Θεοχάρης: Οι startups εταιρείες βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας

Στις ελληνικές νεοφυείς (startup) εταιρείες αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να στηρίζονται περισσότερο.

Στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η επιχειρηματική ιστοσελίδα www.EMEA.gr, σε συνεργασία με γνωστή αλυσίδα καταστημάτων και εταιρεία τεχνολογίας, ο Θεοχάρης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει τη δημιουργική επανάσταση που βιώνει

το ελληνικό επιχειρείν και στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για την υποστήριξη της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να στηρίζονται ακόμη και, εάν αυτό τους δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες, καθώς οι startups είναι αυτές που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε αντίθεση με τις εδραιωμένες εταιρείες που μάλλον προσφέρουν απλώς δομές, παρά δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε σε μετρήσεις που δείχνουν ότι το 30% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιχειρεί από ανάγκη (από στόχο 25% του οικονομικού επιτελείου) και μόλις το 25% από ευκαιρία (από στόχο 40%).

Τόνισε, επίσης, τέσσερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Γραφειοκρατία και καθημερινά «εμπόδια» που θέτει η δημόσια διοίκηση, έλλειψη υποδομών, ασφαλιστικό καθεστώς, φορολογία.

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι μπορούν να γίνουν ακόμη βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των νέων εταιρειών στον τομέα της φορολογίας, τονίζοντας ότι στον τομέα της γραφειοκρατίας έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία τους, όπως ο νέος κώδικας βιβλίων.

Μάλιστα προανήγγειλε ότι με νέα ρύθμιση για το μητρώο επιχειρήσεων, οι νέες εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε έναρξη ή άλλες ενέργειες με απλές και άμεσες διαδικασίες, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται ύστερα, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, ανέφερε ότι στην «ατζέντα» του οικονομικού επιτελείου συζητείται η απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έως 25.000 ευρώ τζίρο (ρύθμιση, που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, έχουν αρχίσει και «συμμερίζονται» και οι αρμόδιες υπηρεσίες), η κατάργηση της υποχρέωσης διπλών στοιχείων από τις επιχειρήσεις (για παράδειγμα, η καταγραφή των απασχολουμένων μόνο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και όχι μέσω της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών) και οι φοροαπαλλαγές για angel investors.

Τέλος, τα προβλήματα που κατέγραψαν οι νέοι επιχειρηματίες αφορούσαν από μη καταβολές επιστροφής ΦΠΑ μέχρι τη φορολόγηση για συνεργασία με επαγγελματίες του εξωτερικού ή για τη χρήση εικονικών γραφείων.

Πηγή φωτο eurokinissi

The post Θεοχάρης: Οι startups εταιρείες βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα