Με ρομποτικό βαθυσκάφος συνεχίζονται οι έρευνες για το Boeing – Μπορεί να κρατήσουν έως και δύο μήνες

Έως και δύο μήνες μπορεί να χρειαστεί το αμερικανικό ρομποτικό βαθυσκάφος που ερευνά τον βυθό του Ινδικού Ωκεανού σε μια περιοχή 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προκειμένου να εντοπιστεί το αγνοούμενο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα έγινε η πρώτη βύθιση του Bluefin-21, η οποία ολοκληρώθηκε εσπευσμένα έπειτα από 6 ώρες αντί των 16 που είχε προγραμματιστεί να ερευνά την περιοχή, αφού πέρασε το όριο των 4,5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το συγκεκριμένο

βαθυσκάφος είναι εξοπλισμένο με ένα υπερευαίσθητο σόναρ, το οποίο δημιουργεί μια λεπτομερή εικόνα της περιοχής που ερεύνησε. Είναι ικανό να περάσει 16 ώρες ερευνώντας τον βυθό και αν εντοπίσει πιθανά συντρίμμια θα στείλει στην επιφάνεια μια εικόνα που θα έχει τραβηχτεί σε υποθαλάσσιες συνθήκες με πολύ χαμηλό φωτισμό.

Οι αρχές είναι πεπεισμένες ότι γνωρίζουν τη θέση όπου συνετρίβη το Boeing 777, δηλαδή περίπου 1.550 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ, και προχωρούν βάσει τεσσάρων ηχητικών σημάτων που πιστεύουν ότι προέρχονταν από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Ωστόσο, καθώς δεν έχει ακουστεί κάποιο ηχητικό σήμα εδώ και μία εβδομάδα και ενώ έχει ξεπεραστεί κατά δύο εβδομάδες και η εκτιμώμενη ζωή των μπαταριών των μαύρων κουτιών, το «αυτόνομο υποθαλάσσιο όχημα» έκανε σήμερα την πρώτη του αποστολή σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα συντρίμμια του Boeing.

Από τη σημερινή αυτή αποστολή του Bluefin-21, οι αρχές συνέλεξαν έξι ώρες δεδομένων, τις οποίες ανέλυσαν χωρίς να βρουν κάποιο αντικείμενο που να φαίνεται ότι σχετίζεται με το αγνοούμενο αεροπλάνο, δήλωσε σήμερα ο υποπλοίαρχος Ντάνιελ Μαρσίνιακ, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Έβδομου Στόλου.

Μάλιστα, το βαθυσκάφος αναμένεται να ξεκινήσει μια δεύτερη αποστολή αργότερα σήμερα.

Το αυτόνομο ρομπότ χρειάζεται δύο ώρες για να καταδυθεί και ακόμη δύο για να επιστρέψει στην επιφάνεια, καθώς και αρκετές ώρες για να μεταφορτωθούν τα δεδομένα που έχει καταγράψει.

The post Με ρομποτικό βαθυσκάφος συνεχίζονται οι έρευνες για το Boeing – Μπορεί να κρατήσουν έως και δύο μήνες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα