Μια άλλη «ματιά» στον Ερωτόκριτο που θα αφήσει εποχή…

Μία ρομαντική σχεδόν μυσταγωγική «συνάντηση» γίνεται όταν ανταμώνουν οι στίχοι του κλασικού έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» με τον δημιουργό Χρήστο Παπαδόπουλο και τον εμβληματικό λυράρη της Κρήτης Βασίλη Σκουλά. Το αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης είναι έντεκα υπέροχα τραγούδια που μπορούν να κάνουν αυτούς που θα τα ακούσουν να ταξιδέψουν, να μαγευτούν, αλλά και να μεταφερθούν ίσως σε μία άλλη εποχή, με έντονο το μουσικό στοιχείο το σήμερα. Ο Ερωτόκριτος είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της κρητικής και γενικότερα

της ελληνικής λογοτεχνίας και της λαϊκής μας παράδοσης. Το ποίημα του Κορνάρου θεωρείτο πολύτιμο ως δώρο για εκείνη την εποχή στην Κρήτη, αλλά χαρακτηρίζεται από μία διαχρονικότητα. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών. Το έργο του έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολύ μεγάλους συγγραφείς, όπως είναι ο Σεφέρης

Ουσιαστικά, το άλμπουμ «Ερωτόκριτος» υπόσχεται ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία του κλασικού έργου του Κορνάρου, έτσι όπως τη μελοποίησε ο εξαιρετικός μουσικοσυνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος και ερμηνεύει ο ανεπανάληπτος Βασίλης Σκουλάς. Είναι η πρώτη φορά που αποδίδεται ένα ολοκληρωμένο έργο στο οποίο χρησιμοποιούνται οι στίχοι του ποιήματος, με μουσική που μπορεί να ακουστεί… στο σήμερα. Ακόμη και η απόδοση των στίχων γίνεται με τέτοια μορφή που μπορεί ένας φιλόμουσος να μην κρατήσει μόνο στο προσωπικό του αρχείο, ως έργο τέχνης. Διαφοροποιείται σε σχέση με τις προηγούμενες απόπειρες στην οπτική ματιά των δημιουργών, καθώς και στη σύγχρονη ενορχήστρωση. Την ενορχήστρωση έχει επιμεληθεί ο Κώστας Αγέρης, ενώ συμμετέχουν οι μουσικοί Δρόσος Σκίλας, Τάσος Ρούσης και Λευτέρης Πουλιού.

Οι δύο σπουδαίοι δημιουργοί Χρήστος Παπαδόπουλος και Βασίλης Σκουλάς μίλησαν αποκλειστικά στο «Π», για αυτό το νέο τους δισκογραφικό εγχείρημα. Η πρόκληση για τον δημιουργό να μελοποιήσει ποίηση

Είναι η πρώτη φορά που μελοποιείται ένα ολοκληρωμένο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου;

Χ.Π: Είναι πρόκληση για έναν συνθέτη να μελοποιήσει ποίηση. Παλαιότερα είχα επενδύσει μουσικά το ποίημα του Αργύρη Ευταλιώτη «Το τραγούδι της ταβέρνας» και πιστεύω ότι το είχα κάνει καλά. Μπήκε σε έναν δίσκο από τα ‘‘Παιδιά από την Πάτρα’’, κάποια στιγμή το τραγούδησε και ο Νίκος Μακρόπουλος, πήγε πολύ καλά το κομμάτι. Ο Βιτσέντζος Κορνάρος είναι, μπορώ να πω, ‘‘εθνικός ποιητής’’ και ας είναι Κρητικός και ας έχει γράψει σε αυτή την κρητική διάλεκτο. Και ας τον κατηγόρησαν οι υπέρμαχοι της καθαρεύουσας κάπου στα τέλη του 1880 ότι η γραφή του είναι στεγνή, ότι έχει γράψει στη δημοτική, ότι έχει γράψει σε διάλεκτο κρητική. Παρ’ όλα αυτά, εγώ πιστεύω ότι μαζί με τον Σολωμό θεωρείται ένας από τους εθνικούς μας ποιητές. Ας είναι απλό το έργο του, ήδη στην Κρήτη υπάρχουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι που ξέρουν απ’ έξω και τους περίπου 10.000 στίχους που έχει ο Ερωτόκριτος, όπως ξέρουν κάποιοι απ’ έξω το Ευαγγέλιο. Ηταν πρόκληση, λοιπόν, για εμένα να γράψω μουσική. Αυτό που μου βγήκε είναι μια κλασική φόρμα, γι’ αυτό και γράψαμε με τσέλα, βιολιά και κλασική ορχήστρα και προσθέσαμε τα παραδοσιακά όργανα της Κρήτης, τη λύρα και το λαούτο. Μελέτησα και άλλους σπουδαίους συνθέτες, όπως τον Μαρκόπουλο κ.ά. Η δική μου προσέγγιση για το έργο ήταν να πάρω κάποιους δυνατούς στίχους, να τους κάνω ρεφρέν και να δημιουργήσω τη φόρμα που μπορεί να ακουστεί και στο ραδιόφωνο. Εκεί διαφέρει η δική μου φόρμα από άλλους που έχουν μελοποιήσει Ερωτόκριτο. Το αποτέλεσμα πάντα το κρίνει ο κόσμος.

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να παρουσιάσετε αυτό σας το έργο;

Χ.Π: Συνήθως, εμείς οι δημιουργοί κάνουμε μια δουλειά και μετά ψάχνουμε εκδότη για να βγει. Παλαιότερα, που υπήρχαν πιο οργανωμένες δισκογραφικές εταιρείες, οι προτάσεις έρχονταν από εκεί. Στις μέρες μας, ένας δημιουργός είναι πιο εύκολο να δώσει τη δουλειά του σε μία εφημερίδα. Συνήθως εμείς ψάχνουμε εφημερίδες, αυτήν τη φορά η εφημερίδα έψαξε εμένα. Είχα μία πρόταση από τον Νίκο Καραμανλή, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι φιλότεχνος και μπράβο του. Ηταν συγκεκριμένη η πρόταση, να μελοποιήσω τον «Ερωτόκριτο». Επειδή είχα συνεργαστεί και πέρσι με τον Βασίλη Σκουλά στο τραγούδι «Αυτή η γη έχει φωνή», θεωρώ ότι ο κατάλληλος ερμηνευτής για τον Ερωτόκριτο είναι ο Βασίλης Σκουλάς. Θεωρώ ότι είναι ο «μουσικός πατριάρχης» της Κρήτης. Ετοιμάσαμε μια δισκογραφική δουλειά που μας την πρότεινε ο ιδιοκτήτης του «Παρασκηνίου». Καλώς ή κακώς, τον τελευταίο καιρό οι δουλειές μου βγαίνουν από τις εφημερίδες. Υπάρχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι αμέσως σε μία μέρα πάει το cd σε χιλιάδες σπίτια και το κακό είναι ότι σε παίρνουν φίλοι σου μετά από έναν μήνα και σου λένε «πού θα βρούμε αυτόν τον δίσκο» και δεν υπάρχει στα δισκοπωλεία. Πιστεύω, όμως, ότι είναι καλό που τα cd βγαίνουν και παράγονται στις εφημερίδες.

Ποιοι συμμετέχουν σε αυτό το cd, εκτός από τον Βασίλη Σκουλά;

Χ.Π: Να αναφέρουμε τους αφανείς ήρωες, που συνήθως είναι οι μουσικοί που συμμετέχουν σε αυτήν τη δουλειά. Ενορχηστρωτής είναι ο Κώστας Αγέρης, που παίζει και λύρα. Είμαστε ένας πυρήνας μουσικών που, παρά την κρίση της εποχής, εμείς δεν έχουμε καθόλου κρίση στη μουσική μας. Εγώ υπογράφω τη μουσική, με αυτά τα παιδιά συνεργάζομαι χρόνια και δημιουργούμε μαζί. Από εκεί και πέρα, τραγουδούν πολύ καλές φωνές, όπως η Μαριάννα Πολυχρονίδη και η Σοφία Παπάζογλου.

Εχετε δημιουργήσει εμπορικά τραγούδια, αλλά αυτός ο δίσκος είναι εναλλακτικός. Σας φοβίζει αυτό;

Π.Χ: Δεν φοβάμαι καθόλου. Εγώ, παράλληλα με τα «Παιδιά από την Πάτρα», που κάναμε επιτυχίες στο κλασικό λαϊκό τραγούδι, ξεκίνησα από το 1995 και παρουσίαζα στον τηλεοπτικό σταθμό Seven 150 μουσικούς και συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, της έθνικ μουσικής, και γενικά τους καλούς μουσικούς της χώρας. Αυτό ήταν ένα σχολείο για εμένα και γενικά η ενασχόλησή μου με την έθνικ μουσική. Από εκεί και πέρα, ταξίδεψα στην Ανατολή-Συρία-Τουρκία, αυτοσχεδίασα και έπαιξα με ντόπιους μουσικούς και αυτό το πέρασα στα τραγούδια μου. Είχα την τύχη να κάνω γύρω στους δώδεκα δίσκους σάουντρακ, όπως τα εξής: «Αρχιπέλαγος», «Της αγάπης μαχαιριά» που είχε σχέση με την Κρήτη, «Καρδιά ενός αγγέλου» που τραγούδησε ο Μητροπάνος, «Εξαφάνιση» που τραγούδησε ο Νταλάρας. Ολη αυτή η ενασχόλησή μου με την έθνικ μουσική με ώθησε στο να ασχοληθώ… Δεν είναι πρόκληση για εμένα ξαφνικά να κάνω έναν δημοτικό, έναν κρητικό ή έναν ποντιακό δίσκο. Επειδή στις μέρες μας καταρρέουν τα πάντα, το μόνο που στέκεται σταθερά ψηλά είναι το παραδοσιακό τραγούδι.

Ο «μουσικός πατριάρχης» Βασίλης Σκουλάς

Ποια είναι η διαφορετική προσέγγιση του έργου από τις προηγούμενες αποδόσεις;

Β.Σ: Εχουμε μια διαφορετική άποψη-προσέγγιση του Βιτσέντζου Κορνάρου, θέλω να πιστεύω ότι είναι κάτι εξαίσιο, πολύ ωραίο. Αυτό βέβαια θα το κρίνει και ο κόσμος. Σε αυτό το cd, συμμετέχει σε δύο τραγούδια η Μαριάννα Πολυχρονίδη και σε ένα τραγούδι η Σοφία Παπάζογλου, δύο υπέροχες φωνές. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνηθεί η κόρη του Χρήστου Παπαδόπουλου, Χριστίνα, από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα. Θέλω να πιστεύω πως θα έχει πολύ καλή απήχηση στον κόσμο. Ο τίτλος του είναι «Ερωτόκριτος», περιλαμβάνει έντεκα ακυκλοφόρητα τραγούδια, ενώ η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο «χάριν ευφωνίας». Η διαφοροποίηση που υπάρχει σε αυτό το cd είναι η ενορχήστρωση, τα όργανα. Είναι η άποψη του κάθε δημιουργού, το πώς το βλέπει. Ομως, ο Ερωτόκριτος παραμένει Ερωτόκριτος. Το κείμενο παραμένει ως έχει. Μουσικά είναι νέες μελωδίες, προσαρμοσμένες στο σήμερα. Το έργο είναι δεδομένο, αλλά το αποδίδουμε ανάλογα με την εποχή. Κατά την άποψή μου, είναι ένα συλλεκτικό έργο. Θα πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι και για τις επόμενες γενιές. Για όλους, τόσο στιχουργικά όσο και ποιητικά, είναι ένας ογκόλιθος. Ομως, και μουσικά, που εγώ, το ερμηνεύω, μου αρέσει πάρα πολύ και θα αρέσει και στον κόσμο.

Οι μαθητές… και ο Βιτσέντζος Κορνάρος

Η μαθήτρια που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του cd είναι η Χριστίνα Παπαδοπούλου. Προέρχεται από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα. Ο καθηγητής Καλλιτεχνικών, κ. Ευθυμίου, τόνισε στο «Π» πως «εκτός απ’ τη χαρά με την πρόσκληση του Χρήστου Παπαδόπουλου στους μαθητές μας, μεγάλο ρόλο παίζει η εμπλοκή της συνεχούς καλλιτεχνικής δραστηριότητας του σχολείου μας με το ”τώρα” της δημόσιας ζωής. Η αίσθηση ότι η γνώση έχει άμεσο υλικό αντίκρισμα και συμμετοχή στην πραγματικότητα του πολιτιστικού γίγνεσθαι». Επίσης, επεσήμανε πως «η οπτική της παράδοσης ως κάτι σύγχρονο, ζωντανό και παρόν, έχει να κάνει με τη διάσωση της μνήμης και της αλήθειας. Αλλωστε, ο Ερωτόκριτος δεν έφυγε απ’ τα χείλη του λαού μας. Οι μαθητές μας τον αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό και αγάπη, όπως συνηθίζουν άλλωστε».

Η ψυχή της Κρήτης αγκάλιασε τον Ερωτόκριτο του «Π»

Την παρουσίαση του ολοκληρωμένου άλμπουμ «Ερωτόκριτος» του Χρήστου Παπαδόπουλου, με τον λυράρη-σύμβολο της Κρήτης Βασίλη Σκουλά, παρουσίασαν στο μεζεδοπωλείο «Επί τω Λαϊκώτερον». Οι δημιουργοί του cd προσέφεραν στους παρευρισκόμενους μία μοναδική βραδιά, ένα μουσικό ταξίδι… υπό τους ήχους της λίρας και την ποίηση του Κορνάρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, ο εκδότης Νίκος Καραμανλής, ο γνωστός σκηνοθέτης Στράτος Μαρκίδης, ο συνθέτης Γιώργος Σαρρής, μέλη της «Παγκρήτιας Ενωσης», αλλά και πλήθος κόσμου που αγαπούν την παράδοση και θέλησαν να δουν πώς μπορεί να εκφραστεί στο σήμερα, μέσα από τη σύγχρονη «ματιά» του δημιουργού Χρήστου Παπαδόπουλου. Ο εκδότης του «Παρασκηνίου», Νίκος Καραμανλής, δήλωσε πως είναι περήφανος για αυτό το έργο, ενώ όλοι το χαρακτήρισαν ως μια ιστορική δισκογραφική δουλειά.

Δείτε περισσ’οτερα: Ένα μουσικό ταξίδι στην καρδιά της Κρήτης μέσα από τον Ερωτόκριτο του «Π» (Φωτορεπορτάζ)

The post Μια άλλη «ματιά» στον Ερωτόκριτο που θα αφήσει εποχή… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα