Μαυραγάνης: «Η φοροδιαφυγή είναι διεθνές ζήτημα»

Δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, πρότεινε ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε διεθνή ημερίδα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής στο Ελσίνκι.

Επίσης, επεσήμανε ότι η μη πάταξή τους στερεί τις χώρες από τους απαραίτητους πόρους και δεν βοηθά στην εμπέδωση της αρχής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Η φοροδιαφυγή δεν αποτελεί πρόβλημα κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά πλέον είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρόκειται

για ένα σοβαρό διεθνές ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης και τόνισε: «Σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνεται ότι η παραοικονομία είναι περισσότερο διαδεδομένη σε σύγκριση με το κοινοτικό μέσο όρο, γεγονός που επιβάλλει την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση του φαινόμενου. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα δεν ενισχύσουν τη συνεργασία τους προς την κατεύθυνση ενός κοινού σχεδίου δράσης, θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της καταπολέμησης και της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

«Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι με ποιους τρόπους η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες μέλη της, οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και οι G20, θα βελτιώσουν τις πρακτικές και τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων», επεσήμανε ο κ. Μαυραγάνης και υπογράμμισε ότι χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην:

-Ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής των πληροφοριών. Για παράδειγμα η τυποποιημένη πρόσβαση σε πληροφορίες θα πρέπει να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί.

-Βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ειδικότερα σε ευρωπαϊκό μέσω ενός κοινό πλαισίου δράσης.

-Κοινή στρατηγική από την ΕΕ για τις τρίτες χώρες ειδικά σε θέματα φορολογικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων και των εξαρτώμενων και συνδεδεμένων εδαφών, όπως επίσης και συμφωνιών για τη φορολόγηση μη δηλωθέντων εισοδημάτων.

-Εντοπισμός των offshore, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμένη δράση, έτσι ώστε να αποκαλύπτονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους και να υπόκεινται σε φορολογία, αλλά και να επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα