Παγίδες για τους φορολογούμενους

Το 1936, στο βιβλίο της «Οσα παίρνει ο Ανεμος» που αργότερα έγινε και κινηματογραφική επιτυχία, η Μάργκαρετ Μίτσελ έγραψε μια σοφή φράση: «Ο θάνατος, οι φόροι και οι γεννήσεις παιδιών δεν έρχονται ποτέ σε βολικές χρονικές περιόδους». Η αλήθεια είναι ότι τον θάνατο και τις γεννήσεις δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Δυστυχώς, όμως, η Εφορία έρχεται πάντοτε στην ώρα της!
Αμέσως μετά το Πάσχα περισσότεροι από 8,5 εκατομμύρια πολίτες, ηλικίας άνω των 18 ετών, θα κληθούν

να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση. Φέτος είναι υποχρεωτικό να αναφέρουμε στη φορολογική μας δήλωση όλα τα εισοδήματα, ακόμη και αυτά που φορολογούνται αυτοτελώς ή απαλλάσσονται από τον φόρο, δηλαδή οι τόκοι από καταθέσεις και ομόλογα, οι εισπραχθείσες από τα ασφαλιστικά ταμεία παροχές υγείας, τα αφορολόγητα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και τα αφορολόγητα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων, των τριτέκνων και των πολυτέκνων.
Αυτό συμβαίνει γιατί για πρώτη φορά όλοι θα πληρώσουμε εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% επί του συνόλου των εισοδημάτων μας. Ο μόνος τρόπος για να γλυτώσουμε φόρους είναι να υπολογίσουμε σωστά το αφορολόγητο ποσό με βάση τις αποδείξεις που θα συγκεντρώσουμε και –δυστυχώς– πρέπει να φυλάξουμε μήπως μας τις ζητήσει η Εφορία.
Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως και 60.000 ευρώ πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών (έτους 2012), συνολικής αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του. Δεν έχει νόημα να «κρύψουμε» έσοδα από την εφορία. Ο υπολογισμός του 25% γίνεται επί του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι η αξία των αποδείξεων που πρέπει να έχει μαζέψει ο φορολογούμενος πρέπει να καλύπτει το 25% του μεγαλύτερου ποσού μεταξύ του εισοδήματος που έχει δηλώσει και του εισοδήματος που έχει προσδιοριστεί με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Σε περίπτωση που το ετήσιο ατομικό –δηλωθέν ή τεκμαρτό– εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, ο φορολογούμενος αρκεί να έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας 15.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αν ο φορολογούμενος δεν έχει καταφέρει να μαζέψει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων, τότε επί της διαφοράς που δεν έχει καλύψει θα κληθεί να πληρώσει φόρο 10%.

Ποιες αποδείξεις «μετράνε»
Για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποίησε το 2012: αποδείξεις λιανικής πώλησης, για αγορές τροφίμων, ρούχων, παπουτσιών, βενζίνης, πετρελαίου, υγραερίου, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, ειδών υγιεινής, φαρμάκων, απορρυπαντικών, ειδών δώρων, καλλυντικών, κοσμημάτων, μικροαντικειμένων από περίπτερα και μίνι μάρκετ, οικιακών συσκευών, ειδών οικιακού εξοπλισμού, εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων, καθώς επίσης και για αγορά και κατανάλωση έτοιμου φαγητού, ποτών, καφέδων, αναψυκτικών κ.λπ.
Επίσης, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, για πληρωμές αμοιβών σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες, πλην γιατρών οδοντιάτρων, ψυχολόγων, λογοθεραπευτών κ.λπ., για καταβολή δαπανών σε γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής ή αδυνατίσματος, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, σχολές οδηγών, κομμωτήρια, κουρεία, καθαριστήρια, για πληρωμές διοδίων, εισιτηρίων για κινηματογράφους, θέατρα και λοιπά θεάματα, για πληρωμές αμοιβών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και άλλους επιτηδευματίες που παρείχαν υπηρεσίες.
Στις δαπάνες που αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου περιλαμβάνονται και ορισμένα έξοδα παροχής υπηρεσιών, για τα οποία εκδίδονται ειδικά φορολογικά στοιχεία (π.χ. δαπάνες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών για τις οποίες εκδίδονται ειδικού τύπου αποδείξεις από τα ΕΛ.ΤΑ. και τις λοιπές εταιρείες Courier, δαπάνες παροχής υπηρεσιών πώλησης ή αγοράς μετοχών οι οποίες αναγράφονται στα πινακίδια, τα οποία εκδίδονται από τις χρηματιστηριακές εταιρείες κ.λπ.).
Περιλαμβάνονται επίσης και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων (εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών) μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών. Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Ποιες δεν «μετράνε»

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.), οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό και τηλεπικοινωνίες γενικά, οι δαπάνες για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις (δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική περίθαλψη, νοσήλια, ενοίκια κύριας κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων κ.λπ., καθώς επίσης και για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους, οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων). Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια. Ολοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να διαφυλάξουν στα σπίτια τους τις αποδείξεις που μάζεψαν για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο. Σε περίπτωση ελέγχου, οφείλουν να προσκομίσουν τις αποδείξεις και τα λοιπά δικαιολογητικά στις αρμόδιες ΔΟΥ.

«Φωτιά» οι φόροι για τα ακίνητα

Μέχρι σήμερα στην ελληνική περιφέρεια ακούγαμε και διαβάζαμε για τα «εγκλήματα για κτηματικές διαφορές». Από το φετινό καλοκαίρι και μετά, οι ιδιοκτήτες χωραφιών θα «σκοτώνονται» για να απαλλαγούν από τις ιδιοκτησίες τους. Φέτος το καλοκαίρι όλοι οι Ελληνες θα επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους για να καταγράψουν τα χωραφάκια που έχουν κληρονομήσει… Τη Μεγάλη Τρίτη συνεδριάζει και πάλι η ειδική διακομματική επιτροπή που θα σχεδιάσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα ισχύσει το 2014. Ολοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα για το Δημόσιο είναι συγκεκριμένο. Το 2014 το κράτος πρέπει να εισπράξει από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων όσα και το 2013, δηλαδή όχι λιγότερα από 3 δισ. ευρώ.
Για να συμβεί αυτό και ταυτόχρονα να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά σε σχέση με το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει όσους κατέχουν αγροτεμάχια, βοσκοτόπια και οικόπεδα εκτός σχεδίου να… ξεθάψουν συμβόλαια και τοπογραφικά, για να δηλώσουν μέσω Ιντερνετ στην εφορία τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων τους. Μέχρι τέλος Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να τα δηλώσουν με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να πληρώσουν φόρους και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Τα εκτός σχεδίου
Το «μυστικό» που σας αποκαλύπτουμε είναι ότι ο φόρος στα εκτός σχεδίου θα επιβληθεί ακόμη κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική καταγραφή τους! Μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή και να γίνει η επιβεβαίωση και η πιστοποίηση της ειλικρίνειας των φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει φόρο «κατ’ αποκοπή» ανά στρέμμα, ανάλογα με τις εισπρακτικές ανάγκες του Δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση η κτηματαγορά έχει παγώσει, συναλλαγές δεν γίνονται παρά ελάχιστες, επομένως οι Εφορίες δεν διαθέτουν σήμερα επαρκή στοιχεία για τις εμπορικές αξίες ούτε καν για τα αστικά ακίνητα εντός των πόλεων.
Το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων «να δηλώσουν για να σώσουν τις ιδιοκτησίες τους». Αν οι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν κάποιο ακίνητο, δεν θα μπορούν στο μέλλον να το κληροδοτήσουν, να το μεταβιβάσουν, να το ενοικιάσουν ή να το «αξιοποιήσουν». Ολοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να μπουν στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) για να συμπληρώσουν τη δήλωση Ε9, όπου έχει προστεθεί και ένας επιπλέον πίνακας για τα αγροτεμάχια. Εκεί θα συμπληρώσουν τα στοιχεία που τα αφορούν. Αλλα θα προέρχονται από τους τίτλους ιδιοκτησίας και άλλα θα τα περιγράφει ο ιδιοκτήτης. Θα χρειαστούν λεπτομέρειες για το εμβαδόν, την ακριβή τοποθεσία του ακινήτου, με βάση τον «Καλλικράτη», την απόσταση από τη θάλασσα, τη χρήση του ακινήτου κ.λπ. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες θα πληροφορούνται περίπου την αξία της γης που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών για κάθε περιοχή.
Προφανώς, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή, όσο την περιγράφουν οι γραφειοκράτες της Πλατείας Συντάγματος. Ηδη, γνωρίζουν πως 500.000 χωράφια, βοσκοτόπια και οικόπεδα δεν διαθέτουν σαφή οριοθέτηση ούτε τίτλους ιδιοκτησίας. Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι αυτά τα προβλήματα θα τα λύσουν(!) μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η διαδικασία εθελοντικής καταγραφής θα λήξει μέσα στον Αύγουστο για να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες περίπου πόσο θα τους κοστίσει η φορολογία. Μετά, όμως, θα πρέπει να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων με στοιχεία από άλλες κρατικές υπηρεσίες όπως του Κτηματολογίου…

Μια τρελή, τρελή Πρωτομαγιά…

Τι ισχύει φέτος με τα ημερομίσθια κατά την αργία της Πρωτομαγιάς; Ουδείς πραγματικά γνωρίζει. Ο νόμος είναι σαφής. Το υπουργείο Εργασίας με απόφασή του, μετά και από εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, αναγνωρίζει ως υποχρεωτική αργία την Πρωτομαγιά. Η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς, όμως, μεταφέρθηκε για την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου, με στόχο να δουλέψουν τη Μεγάλη Τετάρτη τα μαγαζιά.
Αντίθετα, ο κ. Μανιτάκης, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκρινε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να δουλέψουν τη Μεγάλη Τετάρτη, άρα δεν μεταθέτει την αργία. Η ΓΣΕΕ με τη σειρά της, επισημαίνει ότι η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία. Για τον λόγο αυτόν, κήρυξε ήδη 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου.
Οσοι δουλέψουν, πάντως, την αργία της 7ης Μαΐου, πρέπει να γνωρίζουν ότι το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι της αργίας εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δικαιούνται να λάβουν, εφόσον εργασθούν, την προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου ημερήσιου μισθού τους (1/25).

Δώρο Πάσχα χωρίς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Οι συνταξιούχοι, των οποίων τα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ δεν έχουν ταυτοποιηθεί, θα πάρουν και φέτος το δώρο του Πάσχα. Αρχικά, το υπουργείο είχε δώσει εντολή να κοπούν όλες οι αταυτοποίητες συντάξεις, αλλά στις μέρες μας τέτοιες γενναίες αποφάσεις δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές. Γι’ αυτό οι συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί θα πάρουν φέτος και το ποσό του Μαΐου. Ο κ. Γιάννης Βρούτσης δίνει μια τελευταία ευκαιρία. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.ika.gr (έως τις 30 Απριλίου) και www.idika.gr (έως τις 9 Μαΐου) θα παραμείνουν διαθέσιμες για τους συνταξιούχους, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διαπιστώσουν εάν διαθέτουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Αυτή, λέει ο υπουργός Εργασίας, θα είναι η τελευταία ευκαιρία…

Ποιοι γονείς δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση

Ευνοϊκές διατάξεις για πρόωρη συνταξιοδότηση ισχύουν φέτος για τις μητέρες ανηλίκων, τους γονείς τριών τέκνων, αλλά και για τους άνδρες με παιδιά, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το «μυστικό» κρύβεται στο έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οσες μητέρες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 μπορούν ακόμη και σήμερα να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες ισχύουν και για τη διετία 2011-2012. Ανδρες με παιδιά στο Δημόσιο, που συμπληρώνουν την απαιτούμενη 25ετία μέσα στη διετία 2011-2012, περιλαμβάνονται επίσης. Το συγκεκριμένο διάστημα προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης για τους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα. Για τις μητέρες ανήλικων τέκνων, η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν απαιτεί συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Αρκεί να έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα και το παιδί τους να είναι ακόμη ανήλικο. Το ίδιο ισχύει και στο Δημόσιο για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά, που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. Ολα αυτά, όμως, τελειώνουν από την πρωτοχρονιά του 2013.Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη ανεβαίνει στα 67, ενώ με 40 έτη ασφάλισης ανοίγει η πόρτα εξόδου στα 62.

Keywords
εισφορα αλληλεγγυης, εν λόγω, δωρο πασχα, φοροι, πασχα, επιδοματα, αποδειξεις, σημαίνει, πετρελαιο, υγραεριο, σχολεια, courier, εισιτήρια, συμμετοχή, κινο, στοιχημα, δου, καλοκαιρι, συγκεκριμένο, δεη, ιντερνετ, ιουνίου, ηλεκτρονική, gsis, πρωτομαγια, μαΐου, ΓΣΕΕ, απεργια, αφμ, αμκα, ika, Πρωτοχρονιά, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, πανελληνιες 2011, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, τελος ακινητης περιουσιας, απεργια βενζιναδικα, τελος ακινητων, χαρατσι δεη, απεργια 1 δεκεμβριου, αργιες 2012, πανελληνιες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, www.gsis.gr, ογα επιδοματα, απεργια γσεε, τελος του κοσμου, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, αμκα μου, δικαιολογητικα, gsis, υπουργειο εργασιας, ika.gr, ηλεκτρονική, ακινητα, αφμ, αφορολογητο, δου, εφορια, θανατος, θαλασσα, ιατρικη, ιδιωτικα σχολεια, κινο, ομολογα, παιχνιδια, σχολες, υπουργειο οικονομικων, φορολογικη δηλωση, ωρα, ika, αγορα, αμοιβαια, αμοιβαια κεφαλαια, ασφαλιστρα, ασφαλιστικα ταμεια, αφορολογητο οριο, βιβλιο, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, διαστημα, διδακτρα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δωσει, δωρο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, εισιτήρια, εν λόγω, ενσημα, εξοδα, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ετη, ετων, ετος, εφοριες, ζωης, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσιες, ισχυει, θεατρα, κομμωτηρια, λεπτομερειες, λογο, μαΐου, μινι, νοημα, οικοπεδα, ορια, οχηματων, παιδι, παιδια, πιστοποιηση, προβληματα, πορτα, ρυθμισεις, σαφης, συγκεκριμένο, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σπιτια, τεκμηριο, τυχερα παιχνιδια, τις κυριακες, τριτη, υδρευση, φορολογικη, φορολογια, φορα, αγορες, courier, δικαιωμα, υπουργειο, ιουνίου, σημαίνει, υγειας, υπολογισμος
Τυχαία Θέματα