Αυτή είναι η αγριόγατα “μανούλ” (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τη λεοπάρδαλη των χιονιών «μπαρς», στο εθνικό πάρκο της Νότιας Σιβηρίας εδώ και αρκετά χρόνια, όμως ξαφνικά διέκριναν ένα ζώο, που δεν του έμοιαζε καθόλου. Ένας γάτος μικρού μεγέθους, πολύ μαλλιαρός, με κοντά πόδια και χοντρή ουρά.

Έμοιαζε απίστευτο αλλά αυτό το ζώο ήταν η αγριόγατα “μανούλ” (Felis manul), που την τελευταία δεκαετία είχε ουσιαστικά εξαλειφθεί. Και ξαφνικά προέκυψε μια τέτοια αποκάλυψη! Ωστόσο για να δεις με τα μάτια σου μια «μανούλ» ή έστω απλά να εντοπίσεις τα ίχνη της, είναι υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη, εξηγεί ο βιολόγος Σεργκέι Ιστόμοφ:

Η

«μανούλ» γνωρίζει να μην αφήνει αποτυπώματα της καθημερινής της δραστηριότητας. Ποτέ δεν θα πατήσει στο χιόνι, ακριβώς για να μην αφήσει ίχνος. Περιμένει για παράδειγμα πότε θα περάσουν οι αίγαγροι και πατά πάνω στα ίχνη των πελμάτων τους. Εκτός αυτού, παχαίνει τόσο πολύ το χειμώνα, που γίνεται τεμπέλα και έως και δύο εβδομάδες μπορεί απλώς να είναι ξαπλωμένη.

Η άγρια αυτή γάτα διαβιεί επίσης στο Καζαχστάν, την Κιργιζία, την Μογγολία και την Κίνα. Καταφύγιο των «μανούλ» είναι ρωγμές στους βράχους, λαγούμια, κουφάλες πεσμένων κορμών. Τρέχει όμως άσχημα και δεν μπορεί να αντέξει την καταδίωξη.

Η μανούλ έχει πολλούς εχθρούς, λύκους και μεγάλα σκυλιά. Υπάρχουν επίσης και ανταγωνιστές ως προς την τροφή, η αλεπού, η νυφίτσα και το κουνάβι, τα οποία, όπως και η γάτα «μανούλ» τρέφονται με τρωκτικά και πτηνά.

Η εξωτερική εμφάνιση και η συμπεριφορά της επιτρέπουν να μένει αόρατη για τους εχθρούς της και τα θηράματά της, τα οποία η «μανούλ» δεν τα κυνηγά, αλλά τα παραμονεύει από ενέδρα.

Το τελευταίο διάστημα οι γάτες «μανούλ» έχουν γίνει ήρωες στο κόσμο των ιστολογίων: τις συζητούν, θέλουν να τις αποκτήσουν ως κατοικίδια. Οι βιολόγοι δεν το συμβουλεύουν καθώς το να εκπαιδευτεί η «μανούλ» δεν είναι δυνατό επειδή πρόκειται για άγριο ζώο.

Πηγή:http://www.real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα