Τι υποκρύπτει η Ρηματική Διακοίνωση της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ

του Χρήστου Καπούτση

Τα σχέδιά της, για μεγαλύτερη συμμετοχή στα υποθαλάσσια ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και για την πολιτική αναβάθμιση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, αποκαλύπτει η Ρηματική Διακοίνωση που κατάθεσε η Τουρκία προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ σε σχέση με τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας- τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Πιο συγκεκριμένα,

η Άγκυρα, με επίσημο έγγραφο που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη (TURKUNO DT/4513427) και με παραλήπτη τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν, γνωστοποίησε τις 27 νέες συντεταγμένες της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ακτών των Κατεχόμενων. Περαιτέρω, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε, ημερομηνίας 10 Απριλίου, ζητά αυτή η οριοθέτηση να δημοσιεύσει επισήμως και στην περιοδική έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας ( LawoftheSeaBulletin) και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του DOALOS που περιλαμβάνει τις «θαλάσσιες οριοθετήσεις, τις θαλάσσιες ζώνες και περιοχές». Στη περίπτωση που γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα από τα Ηνωμένα Έθνη, αυτό θα σημαίνει αναγνώριση της παράνομης πράξης από τον ίδιο τον διεθνή οργανισμό. Είναι σαφές πως η συμφωνία «οριοθέτησης» δεν είναι σημερινή, αλλά έχει συνομολογηθεί μεταξύ της Τουρκία και του ψευδοκράτους το 2011.

Γιατί άραγε, επέλεξε τώρα η Τουρκία, να προβεί σε αυτό το διπλωματικό διάβημα προς τον ΟΗΕ, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία των ενδοκοινοτικών συνομιλιών που υποτίθεται, ότι θα οδηγήσουν σε οριστική και βιώσιμη λύση το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου;

Πρώτον, διότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τη Δίκαιη λύση του Κυπριακού (Διζωνική ομοσπονδία, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, ένα κράτος, χωρίς προστάτες, εποίκους και στρατεύματα κατοχής), αλλά κυρίως ενδιαφέρεται να εδραιώσει τα κατοχικά δεδομένα και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό. Η Τουρκία προβαίνει σε διάφορες διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να αναβαθμίσει το κατοχικό καθεστώς, που έχει επιβάλει στην Κύπρο. Επίσης, στους στόχους της τουρκικής διπλωματίας είναι η διαμόρφωση συνθηκών για την εφαρμογή του σχεδίου ΑΝΑΝ Β ή εναλλακτικά, να υπάρξει ναυάγιο στην τωρινή διαδικασία των συνομιλιών (Ν. Αναστασιάδη – Ντ.Ερογλου) και να προχωρήσει η τουρκική πλευρά σε διεθνείς κινήσεις, που θα τη διευκολύνουν την διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους. Προτεραιότητα της Τουρκίας, δεν είναι η λύση του κυπριακού, αλλά η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και δεύτερον, σχετίζεται με την επιθυμία της Άγκυρας να έχει το μέγιστο δυνατόν μερίδιο στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου, που έχει εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου. Είναι σαφές ότι η επιστημονική επιβεβαίωση των σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ αλλά και στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να προσφέρουν τη γρηγορότερη εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, όπως άλλωστε επιδιώκουν και οι ΗΠΑ. Η Τουρκία, δηλώνει ενεργός παρούσα στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη της τα κυριαρχικά Δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην Ρηματική Διακοίνωση που απέστειλε η Τουρκία στην Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε: «Όπως έχει τονίσει η Ελλάδα, επανειλημμένως, το κείμενο αυτό δεν έχει οιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη, είναι άκυρο και άνευ περιεχομένου. Οι ενέργειες δε της Τουρκίας, καταφανώς παράνομες από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζουν να προσβάλλουν την Διεθνή Κοινότητα, προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν την παράνομη στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χρονική στιγμή, μάλιστα, της εκδήλωσης των ενεργειών αυτών, σε μία περίοδο, δηλαδή, έντονης κινητικότητας και διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, προκαλεί εύλογα ερωτήματα, αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».

The post Τι υποκρύπτει η Ρηματική Διακοίνωση της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα