Παραμένει ισχυρό το στράτευμα

Του Χρήστου Καπούτση

Ουσιαστικές αλλαγές στη λογική της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και στις δομές τους ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Με τη νέα λογική στη διάρθρωση των Ε.Δ., περιορίζονται σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα χωρίς, όμως, να θίγεται το αξιόμαχο.

Η βασική αλλαγή είναι ότι με τη νέα

δομή ενισχύονται σε προσωπικό και σε μέσα οι μάχιμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ καταργούνται στρατιωτικές μονάδες, που εξυπηρετούσαν επιχειρησιακές ανάγκες του παρελθόντος ή σκοπιμότητες τοπικών αρχόντων. Η διακλαδικότητα θα είναι πλέον ο κύριος άξονας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη μελλοντική δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτήν τη νέα δομή, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΥΣΕΑ, περιλαμβάνονται τα εξής:

Για τον Στρατό Ξηράς:

· Καταργούνται δύο Σώματα Στρατού, το Α΄ και το Β΄ Σ.Σ.

· Διαλύεται η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων.

· Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Αμεσης Αντίδρασης.

· Η 70ή ΣΔΥ, που έχει έδρα την Αθήνα, καταργείται.

· Καταργείται η Ταξιαρχία στην Τρίπολη.

· Κλείνουν συνολικά 50 στρατόπεδα.

· Η Μεραρχία Υποστήριξης ΜΕΡΥΠ που έχει έδρα τη Λαμία μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη.

· Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού, η οποία έχει έδρα τις Σέρρες, μεταπίπτει σε Σύνταγμα με την ίδια έδρα.

· Η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης στην Κοζάνη καταργείται.

· Καταργείται η 97η ΣΔΥ, που έχει έδρα τη Χαλκίδα, και στην έδρα της παραμένει μόνο η Σχολή Πεζικού.

· Οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν ενιαία διοίκηση, ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Πρόκειται για επιλογή που γίνεται μόνο για οικονομικούς λόγους. Επειδή, όμως, οι Ειδικές Δυνάμεις στη νέα επιχειρησιακή συγκρότηση έχουν καθοριστικό ρόλο σχετικά με την επίγεια έκβαση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης, τα επιτελεία θα το αντιμετωπίσουν κάπως «ευρύχωρα».

Στο Ναυτικό

· Μειώνονται από 17 σε 8 οι Μοίρες Σκαφών

· Μειώνονται κατά 2 οι Διοικήσεις Σκαφών

· Καταργείται η Μοίρα Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών

· Καταργείται η 353η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας και εντάσσεται ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.

Γενικότερα, καταργούνται ή συμπτύσσονται Διοικητικές Δομές του Ναυτικού για περισσότερη ευελιξία, για να ενισχυθούν μάχιμες μονάδες και για να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι.

Στην Αεροπορία

Οι ανασχηματισμοί και οι αλλαγές Διοικητικών Δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες σχηματισμούς, δηλαδή στο ΑΤΑ (Λάρισα), στη ΔΑΥ (Ελευσίνα), στη ΔΑΕ (Τατόι).

· Κλείνουν 4 αεροπορικά αποσπάσματα (Σαντορίνη, Αγρίνιο, Τυμπάκι και Ιωάννινα) και σμηναρχίες (όπως η Πρέβεζα) μεταπίπτουν σε αεροπορικό απόσπασμα.

· Μειώνονται κατά 17% οι σχηματισμοί της Π.Α.

Γενικά, μειώνεται κατά 45% η δομή διοίκησης και κατά 25% η δομή δυνάμεων.

Επίσης, μειώνονται κατά 20% οι ανώτατοι αξιωματικοί και των τριών κλάδων των Ε.Δ., από τον βαθμό του ταξίαρχου και πάνω. Ειδικότερα, αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο περίπου 50 στρατοπέδων, η λειτουργία των οποίων «βάρυνε» αρκετά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με την εφαρμογή της νέας Δομής, θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το ετήσιο όφελος θα είναι υψηλό λόγω της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών. Το οικονομικό όφελος υπολογίζεται ότι θα είναι περί τα 6-8 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το όφελος από την κατάργηση κατά 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (από τον βαθμό του ταξίαρχου και αντίστοιχα και άνω).

Επίσης, κατά τη συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια ανταλλακτικών, ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Τα υλικά αυτά αφορούν κυρίως την Πολεμική Αεροπορία και προορίζονται για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 και τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot και θα καλύψουν τις ανάγκες τεχνικής υποστήριξης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι ελπίζει πως η νέα δομή θα έχει υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Ανοιξε πυρ ο Σαμαράς

Βολές κατά… ριπάς εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ κατά των υψηλόβαθμων στελεχών του στρατεύματος, με αφορμή τις διαμαρτυρίες για τις μειώσεις στους μισθούς τους. «Ηταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησής μας να πετσοκόψουμε τους μισθούς των υψηλόβαθμων αντί να προβούμε σε αθρόες απολύσεις μικρομεσαίων στελεχών, τσακίζοντας έτσι τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Ηταν επιλογή μας να διασώσουμε τους μικρούς και να κόψουμε από 45% έως 60% τις αποδοχές των μεγάλων!», είπε και πρόσθεσε: «Δεν επιλέξαμε την εύκολη οδό που ακολούθησαν Γάλλοι, Γερμανοί ακόμη και Ισραηλινοί σχεδιάζοντας μαζικές απολύσεις στα στρατεύματά τους για να διατηρήσουν τα προνόμια της ελίτ των στρατιωτικών».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, λέγοντας: «Eίναι προς τιμήν σου, στρατηγέ Κωσταράκο, που από την πρώτη στιγμή με γενναιότητα μπήκες επικεφαλής αυτής της εκστρατείας αποδεχόμενος τη μεγαλύτερη μείωση μισθού που ξεπερνάει το 60%. Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσετε, ώστε οι ένστολοι να ξέρουν το παρασκήνιο, να ξέρουν όλη την αλήθεια και να μη διαμαρτύρονται χωρίς να γνωρίζουν το τι συμβαίνει στους άλλους στρατούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα