Ελλάδα. Δεν είναι προφανώς (δεν το γνωρίζουμε κιόλας…) στον κύκλο του πολιτικού ασύλου, αλλά στον κύκλο των «επωνύμων» ή «ισχυρών» του χρήματος και της εξουσίας που ασκούν «αφόρητες πιέσεις», όπως αναφέρεται σε άλλο έγγραφο από τον φάκελο που ανοίγουμε.

Ποια είναι η μικρή χώρα; Είναι η Γεωργία, αλλά σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε ότι είναι Γεωργιανοί αυτοί που ήρθαν με χαρτιά Γεωργίας. Ο φάκελος «εξηγεί» τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα έγινε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό λαθρομεταναστών στο έδαφός της και γιατί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πλειονότητα των κρατουμένων στις φυλακές είναι αλλοδαποί, όπως και οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα.

Προς Θεού! Δεν είναι όλοι όσοι έρχονται από το εξωτερικό αυτών των κατηγοριών. Ομως, μέγα μέρος αυτών ανήκει σε αυτή την κατηγορία και είναι ερευνητέο γιατί πρέπει να εξετασθεί και να προηγηθεί η διεύρυνση του αριθμού των μεταναστών και των λαθρομεταναστών στη χώρα και όχι η εξέταση βήμα προς βήμα, πρόσωπο προς πρόσωπο, του αριθμού αυτού που δημιουργεί ήδη τεράστια προβλήματα. Τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη.

Μέγα επιχείρημα όσων υποστηρίζουν τη σχεδόν χωρίς έλεγχο είσοδο μεταναστών και λαθρομεταναστών στη χώρα μας και στην Ευρώπη είναι ότι «οι δυτικές υπερδυνάμεις δημιουργούν στις χώρες προέλευσης σκηνικό βίας και φτώχειας για να πάρουν φτηνά τον φυσικό πλούτο, κυρίως πετρέλαιο. Κάτι σαν το σκηνικό τώρα στη χώρα μας, το οποίο δημιουργεί κύμα φυγής προς το εξωτερικό». Το επιχείρημα είναι βάσιμο σε περιορισμένο αριθμό και, πάντως, σε καμία περίπτωση στην πλειοψηφία.

Ούτε στο Πακιστάν, ούτε στο Μπάγκλαντές ισχύει αυτός ο λόγος. Ούτε, εν προκειμένω, στη Γεωργία της περασμένης πενταετίας, στην οποία αναφέρεται ο φάκελος.

Τα κυκλώματα

Πίσω από το επιχείρημα κρύβονται πανίσχυρα κυκλώματα που κερδοσκοπούν σε πολλά επίπεδα, ενώ πολιτικά κόμματα έχουν συμφέροντα από τον πόλεμο ή την προσέλκυση μεταναστών.

Μια εξαιρετικά σοβαρή πλευρά του προβλήματος αναδείχθηκε ήδη στη μέχρι τώρα θεωρούμενη χώρα-υπόδειγμα στην υποδοχή μεταναστών και λαθρομεταναστών. Εκεί αποδείχθηκε ότι το κράτος πρόνοιας είχε αρχίσει να πηγαίνει περίπατο στα πλούσια μέρη και στρώματα της χώρας, αλλά και της Στοκχόλμης. Κάτι σαν τα δικά μας βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας.

Σε κάποιες περιοχές είχαν δημιουργηθεί γκέτο, στα οποία υπέφεραν τόσο οι μετανάστες-λαθρομετανάστες που οδηγήθηκαν εκεί όσο και οι ντόπιοι κάτοικοι. Και οι μεν ζούσαν σε βάρος των δε, με τη βία να απλώνεται και να φτάνει στην εξέγερση των μεταναστών για την γκετοποίησή τους και την αντίδραση-δίκην χρυσαυγιτών ντόπιων. Κάτι σαν τη Δυτική Αθήνα.

Στο ρεπορτάζ που κάναμε με τον φάκελο που ανοίγουμε σήμερα, σημαντική είναι η πλευρά της συμμετοχής σε βαριά εγκλήματα ατόμων που έχουν έρθει με παράνομο τρόπο από τη Γεωργία. Παραδειγματικά αναφερόμαστε σε ένα έγκλημα που έχει εξιχνιαστεί και σε ένα άλλο που στοιχειώνει ακόμη τον χώρο του.

