ΟΣΚΑΡ: Οι λαμπεροί νικητές…

Της ΕΥΗΣ ΚΟΛΙΟΥ

Το κόκκινο χαλί στρώθηκε, τα φώτα άναψαν, οι κάμερες στήθηκαν και οι αστέρες του Χόλιγουντ άρχισαν να καταφθάνουν ένας – ένας στην 85η λαμπερή τελετή της απονομής των Όσκαρ στο Λος Άντζελες. Η απονομή των πολυπόθητων αγαλματιδίων είναι γεγονός. Η αγωνία των δημιουργών, των ηθοποιών και των παραγωγών θα τελείωνε σε λίγες ώρες.
Τα Όσκαρ

μοιράστηκαν. Τα προγνωστικά των προηγούμενων ημερών δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις. Οι ειδικοί των Όσκαρ μιλάνε για τέλος της εποχής που τα περισσότερα βραβεία πήγαιναν σε μόνο μία ταινία. Μεγάλοι νικητές, δηλαδή, δεν υπήρχαν.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κι εμείς να δούμε τους νικητές. Μέσω ζωντανής σύνδεσης με τον Λευκό Οίκο, είδαμε τη Μισέλ Ομπάμα να ανακοινώνει ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κερδίζει ο Μπεν Άφλεκ με την ταινία του «Επιχείρηση: “Αργώ”». Η ταινία ήταν φαβορί σε αυτή την κατηγορία και επάξια κέρδισε. Ο Άφλεκ, πιο συγκινημένος από ποτέ και συγκλονισμένος από την Πρώτη Κυρία να ανακοινώνει τη νίκη του, είπε ότι: «Όλα αυτά με συγκλόνισαν, ήταν μια τεράστια τιμή για μένα, ήταν τέλεια». Αν μπορούμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για μεγάλο νικητή, αυτός είναι ο Άφλεκ, καθώς η κατηγορία «Καλύτερη Ταινία» έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από κάποιες άλλες.
Για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας υπήρξε έκπληξη. Νικητής είναι ο Ασιάτης Ανγκ Λι για την ταινία «Η Ζωή του Πι». Μία ταινία που ήταν στα φαβορί σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι πόνταραν περισσότερο σε αυτήν και λιγότερο στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ για το «Λίνκολν».
Και η λαμπερή βραδιά συνεχίζεται. Το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Ντάνιελ Ντέι Λούις για το «Λίνκολν», ενώ εκείνο του Α΄ Γυναικείου Ρόλου στην Τζένιφερ Λόρενς για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας». Τρίτη φορά που καταφέρνει να αποσπάσει το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου ο Ντάνιελ Ντει Λούις, ο οποίος είναι ο μοναδικός ηθοποιός με τρία αγαλματίδια σε αυτή την κατηγορία. Και αυτό θα γραφτεί στην ιστορία των Όσκαρ…

Οι «κακές γλώσσες»
Το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου πήγε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην Αν Χαθαγουέι για την ταινία οι «Άθλιοι». Οι «κακές γλώσσες» δεν έμειναν σιωπηλές και άρχισαν να λένε ότι ήταν η μόνη ξεχωριστή ερμηνεία στην ταινία. Η ίδια, μάλιστα, έχει εξομολογηθεί ότι αυτόν τον ρόλο τον περίμενε και τον ονειρευόταν από πολύ μικρή. Της άξιζε και το κατέκτησε!
Οι «Άθλιοι» απέσπασαν επίσης τα βραβεία Ηχητικού Μιξάζ και Μέικ Απ. Η ταινία «Η ζωή του Πι» μαζί με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας κέρδισε επίσης τα βραβεία Οπτικών Εφέ, Καλύτερης Μουσικής και Φωτογραφίας. Επίσης, το «Django Unchained» κέρδισε τα βραβεία Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Cristoph Waltz ) και Πρωτότυπου Σεναρίου. Το «Λίνκολν», αν και με 12 υποψηφιότητες, έφυγε με τα βραβεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Α΄ Ανδρικού Ρόλου. Το «Αργώ» απέσπασε επίσης τα βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου και Μοντάζ.
Κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρωτότυπο σε μία βραδιά Όσκαρ είναι η ισοπαλία για το βραβείο Ηχητικού Μιξάζ, το οποίο μοιράστηκε στις ταινίες «Skyfall» και «Zero Dark Thirty». Ωστόσο, το τραγούδι της Αντέλ «Skyfall» για την ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μποντ κέρδισε, όπως όλοι περιμέναμε, το Όσκαρ Τραγουδιού.
Μία ταινία που αγαπήθηκε από τους σινεφίλ και τους κριτικούς, η «Amour», κέρδισε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων αναδείχθηκε το «Brave», ενώ το Όσκαρ Κοστουμιών πήρε η «Άννα Καρένινα». Στην κατηγορία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους βραβεύτηκε το ξεχωριστό «Inocente» που δείχνει τη ζωή της 15χρονης Iνοτσέντε, μίας μετανάστριας η οποία είχε ζήσει επί εννέα ολόκληρα χρόνια άστεγη στην Αμερική προτού καταφέρει να ξεφύγει και να βρει λύτρωση μέσα από τα χρώματα και τον καμβά.

Ξεχωριστές στιγμές…

Στη φετινή τελετή των Όσκαρ τιμήθηκαν τα 50 χρόνια ζωής του κινηματογραφικού Τζέιμς Μποντ. Στη σκηνή, λοιπόν, ανέβηκε η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η οποία ερμήνευσε το θρυλικό «Goldfinger», αλλά και η Μπάρμπαρα Στράιζαντ που για να τιμήσει τον φίλο της, μουσικοσυνθέτη Μάρβιν Χάμλις, ο οποίος πέθανε πέρσι, τραγούδησε ζωντανά το «The way we were» και ξεσήκωσε την αίθουσα. Πολύ δυνατή στιγμή της βραδιάς ήταν και η ζωντανή ερμηνεία του «Skyfall» από την Αντέλ που της έδωσε το Όσκαρ Τραγουδιού και η καθαρή φωνή της συνεπήρε τους παρευρισκόμενους.

Keywords
Τυχαία Θέματα