Μετά τα ισόβια… έρχονται ηχηρά ονόματα!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Η πρώτη νύχτα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στη φυλακή ήταν δραματική. Σε έναν κοινό θάλαμο με άλλα εννιά άτομα και μεταξύ αυτών τον στενό συνεργάτη του πρώην γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης, νυν ισοβίτη, Μιχ. Λεμούσια. «Είμαι αθώος» είπε ο διάσημος «προσκεκλημένος» των φυλακών στους συγκρατούμενούς του, από τους οποίους έγινε γνωστό ότι «η ψυχολογική του κατάσταση την πρώτη

νύχτα ήταν απερίγραπτη». Απερίγραπτη είναι και η κατάσταση στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπου η προσπάθεια συγκάλυψης έγινε ωμά από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα, το 2010. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση, όποτε και αν αυτή ερευνηθεί σε βάθος, θα βγάλει λαβράκια που θα αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Βουλευτές πιστεύουν ότι όταν αποκαλυφθούν πραγματικά στοιχεία, τότε ίσως φανεί ότι η υπόθεση Παπαγεωργόπουλου επικάλυψε την επικαιρότητα περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.
Στην επιτροπή της Βουλής, η έρευνα έφτασε στον περίφημο λογαριασμό των 550 εκατ. Στην επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν ο κ. Λέκκας του ΣΔΟΕ, που κατονόμασε τη Μαργαρίτα Παπανδρέου πίσω από τον λογαριασμό, και τα διευθυντικά στελέχη στα οποία μίλησε ο ίδιος. Το τι θα πει ο κ. Λέκκας έχει μεγάλη σημασία, αλλά, είτε επιβεβαιώσει τα περί Μαργαρίτας είτε όχι, μικρή αξία έχουν. Θα μάθουμε την αλήθεια, όταν ανοίξουν οι λογαριασμοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ερευνηθεί αν συγκλίνουν σε λογαριασμούς και ημερομηνίες πρόσωπα που θα οδηγήσουν στη συνέχεια. Για παράδειγμα, ποια είναι η κ. Παυλάκη που φέρεται να έχει μηδενικό λογαριασμό, αλλά τον άνοιξε την ίδια ημέρα με συγγενή του κ. Παπακωνσταντίνου; Ποια είναι η κ. Σετάκη του «Ράλι Ακρόπολις» και του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει εκατομμύρια στη λίστα Λαγκάρντ; Τα οπλικά συστήματα συνδέονται με τον λογαριασμό των 550 εκατ. και από πού και προς ποια πρόσωπα έγινε η κίνηση ποσών;
Στη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, επιχειρηματιών και προσώπων – κλειδιών στην πολιτική σκηνή είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν κατάσταση απερίγραπτη. Ήδη, παίρνει άλλες διαστάσεις το θέμα που έθεσε πρώτο το «Π», δηλαδή αυτό των εφοριακών, που μαζί με επιχειρηματίες λεηλάτησαν τα δημόσια ταμεία με τη δήθεν επιστροφή δισ. ως ΦΠΑ. Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το ΔΝΤ κατέστησαν γνωστό στην ελληνική πλευρά ότι έρχεται κι άλλη λίστα που θα αναγκάσει τη λήψη ευρύτερων μέτρων. Σε πρώτη φάση, η λίστα περιλαμβάνει πάνω από 150 ονόματα εφοριακών που έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις αρπαγής χρήματος. Πηγές, που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, αναφέρουν ότι θα οδηγήσουν σε πολιτικά πρόσωπα και πολιτικό χρήμα. Παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της Θεσσαλονίκης. Είχε αρχίσει η «μηχανή λεηλασίας χρήματος» από τα δημόσια ταμεία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 2002 δήμαρχος ήταν ο κ. Παπαγεωργόπουλος και περιφερειάρχης ο κ. Ψωμιάδης. Στενή συνεργασία με τον Ψωμιάδη είχε ο επιχειρηματίας Κασιμάτης. Τότε ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας Κουκάκης πήρε με το ίδιο αεροπλάνο τον επιχειρηματία και τον πήγε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και συνάντησε τον τότε υφυπουργό Φωτιάδη και τον τότε γραμματέα του ΣΔΟΕ Μπατζελή, αδελφό τής μετέπειτα βουλευτίνας και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Ήταν η χρονιά (2002) που ο κ. Φωτιάδης έκανε την τελευταία και πιο κρίσιμη τμηματική, πονηρή και δόλια παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου της λίμνης Βιστωνίδας. Η «μηχανή αρπαγής» είχε ξεκινήσει το 1998.
Ο επιχειρηματίας Κασιμάτης τότε δήλωνε αθώος και θύμα πολιτικής σκευωρίας στις καταγγελίες ότι λεηλατούσε με εφοριακούς και άλλους επιχειρηματίας τεράστια ποσά από τις εφορίες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασιμάτης δήλωσε ότι «απέτυχε η διαπραγμάτευση». Κατ’ ιδίαν μας είπε ότι «στην Αθήνα μου ζήτησαν να δώσω στοιχεία μόνο για Ψωμιάδη-Παπαγεωργόπουλο». Αργότερα ο κ. Κασιμάτης εξαφανίστηκε και ήταν καταζητούμενος, ενώ στα δικαστήρια έτρωγε με άλλους… καμπάνες. Ο ίδιος δήλωνε αθώος. Το 2010 κατέφυγε στον δικηγόρο Χρήστο Κάτσιο, που τον ανέλαβε με την προϋπόθεση ότι θα ομολογούσε στα δικαστήρια τι πραγματικά συνέβη. Αυτό έγινε και «δέθηκαν» τα στοιχεία.
Σήμερα τα πρόσωπα έχουν άλλη θέση στο παζλ. Ο Κασιμάτης βρίσκεται στις φυλακές, αλλά, επειδή ομολογεί και συνεργάζεται, τιμωρείται με τη μικρότερη δυνατή ποινή και με προοπτική κάποια στιγμή να αποφυλακιστεί. Κρατείται στις φυλακές Διαβατών. Εκεί υποδέχθηκε τον Παπαγεωργόπουλο. Στις φυλακές κρατείται, επίσης, η αναφερόμενη στη λίστα Λαγκάρντ πρώην διευθύντρια ΔΟΥ, Γεωργία Καπρή-Γεωργιάδου, με πολλά χρόνια κάθειρξης. Σκανδαλωδώς αποφυλακίστηκε, παρότι «έφαγε» πάνω από 20 χρόνια, η Μαρία Στογιάννου που στον λογαριασμό της έχει εκατομμύρια ευρώ και ατομικά και με εταιρεία που εδρεύει στη Σκύδρα. Εκεί, όμως, υπηρετούσε για πολλά χρόνια συγγενικό της πρόσωπο που σήμερα έχει περίοπτη θέση στον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Σε κοντινή περιοχή της Θεσσαλονίκης έχει μεγάλη επιχείρηση και ο αδελφός του Κουκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, άρχοντας από πλευράς ΠΑΣΟΚ από το 1981, ήταν ο Τσοχατζόπουλος, που –μεταξύ άλλων– ανέλαβε το υπουργείο του Ανταγωνισμού. Έχει αποκαλυφθεί ότι είναι συνιδιοκτήτης τής «Ιανός», ερωτάται ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της «ΑΠΟΛΛΩΝ» και αν έχει οποιαδήποτε γνώση για το ποιος τελικός ιδιοκτήτης ωφελήθηκε με τα απίστευτα κόλπα που έγιναν μεταξύ ΑΤΕ, ΑΓΝΟ και Κολιός.

Τίποτα δεν φαίνεται τυχαίο…

Μπλέκουμε άσχετα θέματα, θα σκεφτείτε. Όχι. Μη θεωρείτε τη δήλωση Παπαγεωργόπουλου ότι είναι «θύμα πολιτικής δίωξης» απλό πυροτέχνημα. Έχει μεγάλη βάση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τι θα προκύψει από το άνοιγμα λογαριασμών και η έρευνα για την περιουσία όσων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο. Ο Μπουτάρης ευθέως μίλησε για επίθεση στην περιουσία Παπαγεωργόπουλου και των άλλων καταδικασθέντων για να βρεθούν τα εκατ. που λείπουν. Ο κ. Μπουτάρης είναι επιχειρηματίας, έχει το γνωστό σπίτι σε νησάκι της Χαλκιδικής, ξέρει καλά και από χρήμα και από τις κομπίνες που έγιναν στην πόλη του.
Τον έχετε ακούσει να μιλάει για το σκάνδαλο του ΦΠΑ που ήταν κυρίως σκάνδαλο οικονομίας, δηλαδή του τομέα του; Πώς γίνεται να τα ήξερε όλα απ’ έξω και ανακατωτά τα του Παπαγεωργόπουλου, δηλαδή του δήμου, που στόχευε και να μη μάθαινε τίποτα για τα άλλα που γίνονταν στην πόλη της οποίας, όπως έχει δηλώσει, ξέρει και την τελευταία σπιθαμή; Κρίσιμο σημείο για όλους είναι η ατομική τους περιουσία. Αν βρεθούν τα χρήματα, όπως γίνεται τώρα με τη λίστα Λαγκάρντ, τα περί αθωότητας δεν έχουν αξία. Επομένως, ο έλεγχος πρέπει να γίνει προς κάθε κατεύθυνση και για όλους. Κρίσιμο, λοιπόν, είναι και το αποτέλεσμα του ανοίγματος του λογαριασμού των 550 εκατ. Επίσημα εκεί φάνηκε μόνο το όνομα της κ. Παντελή και του Μιονί. Πηγές που γνωρίζουν μας είπαν «κρατήστε την αναπνοή σας και μη θεωρείτε κανέναν υπεράνω υποψίας».
Η ίδια η κ. Παντελή έχει μιλήσει μόνο στον Κ. Βαξεβάνη και κάθε άλλο παρά διέψευσε τα περί ηχηρών ονομάτων στον τεράστιο λογαριασμό. Είπε μόνο ότι εκείνη ήταν διαχειρίστρια χωρίς να γνωρίζει τους ιδιοκτήτες των χρημάτων και ποια ήταν η προέλευσή τους. Πλάκα θα έχει να σχετίζονται με τις μίζες οπλικών συστημάτων… Παρέες υψηλές θα αποκτήσει ο Παπαγεωργόπουλος…

Keywords
Τυχαία Θέματα