Παράλυτοι «ένιωσαν το σώμα τους»

Δοκιμή με εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που διεξάγεται στην Ελβετία πέτυχε κάτι που προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στους ίδιους τους ερευνητές: επανέφερε έως έναν βαθμό την αίσθηση σε παράλυτους ασθενείς, σε σημεία του σώματος τα οποία ήταν εντελώς «αναίσθητα» εξαιτίας τραυματισμού του νωτιαίου μυελού, γεγονός που, παρά το ότι η μελέτη των δεδομένων της δοκιμής βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, η έκβασή της προκαλεί αισιοδοξία στους επιστήμονες. Η θεραπεία δοκιμάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μπάλγκριστ της Ζυρίχης στην Ελβετία και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόνη δοκιμή με εμβρυϊκά βλαστικά

κύτταρα για τη θεραπεία τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης που διεξάγεται παγκοσμίως. Εξάλλου, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής θεραπείας, 20 εκατομμύρια νευρωνικά εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα εγχύθηκαν, σε τρεις ασθενείς με παράλυση, απευθείας στις τραυματισμένες περιοχές του νωτιαίου μυελού. Η έγχυση των κυττάρων, τα οποία προέρχονταν από δωρεές εμβρυϊκού εγκεφαλικού ιστού, πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων έως οκτώ μηνών μετά τον τραυματισμό του κάθε ασθενούς. Παράλληλα, χορηγήθηκαν στους εθελοντές ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο απόρριψης των βλαστικών κυττάρων.
Πριν από τη θεραπεία και οι τρεις ασθενείς δεν είχαν καμία αίσθηση από τις θηλές του στήθους και κάτω. Έξι μήνες μετά, οι δύο από αυτούς απέκτησαν αίσθηση της αφής και της θερμότητας κάτω από τον αφαλό. Οι τρεις αυτοί ασθενείς είναι οι πρώτοι από δώδεκα συνολικά εθελοντές στους οποίους θα χορηγηθεί η δοκιμαστική θεραπεία. Τα τρία πρώτα περιστατικά ήταν τα πιο «βαριά», ενώ στους επόμενους εννέα εθελοντές η παράλυση ήταν λιγότερο εκτεταμένη.
Ωστόσο, κάποιοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι οι θεραπείες με βλαστικά κύτταρα από μόνες τους δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν πλήρη αποκατάσταση, αλλά μάλλον θα πρέπει να συνδυαστούν και με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ψάχνοντας το παρελθόν μας…
Ένα κορίτσι που έζησε πριν από 50.000 χρόνια σε μια σπηλιά της περιοχής Ντενίσοβα της Σιβηρίας αποκαλύπτει άγνωστα έως τώρα μυστικά για το παρελθόν μας. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, ανασυνθέτοντας από το DNA του το γονιδίωμα του «κοριτσιού της Ντενίσοβα», άντλησαν πολύτιμες πληροφορίες για τις γενετικές μεταβολές που οδήγησαν στον σύγχρονο άνθρωπο. 
Ο πρώτες αναλύσεις του DNA των δειγμάτων που ολοκληρώθηκαν το 2010 αποκάλυψαν, ωστόσο, ότι δεν ανήκαν στον homo sapiens, αλλά σε ένα άγνωστο είδος, που παρουσίαζε πολλές ομοιότητες με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ και τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και κάποια χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούσαν και από τους δυο.
Οι επιστήμονες συνέκριναν, επίσης, το γονιδίωμα του «κοριτσιού της Ντενίσοβα» με το γονιδίωμα του Νεάντερταλ και έντεκα σύγχρονων ανθρώπων από διάφορες περιοχές του πλανήτη, προκειμένου να καταγράψουν τις γενετικές μεταβολές που συντελέστηκαν στο είδος μας αφότου αποχωριστήκαμε από τον Σιβηριανό πρόγονό μας.
Όπως υπολόγισαν οι επιστήμονες με βάση τις μεταλλάξεις, ο σύγχρονος άνθρωπος αποχωρίστηκε από τον «άνθρωπ

Keywords
Τυχαία Θέματα