Η Κίνα σταματά την χρήση οργάνων εκτελεσθέντων σε μεταμοσχεύσεις

Προς τον τερματισμό μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης πρακτικής οδεύει η Κίνα, η οποία είναι η μοναδική χώρα που συστηματικά χρησιμοποιεί όργανα εκτελεσθέντων σε μεταμοσχεύσεις. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης, η Κίνα θα σταματήσει την εφαρμογή αυτής της μεθόδου μέχρι τα μέσα του 2014.

Μέχρι τα μέσα του 2014 όλα τα νοσοκομεία που έχουν άδεια να πραγματοποιούν μεταμοσχεύσεις θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όργανα κρατούμενων που έχουν εκτελεσθεί και αντ’ αυτών να χρησιμοποιούν μόνο όργανα από δωρητές που θα χορηγούνται μέσω του εθνικού

συστήματος, δήλωσε ο Χουάνγκ Τζιεφού, πρώην υφυπουργός Υγείας, ο οποίος τώρα έχει αναλάβει τη μεταρρύθμιση του συστήματος μεταμοσχεύσεων.

Να σημειωθεί ότι στην Κίνα, η προσφορά ανθρώπινων οργάνων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη ζήτηση, πιθανόν εξαιτίας της παραδοσιακής άποψης ότι οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται ή να αποτεφρώνονται άθικτοι.

Εκτιμάται ότι 300.000 ασθενείς βρίσκονται κάθε χρόνο στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων και μόλις ένας στους 30 λαμβάνει τελικά μόσχευμα.

Η έλλειψη σε μοσχεύματα έχει οδηγήσει σε ένα παράνομο εμπόριο οργάνων και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Κίνας το 2007 απαγόρευσε τις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες εκτός αν πρόκειται για συζύγους, συγγενείς εξ αίματος ή υιοθετημένα μέλη οικογενειών.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα καταγραφής εθελοντών δωρητών οργάνων σε 25 επαρχίες και δήμους από τον Φεβρουάριο με στόχο να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι πολλά όργανα λαμβάνονται από κρατούμενους χωρίς την άδειά τους ή ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουν οι οικογένειές τους, κάτι που η κινεζική κυβέρνηση διαψεύδει.

The post Η Κίνα σταματά την χρήση οργάνων εκτελεσθέντων σε μεταμοσχεύσεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα