Ταμείο κατασπατάλησης και αδιαφάνειας

Του Δ. Κεμπέ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι έχει αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ, όμως με τα όσα διαδραματίζονται από ορισμένους διοικητές οργανισμών, το μόνο σίγουρο είναι ότι στην παρούσα φάση η χώρα βρίσκεται στο πιο βαθύ σκοτάδι της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και της αδιαφάνειας.
Τρανό παράδειγμα αποτελούν τα όσα διαδραματίζονται στο ΕΤΕΑΝ, το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, που από κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο

των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2009 έχει εξελιχθεί σήμερα σε «βιομηχανία» απευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών, ευρισκόμενο σε πλήρη επιχειρησιακή αδράνεια.
Οπως αποκαλύπτει το «Π», η διοίκηση του πρώην ΤΕΜΠΜΕ προχωρά διαρκώς σε «εργολαβίες» υπηρεσιών, παρότι ο αριθμός των υπαλλήλων είναι διπλάσιος σε σχέση με το 2009, καθώς εντάχθηκαν στο Ταμείο οι εργαζόμενοι του ΕΟΜΜΕΧ και παρότι πρόκειται για εξειδικευμένο προσωπικό που διαχειριζόταν επί σειρά ετών πλήθος κοινοτικών προγραμμάτων.
Θα μπορούσε κανείς έστω να στρέψει τη ματιά του αλλού, αν όλες αυτές οι δαπάνες είχαν αντίκρισμα, όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2009 το τότε ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) εγγυήθηκε 56.000 συμβάσεις χαμηλότοκων δανείων, ενώ επί ΠΑΣΟΚ η αποδοτικότητά του έπεσε κατακόρυφα στις 3.000 εγγυήσεις, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα δεν έχει συναφθεί έστω και μία συμφωνία εγγυοδοσίας!
Κι όμως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γ. Γεροντούκος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τις ανηρτημένες στο «Διαύγεια» συμβάσεις, αναθέτει σε λογιστικές εταιρείες την αξιολόγηση των ανύπαρκτων αιτημάτων, πληρώνει τράπεζες για παροχή τεχνογνωσίας (sic) σε τραπεζικές εργασίες, αγοράζει κινητά τηλέφωνα χρεώνοντάς τα στον οργανισμό, προσλαμβάνει διοικητικό προσωπικό εκτός διαγωνισμού, διαθέτει γραφείο Τύπου και αναθέτει σε εξωτερικούς δικηγόρους αστικές και εργατικές διαφορές του Ταμείου, αν και στο ΕΤΕΑΝ απασχολούνται μόνιμα δύο δικηγόροι!

Οι σπατάλες
Σε μια περίοδο όπου τα 910 ευρώ αποτελούν για την πλειονότητα των πολιτών πόρο στοιχειώδους διαβίωσης, ο Γεροντούκος ενέκρινε πίστωση 910,08 ευρώ για προμήθεια συσκευών κινητής τηλεφωνίας (αρ. πρωτ. 3047/8-3-2013). Στις 15-4-2013 ανέθεσε στις εταιρείες ICAP και HELLASTAT «την παροχή υπηρεσιών για την αξιολόγηση των προγραμμάτων που διαχειρίζεται ή θα διαχειριστεί η ΕΤΕΑΝ ΑΕ, για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας» με συνολικό κόστος 19.440 ευρώ και 27.500 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή, έδωσε λεφτά και για δυνητικούς σκοπούς («για προγράμματα που διαχειρίζεται ή θα διαχειριστεί»!) χωρίς να υπάρχει λόγος, καθώς το προσωπικό του ΕΤΕΑΝ απαρτίζεται κυρίως από οικονομολόγους με μεγάλη πείρα, ενώ στο παρελθόν ουδέποτε υπήρξαν τέτοιες «φασόν» εργασίες, ακόμη κι όταν ο οργανισμός εξέδιδε αθρόα εγγυήσεις δανείων.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στο ΕΤΕΑΝ απασχολούνται περίπου 80 εργαζόμενοι και αναμένεται να προστεθούν ακόμη 15 προερχόμενοι κυρίως από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (το ΤΕΜΠΜΕ απασχολούσε μόλις 23), εντούτοις ο Γεροντούκος με απόφασή του στις 19 Οκτωβρίου 2012, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υπέγραψε απόφαση «παροχής υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης» με τη RANDSTAD AE «καθόσον η προσφορά της ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εταιρείας και κρίνεται ως η οικονομικότερη με συνολικό κόστος που ανέρχεται στις 23.433 ευρώ»! Είναι καταφανές ότι πρόκειται για πρόσληψη εργαζόμενου από το «παράθυρο», αφού α) δεν αιτιολογείται το είδος της διοικητικής υπηρεσίας που θα προσφέρει και ελλείπει από το υφιστάμενο προσωπικό και β) δεν περιγράφεται επακριβώς η ουσία της δαπάνης. Ακόμη και αν είχε ανάγκη από τις υπηρεσίες πυρηνικού επιστήμονα, όφειλε να αναφέρει στην απόφαση την επιστημονική ιδιότητά του και τον σκοπό για τον οποίο θα τον προσλάμβανε.
Επιπλέον, ο προκάτοχός του, Γ. Παπαρσένος, με απόφασή του ενέκρινε 150 ευρώ αμοιβή ανά συνεδρίαση (με ανώτατο όριο 12 συνεδριάσεις τον μήνα) για τον επικεφαλής του Δ.Σ. του ΕΤΕΑΝ και 100 ευρώ ανά συνεδρίαση για κάθε μέλος της επιτροπής.

Μια «περίεργη» ανάθεση

Στη διαδικτυακή πύλη του ΕΤΕΑΝ δεν υπάρχει βιογραφικό του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Η φωτογραφία του, όμως, προβάλλεται σε μια εκδήλωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών στις αρχές του περασμένου έτους, όπου συμμετείχε με την ιδιότητα του υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Πίστεως, ιδιωτικής τράπεζας.
Περιέργως πώς, στις 26 Οκτωβρίου 2012, ο Γεροντούκος αποφασίζει την ανάθεση του έργου «Παροχή εξειδικευμένων υποστηρικτικών εργασιών προς τον σκοπό της αποδοτικότερης δημιουργίας σχετικών προγραμμάτων και προϊόντων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ στην ίδια τράπεζα, καθόσον η προσφορά της ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εταιρείας και κρίνεται ως η οικονομικότερη με συνολικό ετήσιο κόστος που ανέρχεται στις 19.200 ευρώ»! Περιττό να αναφερθεί ότι τέτοιου είδους «υποστηρικτικές τραπεζικές εργασίες» ουδέποτε είχε ο συγκεκριμένος φορέας.
Και πάλι, ένας καλοπροαίρετος θα σκεφτόταν ότι η διοίκηση του Ταμείου προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, αποσκοπώντας στη βέλτιστη παραγωγική του δυνατότητα. Ομως, στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΝ και στο εδάφιο Στατιστικά Στοιχεία αναφέρεται η ένδειξη «Υπό Κατασκευή», όπερ σημαίνει ότι όχι μόνο καμία από τις «εργολαβίες» δεν απέφερε το παραμικρό, αλλά και ότι έχει σταματήσει οποιαδήποτε εργασία από πλευράς ΕΤΕΑΝ που θα μπορούσε να διευκολύνει σε αυτήν τη δεινή συγκυρία την αγορά και κυρίως τους μικρούς επιχειρηματίες. Φημολογείται, δε, εντονότατα ότι οι πόροι του (ΕΣΠΑ) έχουν μεταφερθεί στις τράπεζες, οι οποίες τους διαχειρίζονται για λογαριασμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα