Η Τρόικα έχει «στρατοπεδεύσει» στην Αθήνα – Νέες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών

Νέος μαραθώνιος συσκέψεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα, διεξάγεται από το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών.

Αρχικά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκε, επί περίπου μιάμιση ώρα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα,

Πολ Τόμσεν, χωρίς την παρουσία των δύο Ευρωπαίων εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, αλλά με τη συμμετοχή τεχνικών κλιμακίων.

Αυτήν την ώρα, στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, έχουν μεταβεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη (σσ. ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εργασίας). Σημειώνεται, ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα όσα δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «διαπιστώνεται βούληση όλων των πλευρών να κλείσουμε», γεγονός που σημαίνει ότι ίσως υπάρξει οριστική σύγκλιση πριν το τέλος του μήνα.

Όμως, στον αντίποδα, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι από την πλευρά της Τρόικας αναφύονται καινούργιες απαιτήσεις, τις οποίες και αποκάλυψε το «Π». Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής της Τρόικας έθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων για τα εργασιακά, την απαίτηση να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών, το πάγωμα των τριετιών από το 2017 και το lock out.

Ο ίδιος παράγοντας πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτά είναι ζητήματα που θέτει η Τρόικα στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση υλοποίησης ή θέσπισής τους ως προαπαιτούμενα για τη δόση. Για παράδειγμα, είπε, η Τρόικα δεν μπορεί να δεχθεί ότι η Ελλάδα είναι πλέον η μόνη ευρωπαϊκή χώρα (έως πρότινος ήταν και η Ολλανδία) χωρίς νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις. Συμπλήρωσε, όμως, ότι λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας στη χώρα μας, ελήφθη η πολιτική απόφαση να μην νομοθετηθούν αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί βέβαιη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, γεγονός που επιτρέπει τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη κάποια δική τους εκτίμηση για τα δημοσιονομικά, καθώς είναι επιφυλακτικοί λόγω των εσφαλμένων αρχικών προβλέψεών τους.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται στο υπουργείο Οικονομικών από σήμερα στις 11 το πρωί, με σκοπό να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση προτού ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη και από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για περίπου 5- 6 ημέρες.

The post Η Τρόικα έχει «στρατοπεδεύσει» στην Αθήνα – Νέες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα