ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ… ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ!

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο συρτάρι μπήκε η διάταξη που «κούρευε» τις συντάξεις στον ΟΑΕΕ μέχρι 35%… Οχι για πολύ, όμως. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ξεκάθαρα ότι η «τρύπα» που αφήνει πίσω της η «απόσυρση» του μέτρου προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και θα χρειαστεί «να επανέλθουμε».
Η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που θα επέφερε μείωση μέχρι και 35% στις νέες συντάξεις, είχε «τρυπώσει» στο πολυνομοσχέδιο.
Οταν,

όμως, έγινε γνωστή η ύπαρξή της, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς προέβλεπε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, το οποίο –σύμφωνα με πληροφορίες– έφτανε έως και το 130% επί του συντάξιμου μισθού, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Το υπουργείο Εργασίας, μετά τις αντιδράσεις και αφού πρώτα είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη της διάταξης στο πολυνομοσχέδιο, αναγκάστηκε να την αποσύρει άρον-άρον. Σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου, η αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης αποτελούσε ισοδύναμο μέτρο του τέλους 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που δεν θα επιβληθεί τελικά, ενώ δεν θα οδηγούσε σε μειώσεις μεγαλύτερες του 10%. Οπως ισχυρίστηκε, όμως, η Ενωση Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), η μείωση απειλούσε το σύνολο των συντάξεων του Οργανισμού και θα έφτανε έως το 35%.

«Βόμβα»
Τη νύχτα, όμως, που κατατέθηκε το νομοσχέδιο-σκούπα στη Βουλή, χωρίς την επίμαχη διάταξη, πληροφορίες-βόμβα διαρρέονταν από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου, «η τρύπα από το 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις είναι 400 εκατ. ευρώ. Εάν του χρόνου δεν περικοπούν οι συντάξεις του ΤΕΒΕ, τότε χρειαζόμαστε ισοδύναμο μέτρο, όπως άλλωστε μάς διεμήνυσε η τρόικα».
Ο ΟΑΕΕ, ο οποίος δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το συνολικό έλλειμμά του έφτανε έως τις 31/12/2012 τα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ από τους περίπου 740 χιλιάδες ασφαλισμένους οι 380 χιλιάδες αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.

«Μεγάλος αδελφός» πάνω από δάνεια και καταθέσεις

Ο «μεγάλος αδελφός», το «μάτι» πάνω από τραπεζικές καταθέσεις και δάνεια, είναι γεγονός. Ηδη, το ΣΔΟΕ συγκεντρώνει στοιχεία για όσους εξοφλούν τις δόσεις τους, καταβάλλοντας ποσά άνω του 40% των μηνιαίων εσόδων τους, «φακελώνει» όσους έχουν δάνεια που ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ και διευρύνει τη λίστα εκείνων που βγάζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο που και η Ειδική Ομάδα Δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ζήτησε να επιτραπεί εδώ και τώρα άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και εκείνων που είναι απλώς ύποπτοι για φοροδιαφυγή, αφού προηγηθεί η κατάρτιση ενός μητρώου που θα περιέχει κάθε είδους πληροφορία για Ελληνες καταθέτες και δανειολήπτες.
H Task Force ζητά να προωθηθεί σχετικός νόμος, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο με τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ελλήνων στο όνομα πάταξης της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το μητρώο θα έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή το ΣΔΟΕ.
Μέσω αυτού του μητρώου οι ελεγκτές θα «ανοίγουν» τους λογαριασμούς ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Το μητρώο Στο ηλεκτρονικό αυτό μητρώο, θα καταχωρούνται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και οι συναλλαγές, τα στοιχεία των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμβεβλημένων προσώπων. Το μητρώο θα ανατροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά. Οπως αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο στη νέα έκθεση της Task Force «η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή άμεσα». Μέσω του τραπεζικού μητρώου θα αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου. Με βάση τις διαδικασίες που εφαρμόζονται τώρα για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων, που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα, μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερων των έξι μηνών.
Νομοθετική παρέμβαση έχει ζητήσει και η ίδια η τρόικα. Σε έκθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν σαφής πως πρέπει να «διευκολυνθούν» οι ελεγκτικές αρχές στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ζητώντας και εκείνη να καταρτιστούν σχετικά νομοσχέδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα