Ο Ταπεινότερος των δασκάλων: Μια θεατρική προσέγγιση από το Elliniko Theatro

Τρίτη 29 & Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, στις 21:00

Αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη

Μια θεατρική προσέγγιση από το Elliniko Theatro

Ερμηνεύει ο Γιάννης Σιμωνίδης

για τα 150 χρόνια από το θάνατο του Μακρυγιάννη

τα 35 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Θεάτρου

(Elliniko Theatro – ET) στη Νέα Υόρκη

Τιμώντας 150 χρόνια από τον θάνατο του Μακρυγιάννη, 35 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Θεάτρου (Elliniko Theatro – ET) στη Νέα

Υόρκη, και τη φετινή έναρξη συνεργασίας του ET με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Γιάννης Σιμωνίδης ερμηνεύει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του θρυλικού ήρωα που σε πολύ νέα ηλικία αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγούς του επαναστατικού στρατού, και κατόπιν σε έναν από τους ιδρυτές και θεμελιωτές του νέου Ελληνικού κράτους.

Χάρις στα Απομνημονεύματα του ο Μακρυγιάννης αναγνωρίζεται σαν μια από τις πιο σημαντικές Ελληνικές λογοτεχνικές μορφές των τριών τελευταίων αιώνων. Η γλώσσα του είναι η ρωμαλέα κοινή λαλιά των αγροτών της Ρούμελης, εμπλουτισμένη με μια πληθώρα εκφραστικών Τούρκικων και Ιταλικών λέξεων και φράσεων και εμψυχωμένη με το αθάνατο πνεύμα του Ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, που ήταν πατρογονική κληρονομιά του Μακρυγιάννη και από την οποία πάντα πρόθυμα και έντεχνα αντλούσε για να διασκεδάσει την παρέα του.

Γενεές αναγνωστών και κριτικών, και ιδιαίτερα ο Γιώργος Σεφέρης, θεωρούν τον Μακρυγιάννη ποιητή, και τη λαλιά του αυτή των Ομηρικών ηρώων. Το 1963, μετά την απονομή του Νομπέλ, ο Σεφέρης έγραψε:

“Από το 1926, όταν πρωτόπιασα στα χέρια μου τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, μέχρι σήμερα, δεν έχει περάσει μήνας που δεν διάβασα μερικές σελίδες του, ούτε εβδομάδα που δεν στοχάστηκα πάνω σ’ ένα απ’ τα εξαίσια αποσπάσματα του. Αυτές οι σελίδες με συντρόφεψαν σε ταξίδια και περιπλανήσεις, και σε χαρές και λύπες υπήρξαν πηγές διαφώτισης και παρηγοριάς. Στη χώρα μας αυτή, που συχνά καταφεύγουμε από ανάγκη σε οδυνηρή αυτοδίδαξη, ο Μακρυγιάννης ήταν για μένα ο πιο ταπεινός και σταθερός από τους δασκάλους μου.”

«H δραματοποίηση του Σιμωνίδη είναι τόσο συγκινητική γιατί ο ηθοποιός μετατρέπεται σε δίαυλο έκφρασης της αυθεντικής φωνής τόσο του ρουμελιώτη Μακρυγιάννη, όσο και άλλων χαρακτήρων που αναφέρονται στα Απομνημονεύματα, όπως ο Γώγος, ο Γκούρας , ο Άιντεκ κι ο Όθωνας.»

Περιοδικό NEO

To Elliniko Theatro περιλαμβάνει το Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο με βάση την Ελλάδα. Όραμα του οργανισμού αποτελεί η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, διευρύνοντας τα χρονικά, χωρικά και κοινωνικά σύνορα του Ελληνικού θεάτρου.

Tο Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης (Greek Theatre of New York – GTNY) ιδρύθηκε το 1979 από τον ηθοποιό, συγγραφέα και παραγωγό Γιάννη Σιμωνίδη και τους συναδέλφους του, και έκτοτε υπηρετεί το ελληνόφωνο και αγγλόφωνο κοινό με παραγωγές στις Η.Π.Α. και ανά τον κόσμο. Ο οργανισμός αποσκοπεί στην παρουσίαση κλασσικού, μεσαιωνικού και σύγχρονου ελληνικού θεατρικού ρεπερτορίου, ερμηνευτικών τεχνών και λογοτεχνίας, με πειθαρχία, κέφι και τόλμη.

Το GTNY έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως την Oλυμπία Δουκάκη, Γιάννη Χουβαρδά, Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριτζ, Άννα Μακράκη, Νίκο Κέπρο, Αλέξανδρο Μυλωνά, Λουκά Σκιπητάρη, Robert U. Taylor, Διονύση Φωτόπουλο, Γιώργο Τσοντάκη, Κώστα Μουρσελά, Μανώλη Κορρέ, Γιάννη Γλέζο, Caryn Heilman, Νταν Γεωργακά, Βαγγέλη Φάμπα κ.ά.. Παράλληλα, επένδυσε στην ανάπτυξη νέων ταλέντων σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών. Στη διάρκεια της πορείας του, το GTNY έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη με παραστάσεις νέων έργων, ατομικών και ομαδικών παραστάσεων, παιδικού θεάτρου και ελληνικών ορατορίων.

Παραγωγές του GTNY συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα: Aγαμέμνονας του Αισχύλου, Ηλέκτρα του Σοφοκλή, Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη, Λυσιστράτη, Όρνιθες και Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται του Καζαντζάκη, Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού του Θεοδωράκη, Παραμύθι Χωρίς Όνομα του Καμπανέλλη, Ερωτόκριτος του Κορνάρου, Ο Χριστός Πάσχοντας του Γρηγορίου του Θεολόγου, Επιθεώρηση, Αλεξανδριάδα, Καβάφης και Σμύρνη του Σιμωνίδη, Οίκος Ευγηρίας του Κορρέ, Νταντάδες και Καραγκιόζης στην Αμερική του Σκούρτη, Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και η Απολογία του Πλάτωνα.

Η Ellen Stewart του θεάτρου La MaΜa χαρακτήρισε το GTNY ως “ένα από τα λαμπρότερα καλλιτεχνικά παιδιά της”, ενώ η Μελίνα Μερκούρη το υποστήριξε ως “τo παλαιότερο εν ενεργεία και το πιο επιτυχημένo θέατρο της Ελληνικής Διασποράς”.

Το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο (Greek Theatre International – GTI) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2010 από τον Γιάννη Σιμωνίδη και τους συνεργάτες του, ως αδελφός οργανισμός του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης. Συνεχίζοντας την παράδοση του GTNY, το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο φέρνει καλλιτέχνες και έργα του ελληνικού θεάτρου και λογοτεχνίας εκτός των εθνικών συνόρων και του παραδοσιακού θεατρικού χώρου, σε σχολεία, πανεπιστήμια, φεστιβάλ, οργανισμούς, εταιρίες, κοινότητες και δημόσιους χώρους ανά τον κόσμο. Χάρη στα απλά σκηνικά, τον μικρό αριθμό ηθοποιών, τις δίγλωσσες παραστάσεις συχνά εμπλουτισμένες με καινοτόμους υπέρτιτλους σε διάφορες γλώσσες, τις εκτενείς συζητήσεις με το κοινό μετά από κάθε παράσταση, καθώς και τις παράλληλες διαλέξεις και εργαστήρια, το έργο του GTI γίνεται ολοένα και πιο προσιτό διεθνώς, αλλά και πιο ελκυστικό σε ευρύ φάσμα συν-διοργανωτών και υποστηρικτών.

Βασικό άξονα του έργου του GTI αποτελεί η βαθιά πίστη του μελών του στη διαχρονική και παγκόσμια αξία επιλεγμένων ελληνικών κειμένων αλλά και στη δύναμη της πολιτιστικής διπλωματίας. Παράλληλα πιστεύει ακράδαντα στο θέατρο ως ένα μοναδικό μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και μάθησης, αλλά και ως πολύτιμο εργαλείο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης. Μέσα από τις εκπαιδευτικές και συμμετοχικές δράσεις του GTI και τη χρήση ψηφιακών μέσων επιδιώκεται να προσφερθούν τα οφέλη της καλλιτεχνικής εξερεύνησης ειδικά στη νέα γενιά και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σε πρώτη φάση, το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο εμπλουτίζει και προωθεί παραγωγές του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης (όπως το Σωκράτης Τώρα και τις Συμμετοχικές Ομηρικές Αναγνώσεις) σε παγκόσμιο επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, σκοπεύει στην ανάπτυξη νέων πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά ως αφετηρία προς συναρπαστικούς καλλιτεχνικούς προορισμούς.

Γιάννης Σιμωνίδης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Ο Γιάννης Σιμωνίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μεγάλωσε στην Αθήνα, και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, καθώς και κάτοχος βραβείου Έμμυ για ντοκιμαντέρ παραγωγής του. Έχει διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Δραματολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (NYU), εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας – COSMOS-FM – στη Νέα Υόρκη, και είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου, που το 2014 συμπληρώνει 35 χρόνια συνεχούς δράσης.

Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις έργων του Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μπρεχτ, Καζαντζάκη, Κορρέ, Καμπανέλλη και άλλων, καθώς και έργα εμπνευσμένα από κείμενα του Όμηρου, Πλάτωνα, Καβάφη, Μακρυγιάννη, Γκόγκολ κ.α.. Έχει τύχει ενίσχυσης από το Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Τεχνών (National Endowment for the Arts) των ΗΠΑ, τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ελλάδας, τις Νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς και Κυκλάδων, τα Ιδρύματα Ωνάση, Κωστόπουλου, Νιάρχου, Τσάκου, Λεβέντη, Pia Zombanakis Time-Warner, ΙΒΜ, και Mobil. Υπήρξε συμπαραγωγός των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια ζωής του Μίκη Θεοδωράκη στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μοντρεάλ. Συνέβαλε ως αφηγητής στα ντοκιμαντέρ ”Άξιον Εστί” και ”Επιστροφή στην Πατρίδα” του Aμερικανικού Δικτύου Τηλεόρασης PBS, και έχει τιμηθεί με το βραβείο Έμμυ από την Αμερικανική Ακαδημία Τηλεοπτικών Τεχνών και Επιστημών για το ντοκιμαντέρ του Φως Έτι Λαμπρόν (A Light Still Bright) με θέμα την Ελληνική κοινότητα της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τελευταία έγραψε και σκηνοθέτησε τη Σμύρνη, θεατρικό ντοκιμαντέρ με μικρασιατική μουσική το οποίο περιοδεύει στις ΗΠΑ και διεθνώς, και παρουσίασε την Απολογία του Σωκράτη του Πλάτωνα σε θέατρα, φεστιβάλ, πανεπιστήμια, σχολεία και κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καναδά, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ουρουγουάη και Μεξικό, στα Ελληνικά και Αγγλικά με υπέρτιτλους , σε διάφορες γλώσσες. Το 2014-15 φέρνει την Απολογία ξανά στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Κροατία, Σαουδική Αραβία και Κίνα με το δημιουργικό τίτλο Σωκράτης Τώρα, εμπλουτισμένη με διαδραστική συζήτηση και εργαστήρια με το κοινό για τρόπους άμεσης εφαρμογής της σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση.

Ως ιδρυτικό μέλος του διεθνούς οργανισμού «Οι Αναγνώστες του Ομήρου» (The Readers of Homer) έχει συμπαρουσιάσει ολονύχτια αναγνώσματα /τραγουδίσματα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, με συμμετοχή του κοινού και με μουσική, χορό και τραγούδι, στη Δασκαλόπετρα της Χίου και στα Ιπποκράτεια της Κώ, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στο Μουσείο Dahesh και στο 92nd Street Y της Νεας Υορκης, το Μουσείο Villa Getty στο Los Angeles και στην Τροία, Δήλο, Πύλο, Μάλτα, Σικελία, και Ιθάκη —στα ομηρικά, νέα ελληνικά, αραβικά, αγγλικά, ισπανικά και δεκάδες άλλες γλώσσες. Το 2012 παρουσίασε μαραθώνιο ανάγνωση της Οδύσσειας στο πλαίσιο της πρωτοβολίας ’12 Ωρες για την Ελλάδα’ στις Βρυξέλλες και την Ιλιάδα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Το 2014 αναμένονται αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Βέλγιο και Ρωσία.

Το 2009, Ο Γιάννης Σιμωνίδης τιμήθηκε από την Νομαρχία Αθηνών με τη διάκριση του Πρεσβευτή Ελληνισμού για την πολυετή υπηρεσία του στα Ελληνικά Γράμματα και Τέχνες ανά τον κόσμο. Το 2010 μαζί με μια ομάδα ταλαντούχων νέων ίδρυσε το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο με σκοπό όχι μόνο να συμβάλλει στη διεύρυνση των συνόρων του Ελληνικού Θεάτρου αλλά και για να συμμετάσχει ενεργά στην πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας, στην πράξη.

Τρίτη 29 & Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, στις 21:00

Ο ΤΑΠΕΙΝΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη

Μια θεατρική προσέγγιση από το Elliniko Theatro

ερμηνεύει ο Γιάννης Σιμωνίδης

Αίθουσα: Θέατρο

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό

8€ μειωμένο Μαθητικό /Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών & Μέλη Πυροσβεστικού Σώματος (κάρτα) / Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας / ΑμΕΑ / Άνω των 65

********

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : [email protected] Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)

Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση

Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Public στην Αττική

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins

Dogkas Wines

Konstantinos

Playground Productions

Χορηγοί Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

ΤΑ ΝΕΑ METROPOLIS Το Ποντίκι

Αθήνα 9,84 BHMA FM 99.5 Ως 3

Ε-go.gr, Ελculture.gr Clickatlife.gr

Culturenow.gr Mediasoup.gr Monopoli.gr In2life.gr

Camera Stylo online

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

The post Ο Ταπεινότερος των δασκάλων: Μια θεατρική προσέγγιση από το Elliniko Theatro appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Μιχάλης Κακογιάννης, new york, los angeles, ολυμπιακοί αγώνες, νομαρχια αθηνων, bhma fm, athens heart, νέα, θεατρο, ελλαδα, greek, york, taylor, λυσιστράτη, stewart, gti, αθηνα, σχολεια, yale, μπρεχτ, ηπα, ωναση, παραιτηση λεβεντη, ιβμ, pbs, φως, light, bright, κυπρος, γαλλια, συμμετοχή, villa, ωρες, βρυξέλλες, ιλιάδα, ρωσία, οαεδ, ασπε, club, ifa, ιτι, τραπεζες, αμεα, τηλ, φαξ, εισιτήρια, public, business, metropolis, bhma, mediasoup, online, ιμκ, athens, heart, μαρια τσακου, αλλαγη ωρας, Ελιζαμπεθ Τειλορ, ηλεκτρα γαλανου, αξια, αξιον εστι, παναγιωτης ρουμελιωτης, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, αλλαγη ωρας 2013, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, οικουμενικο πατριαρχειο, ξανα, athens heart, bhma fm, ουρουγουαη, λυσιστράτη, ιλιάδα, ρωσία, αμεα, αυστραλια, βελγιο, βουλγαρια, γερμανια, δωρεαν, ηθοποιος, ηλεκτρα, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θεμα, ιβμ, ιθακη, ιφιγενεια, κινα, κωνσταντινουπολη, λονδινο, μαλτα, μουσικη, ντοκιμαντερ, οθωνας, ολλανδια, ουκρανια, πειραιως, πλαισιο, σμυρνη, σωκρατης, φως, ωρα, bhma, ifa, pbs, public, time, αμερικη, αννα, απλα, αραβικα, βρυξέλλες, γινεται, γλωσσα, δευτερα, δυναμη, εβδομαδα, ενεργεια, ενεργα, εργα, ερωτοκριτος, ζωης, ιδρυση, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, θεατρα, ιδρυμα μιχαλης κακογιαννης, ιδρυμα, ιμκ, ισπανικα, ιτι, καβαφης, κακογιαννης, κροατια, λουξεμβουργο, μεξικο, μικρο, μπρεχτ, νεα γενια, νεα υορκη, νικο, νομαρχια, ομαδα, παντα, οικος, ονομα, οραμα, ορνιθες, παιδια, παρουσιαση, πειθαρχια, πιστη, σαιξπηρ, σαουδικη αραβια, σαββατο, σελιδες, σεφερης, συζητηση, συμμετοχή, σικελια, ταυρος, ταξιδια, τηλ, τις κυριακες, τουρκια, τολμη, τροια, ταχυδρομειο, φαξ, φεστιβαλ, φημη, χριστος, χρονικα, ωρες, athens, απο δευτερα, business, club, cosmos, ελληνικα, εθνικο, heart, γλωσσες, gti, γωγος, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, light, los angeles, mediasoup, metropolis, villa, new york, ομαδες, ορχηστρα, ο χριστος, πηγες, σκηνικα, stewart, taylor, warner, χερια, yale, york
Τυχαία Θέματα