Το πρώτο είναι η δολοφονία του διάσημου ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου. Ο Γεωργιανός, που καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό και δικάζεται ήδη σε δεύτερο, δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα και ήρθε με την παράνομη διαδικασία που αναδεικνύεται από τον φάκελο που ανοίγουμε σήμερα…

Το δεύτερο έγκλημα είναι η υπόθεση απαγωγής και εξαφάνισης του γιατρού στη Βάρη. Είναι βέβαιη η συμμετοχή ολόκληρης ομάδας Γεωργιανών, αλλά ακόμα η υπόθεση δεν έχει φωτιστεί.

Αφαίμαξη ταμείων

Μια άλλη πλευρά που αναδεικνύει ο φάκελος είναι η αφαίμαξη των ελληνικών ταμείων με… συντάξεις και άλλες οικονομικές παροχές προς δήθεν δικαιούχους, οι οποίοι στην πραγματικότητα είτε δεν είχαν κανένα δικαίωμα, είτε χρησιμοποιήθηκαν από τα κυκλώματα και χρησιμοποιούνται ακόμα. Σε έγγραφο εμφανίζεται στρατιά αλλοδαπών να εισπράττουν χρήματα από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ στη Γεωργία.

Ηδη, είναι γνωστό ότι παρόμοια χρηματικά ποσά έχουν κατευθυνθεί και στην Αλβανία, που οι ομοιότητες με τη Γεωργία είναι πολλές και σημαντικές και στον τομέα της εγκληματικότητας.

Τη σοβαρότητα του προβλήματος που αναδεικνύουμε σήμερα με το άνοιγμα του φακέλου υπογραμμίζει η δικαστική τροπή που έχει λάβει το ζήτημα. Με μεγάλο ΚΙΝΔΥΝΟ και μεγάλο υπηρεσιακό ΡΙΣΚΟ, έντιμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών σχημάτισαν τον φάκελο και ήδη από τη Δικαιοσύνη εκδικάζονται σοβαρές υποθέσεις.

Το δουλεμπόριο γυναικών

Μια από τις απάνθρωπες πλευρές του προβλήματος είναι το δουλεμπόριο γυναικών, τις οποίες εξαναγκάζουν, με κίνδυνο ζωής, σωματικών βλαβών και οικονομικών συνεπειών, σε πορνεία, φυσικά ανεπίσημη. Χαρακτηριστικές είναι οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί με τέτοια θέματα στην Ημαθία, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αθήνα και αλλού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετείχαν ως ωφελημένοι του κυκλώματος, πέραν των αστυνομικών, ακόμα και… δικαστικοί. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση φοιτήτρια που δεν πλήρωσε για να πάρει τη βίζα «κόπηκε». Οταν έψαξε να βρει γιατί «κόπηκε», τότε έπεσε πάνω σε έντιμο υπάλληλο, ο οποίος βρήκε ότι στον φάκελο είχε καταχωριστεί ως… πόρνη. Ψάχνοντας, στη συνέχεια, είδε ότι είχαν καταχωριστεί ως τουρίστριες υψηλού επιπέδου, ή ως επιστήμονες που ήρθαν στην Ελλάδα για «συμμετοχή σε συνέδρια», δεκάδες γυναίκες που οδηγήθηκαν σε μπαρ-πορνεία…

Προσπαθούν να καταστρέψουν τα αρχεία

Οταν έντιμα στελέχη του υπουργείου άρχισαν να κερδίζουν τη μάχη, το συγκεκριμένο κύκλωμα –στο οποίο αναφέρεται ο φάκελος που ανοίξαμε σήμερα– ζήτησε με επίσημο έγγραφο άδεια να… καταστρέψει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το αρχείο, με αιτιολογία ότι είχε αποθηκευτεί σε παλιές αποθήκες, σε μπαλκόνια και διαδρόμους και είχε ήδη μισοκαταστραφεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτιολογία καταστροφής αρχείων έχουν παρουσιάσει ήδη σε πολλές διοικητικές και δικαστικές έρευνες που εξελίχθηκαν με πρωτοβουλία έντιμων στελεχών και, φυσικά, εντολές της εκάστοτε ηγεσίας… Το απόσπασμα του ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ εγγράφου που παρουσιάζουμε μιλάει από μόνο του:

«[...] Κατόπιν των ανωτέρω, θα παρακαλούσαμε να εξετάσετε τη δυνατότητα καταστροφής μέρους του αρχείου. Τούτο θα συνέβαλλε στη βελτίωση τόσο των συνθηκών φύλαξης του υπολοίπου αρχείου, όσο και στην ευπρεπέστερη εμφάνιση των εσωτερικών χώρων των γραφείων. Ενώ παράλληλα θα ανακούφιζε το προσωπικό του Προξενείου από το ψυχολογικό βάρος να καθίσταται υπεύθυνο, από τη μία πλευρά, για τη φύλαξη τόσο του παλαιού αρχείου, που έχει χαρακτηριστεί ‘‘βεβαρυμμένο’’, ενώ από την άλλη πλευρά καλείται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ να αποδείξει ότι ορθώς απέρριψε κάποια αιτήματα για την ικανοποίηση των οποίων δέχεται παράλληλα ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ ΠΙΕΣΕΙΣ».

Μαριούπολη, 26 Ιουλίου 2010

Η γενική πρόξενος, Σοφία Μαλλή»

Με 8 χιλιάρικα

Είναι προφανές ότι το ένα και πλέον εκατομμύριο παρανόμων ήρθε με παρόμοιους τρόπους. Αλλωστε, έχει αποκαλυφθεί ότι πάμφτωχοι πολίτες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές «βαφτίζονται» κυρίως Αφγανοί και πληρώνουν 8.000 ευρώ για να έρθουν στην Ελλάδα. Τα χρήματα δεν τα έχουν. Τα χρωστούν στα κυκλώματα και στην Ελλάδα τα βγάζουν είτε με τη «δουλειά» άθλιων εργοδοτών όπως στη Μανωλάδα, είτε με συμμετοχή στα κυκλώματα κλοπής αυτοκινήτων, όπως αυτό το ελληνοπακιστανικό που είχε κλέψει (μόνο αυτό) πάνω από 3.000 πολυτελή αυτοκίνητα μέσα σε τέσσερα χρόνια, είτε με ληστείες, όπως αυτή του κατά δήλωση του Αφγανού «χιτλεράκια» στην Κέρκυρα.

Δεν κλείνουν τη ΝΕΤ, τη συμμαζεύουν

Οσα συμβαίνουν καθημερινά στη δημόσια τηλεόραση είναι και για γέλια και για κλάματα. Για κλάματα, διότι δεν είναι δυνατόν ένα μέσο με τεράστιες δυνατότητες να υπολειτουργεί ή να λειτουργεί μόνο τις μισές ημέρες της εβδομάδας, και για γέλια διότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά και αποφασίζουν για την τύχη χιλιάδων εργαζομένων όχι μόνο δημοσιογράφων, η μόνη σχέση που έχουν με το άθλημα… είναι ότι βλέπουν τηλεόραση. Επομένως, όλα στραβά και ανάποδα.

Οι πληροφορίες που θέλουν να έχουν μιλήσει οι πολιτικοί αρχηγοί για το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης και να έχουν αποφασίσει το κλείσιμό της είναι η μισή αλήθεια. Εγινε συζήτηση για το τι συμβαίνει με τη ΝΕΤ, όχι όμως σε επίπεδο αρχηγών, αλλά σε επίπεδο στελεχών της τρικομματικής κυβέρνησης. Καμία απόφαση, όμως, δεν έχει ληφθεί. Ούτε για κλείσιμο, ούτε για κάτι άλλο.

Σίγουρα όμως κάτι πρέπει να γίνει, διότι δεν είναι δυνατόν όχι μόνο τα τρία κόμματα της κυβέρνησης να αλωνίζουν με συμβούλους και παρασυμβούλους, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά να παρεμβαίνει έτσι ώστε να παίζουν στα δελτία ειδήσεων τα θέματά τους και μάλιστα πολλές φορές με την παρατήρηση «γιατί έτσι και όχι αλλιώς».

Η αλήθεια

Το πραγματικό σχέδιο για τη ΝΕΤ δεν είναι το κλείσιμο, αλλά η συρρίκνωσή της, το συμμάζεμα του μαγαζιού που είναι μεγάλο, καθώς διαθέτει τεράστιο όγκο δυνατοτήτων και πολυάριθμο προσωπικό. Διοικητικό, όχι τόσο δημοσιογραφικό ή σε επίπεδο τεχνικών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει κλείσιμο περιφερειακών γραφείων, μείωση δαπανών για προσωπικό που κοντεύει να βγει στη σύνταξη, ίσως και με εθελούσια έξοδο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για όσους εμπίπτουν στις ρυθμίσεις. Είχε πέσει η ιδέα να κλείσει ή να μειωθεί σε όγκο η ΕΤ3, αλλά οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν έγινε αυτό, διότι έθεσε θέμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού η συχνότητα της τηλεόρασης στη Β. Ελλάδα είναι εντός των… συνόρων του. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι λόγοι εθνικού συμφέροντος που αποκλείουν το ενδεχόμενο και, όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Σίμος Κεδίκογλου, κάτι ανάλογο δεν προβλέπεται.

Οταν μιλάμε για δημόσια τηλεόραση, μιλάμε για τρία μεγάλα κανάλια, ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, για ένα δορυφορικό, για πέντε κρατικά ραδιόφωνα, για εγκαταστάσεις, κτήρια, μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ, έμψυχο υλικό, που ένα κράτος χρειάζεται. Ενδεχομένως, όχι τόσα πολλά, λιγότερα ίσως, ωστόσο, τα χρειάζεται, αλλά με φειδώ και νοικοκυροσύνη.

Τέλος τα λεφτά, τέλος και για το σύστημα

Τη δημόσια τηλεόραση κατάφεραν ορισμένοι να την απαξιώσουν πλήρως. Εγινε βάσει σχεδίου ή λόγω ανικανότητας; Ισως λίγο και από τα δύο απαντούν εργαζόμενοι που ξέρουν τους διαδρόμους πολλά χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά από την εποχή του αείμνηστου Μαρούδα, τότε που το ΠΑΣΟΚ διόριζε στην κρατική τηλεόραση ολόκληρα τετράγωνα… από ανθρώπους κάθε επαγγελματικής κατηγορίας: δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικό προσωπικό, οδηγούς… Μερικοί βρίσκονται στο ίδιο πόστο μέχρι σήμερα.

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, όταν τα λεφτά τελείωσαν. Ολα επανεξετάζονται. Και επειδή χρήματα δεν υπάρχουν, έρχονται οι καλοθελητές και επιχειρούν να ελέγχουν τις καταστάσεις. Πάντα γινόταν αυτό στο Ραδιομέγαρο, με όλες τις κυβερνήσεις. Σήμερα, ο έλεγχος της ΝΕΤ γίνεται και από τα τρία κόμματα, που έχουν διορίσει τους εκλεκτούς τους με παχυλούς μισθούς για να κάθονται και να μην ασχολούνται με τίποτα, παρά μόνο να περνάνε από το μηχάνημα του ΑΤΜ κάθε δεκαπέντε ημέρες για να πάρουν τα χρήματά τους. Τίποτε άλλο.

Για όλα αυτά κάτι πρέπει να γίνει. Και επειδή δεν γίνεται ή δεν έχουν το σθένος να το κάνουν οι συγκυβερνώντες μαζί, διοχετεύουν πληροφορίες έτσι ώστε η δημόσια τηλεόραση να απαξιωθεί ακόμη περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης, διότι ποιος έχει σήμερα ανάγκη να παρακολουθήσει πρόγραμμα της ΝΕΤ; Ούτε οι διοικούντες…

Keywords
ελλαδα, πετρελαιο, αθηνα, συμμετοχή, ικα, ογα, ρισκο, θεσσαλονικη, καβαλα, συγκεκριμένο, εμφάνιση, κερκυρα, νετ, εγινε, συριζα, ετ3, ΠΑΣΟΚ, ετ1, ατμ, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, σχεδιο αθηνα, κομματα, χωρες, αδεια, αλβανια, αυτοκινητα, βημα, δουλεια, εγκληματικοτητα, ετ1, ετ3, θεμα, μεγα, νετ, ογα, προγραμμα, σθενος, τηλεοραση, τυχη, ασυλο, ατμ, αφγανοι, βιζα, βορεια, γεωργια, γινει, γινεται, γκετο, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωση, δυτικη, εγινε, εγκληματα, εγγραφα, εγγραφο, εδαφος, ευρω, εμψυχο, εμφάνιση, εποχη, ερευνες, ερχονται, εσωτερικων, ευρωπη, ζωης, ιδεα, ιδια, ιδιο, ημαθια, υποθεση, ισχυει, καρδιτσα, κυμα, λαθρομεταναστες, λεφτα, ληστειες, ματια, μειωση, παντα, ουσιαστικα, πακισταν, προβληματα, ρυθμισεις, ρισκο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συνταξη, συμμετοχή, σοφια, συχνοτητα, σχεδιο, τρια, φειδω, φυσικα, φοιτητρια, φτανει, φυσικο, ανηκει, δικαιωμα, φακελος, φυλακες, γελια, γλωσσες, χωρα, ογκο, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα