Αντέχουν οι ράφτες

Της ΦΕΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Ο μύθος ότι μόνο οι γυναίκες σπαταλούν πολύ χρόνο για την εμφάνισή τους καταρρίπτεται από τον κύριο Πετράτο, έναν από τους παλαιότερους ράφτες ανδρικών (κυρίως) πουκαμίσων στην Ελλάδα. Τον βρήκαμε στην κατά κόρον «ραφτάδικη» περιοχή, που δεν είναι άλλη από το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Νικίου.
Στον νέο χώρο, που μεταφέρθηκε το κατάστημα από τον Ιανουάριο του 2012 μετά από 53 χρόνια, συναντήσαμε το νεότερο

μέλος και συνεχιστή της επιχείρησης Γεράσιμο Πετράτο για να μιλήσουμε για το ιδιαίτερο αυτό επάγγελμα.
Μας είπε πως το μαγαζί ήταν έμπνευση του συνονόματου παππού του, ξεκινώντας από το 1959 στον ίδιο δρόμο που βρίσκεται και σήμερα, στο απέναντι κτήριο. Μιας και πήγε η συζήτηση στον παππού του, ξεκίνησε να μας μιλάει για το πώς μεγάλωσε δίπλα σε αυτόν και τον πατέρα του και για το πώς του πέρασαν την αγάπη γι’ αυτήν τη δουλειά.
«Γεννήθηκα μέσα σε αυτό το επάγγελμα, άρα γεννήθηκα γι’ αυτό το επάγγελμα. Ο πατέρας μου και ο παππούς μου, με τον τρόπο που με μεγάλωσαν με βοήθησαν από πολύ μικρό να μάθω… τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω!» μας λέει χαμογελώντας. Ήθελε να σπουδάσει κάτι που να έχει κάποια σχέση με τη δουλειά, γι’ αυτό και διάλεξε το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων, το οποίο του προσέφερε αρκετές ακαδημαϊκές γνώσεις. «Η σημαντικότερη γνώση, όμως, είναι η εμπειρία που μαζεύεις σιγά – σιγά» μας λέει με νόημα.
Οι ξαφνικές δυνατές σειρήνες από ένα πυροσβεστικό όχημα μετέφεραν τη συζήτηση στο κέντρο της Αθήνας και στην κατάσταση που επικρατεί τελευταία. Ο Γεράσιμος είναι ίσως από τους επιχειρηματίες που αγαπούν το κέντρο και, παρά τα προβλήματα, χαίρεται που η δουλειά του βρίσκεται εκεί. Μας εξήγησε πως η τοποθεσία του καταστήματος είναι ιδανική, ούτε πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος ώστε να επηρεάζεται από συγκεντρώσεις και πορείες, ούτε και πολύ χαμηλά προς του Ψυρρή, όπου η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη.

Το κέντρο δεν θα πεθάνει!
Μας λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε ακριβώς στο παλιό, παραδοσιακό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας». Προσπαθεί να μας διορθώσει τη λανθασμένη εικόνα που έχουμε, όπως λέει, για το κέντρο λέγοντας πως δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση όσο συχνά ακούγεται: «Σαφώς και υπάρχουν περιστατικά μικροκλοπών ή επιθέσεων, αλλά τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα τα απ’ ό,τι ήταν πέρυσι. Δεν κρύβουμε ότι περιμέναμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά ελπίζουμε ότι στο μέλλον τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Θέλω να κρατάω αυτό που έλεγαν οι παλιοί, πως το κέντρο δεν θα πεθάνει ποτέ!» μας λέει με αισιοδοξία.
Πρόκειται για υγιή επιχείρηση, κάτι που φαίνεται με την πρώτη ματιά, με το που συναντάς το πρώτο χαμόγελο, με το που βλέπεις με πόση αγάπη τακτοποιούν τα αμέτρητα τόπια υφασμάτων που κοσμούν τα ράφια. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε πόσο επηρέασε τον κ. Πετράτο η οικονομική κρίση.

Χαμηλές τιμές
Πού οφείλεται ότι πολλά μαγαζιά, κυρίως του κέντρου, κλείνουν ενώ αυτό κρατάει ακόμα γερά στα πόδια του; «Η οικονομική κρίση προφανώς κι έχει επηρεάσει τη δουλειά μας όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό. Οι άνθρωποι που έρχονται σε μας το έχουν ανάγκη το πουκάμισο, είναι απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά τους. Απλά, από εκεί που θα έκαναν παραγγελία για πέντε πουκάμισα τώρα κάνουν για ένα. Προσπαθούμε κι εμείς από τη μεριά μας να μειώνουμε τις τιμές χωρίς, φυσικά, να χαλάμε την ποιότητα των υφασμάτων. Αυτός πιστεύω είναι ένας από τους λόγους που ο κόσμος συνεχίζει και μας τιμά με την προτίμησή του. Μπορεί οι περισσότεροι να νομίζουν ότι είναι ένα είδος πολυτελείας, οι τιμές μας όμως είναι πολύ προσιτές για μία τόσο λεπτή και δύσκολη δουλειά. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπεις ανθρώπους να φέρνουν τα παιδιά τους και αυτοί με τη σειρά τους τα δικά τους παιδιά. Ο Έλληνας πια έχει γίνει πολύ απαιτητικός και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταφέρνουμε να του δίνουμε αυτό που θέλει».
Από τον τρόπο που μας μιλάει καταλαβαίνουμε πως είναι από τους ανθρώπους που θα διακρίνουν κάτι καλό ακόμα και μέσα στα χειρότερα. Αμέσως μάς επιβεβαιώνει λέγοντας ότι: «Η κρίση έχει και τα θετικά της, σε αναγκάζει να είσαι σε εγρήγορση, να σκέφτεσαι συνεχώς κι άλλα πράγματα για να μπορείς να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους».
Ήρθε η ώρα να αναλύσουμε τον ιδιαίτερο κόσμο του χειροποίητου πουκαμίσου. «Αυτοί που επιλέγουν να ράψουν είναι κυρίως άντρες που συναναστρέφονται πολύ κόσμο ή κάνουν δημόσιες εμφανίσεις. Δικηγόροι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι του θεάματος».
Οι πελάτες του ξέρουν πολύ καλά πως το ραμμένο πουκάμισο κάνει «τη μεγάλη διαφορά στο στιλ». Πριν προλάβουμε να πάμε τη συζήτηση στη λεπτομέρεια του χειροποίητου πουκαμίσου που κάνει τη διαφορά, το μονόγραμμα, μας φέρνει ένα δειγματολόγιο με όλα τα μονογράμματα που υπάρχουν.
Τελικά, το μονόγραμμα είναι ένα παιχνίδι για τους άντρες: σκέφτονται πού θα το βάλουν, με τι θα το συνδυάσουν, τι χρώμα θα είναι. Ο ειδικός, όμως, μας μίλησε για τον «άγραφο νόμο» του μονογράμματος, λέγοντας πως το ωραιότερο και, φυσικά, κομψότερο είναι να μπαίνει λίγο κάτω από το στήθος και πάντα από την αριστερή πλευρά.

Οι νέες τάσεις της μόδας
Στα κλεφτά, ο Γεράσιμος Πετράτος μας ενημερώνει και για τις νέες τάσεις της μόδας. Πέρα από «τα κλασικά» σχέδια όπως καρό, ριγέ και μονόχρωμα, τα οποία ικανοποιούν αρκετά το παραδοσιακό και ελαφρώς συντηρητικό γούστο των Ελλήνων, φέτος είναι από τις χρονιές που κάνουν την εμφάνισή τους τα λίγο πιο εκκεντρικά υφάσματα, τα οποία βρίσκουν κι αυτά σιγά – σιγά τους θαυμαστές τους. Για όποιον ή όποια θέλει να κάνει τη διαφορά, δεν θα χρειαστεί περισσότερο από μία ώρα για την πρόβα και την επιλογή υφάσματος, και μία με δύο μέρες για να αποκτήσει το δικό του χειροποίητο πουκάμισο!

Keywords
Αναζητήσεις
χειροποιητα πουκαμισα τιμες, πετρατος πουκαμισα
Τυχαία Θέματα