Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πιλοτικά από τον Ιούλιο

Της Ελλης Τριανταφύλλου

Με ένα μπαράζ θετικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας περιόδου για τη χώρα, εισέρχεται η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τις διπλές εκλογές του Μαΐου, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν σε κλίμα μεγάλης πόλωσης, με μετωπική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς,

στον οποίο εξάλλου οι Ευρωπαίοι εταίροι πιστώνουν την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα, θα επιδιώξει όχι μόνο να αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά την πιστοποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και να μεταδώσει μήνυμα ασφάλειας και αλληλεγγύης στους πολίτες, υλοποιώντας αποφάσεις για τη στήριξη, κατ’ αρχάς, των πλέον ασθενέστερων. «Παρά την πρωτόγνωρη κρίση που βίωσε η χώρα, οι θυσίες των πολιτών δεν πήγαν χαμένες. Τώρα, έρχεται η ώρα της πολιτείας να ανταποδώσει, ξεκινώντας την έμπρακτη στήριξή της από εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», σημειώνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ετσι, μετά το μοίρασμα του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα, εντός του επόμενου διαστήματος και πάντως πριν από τις εκλογές, ο κ. Σαμαράς θα εξαγγείλει την καταβολήτου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η οποία θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Ιούλιο σε δύο περιφέρειες της χώραςκαι θα γενικευτεί τους πρώτους μήνες του 2015. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του «Π»,ο πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα τις λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο, άλλωστε, αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η καταβολή του ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, θα έχει όριο περίπου τα 200 ευρώ, με προσαύξηση κατά 70 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 50 ευρώ για το κάθε παιδί. Οπως προκύπτει από το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014 (20 εκατ. ευρώ), η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά περίπου 8.000 έως 10.000 δικαιούχους, με όριο εισοδημάτων περίπου τις 5.000 ετησίως, όπως έχει προτείνει και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συγκεκριμένων πολιτών -οι οποίοι σημειωτέον αποτελούν τον πιο ευάλωτο κρίκο της ελληνικής κοινωνίας-να μην περιοριστεί στη χορήγηση των παραπάνω χρημάτων, αλλά να πραγματοποιηθεί μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματοςμε υπηρεσίες στήριξης ατόμων με προβλήματα υγείας, αλλά και προγράμματα προώθησηςστην αγορά εργασίας ανέργων.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επεξεργαστεί λύσεις, προκειμένου, πέραν του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, να παρέχονται και άλλες μορφής στήριξης, όπως για παράδειγμα«κοινωνική επιταγή» για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, πανελλαδικό δίκτυο κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, το οποίο θα συγκροτηθεί από το σύνολο των φορέων κοινωνικής φροντίδας και πιστοποιημένους φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ακόμη, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόγραμμα ασφάλισης ανασφάλιστων, όπως προβλέπεται στον τελευταίο νόμο με τον οποίο κυρώθηκε η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας.

Πάντως, ο ακριβής προσδιορισμός των κριτηρίων δεν είναι εύκολος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο όριο της φτώχειας (το οποίο ορίζεται στα 5.708 ευρώ ετησίως κατά άτομο, το οποίο διπλασιάζεται για οικογένειες με δύο παιδιά)βρέθηκε το 2012 το 23,1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, οι οικογένειες που κλήθηκαν να διαβιώσουν το 2013 με εισόδημα κάτω των 9.500 ευρώ ξεπέρασαν τους 2.700.000 φορολογούμενους.

Στην αιχμή της προεκλογικής στρατηγικής της κυβέρνησης, πάντως,θα βρεθεί η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, οι συζητήσεις για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ωριμάσει. Ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι «εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από τους εταίρους μας να πράξουν το ίδιο», ενώ επενδύει στρατηγικά και στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, που θα παρουσιαστεί πριν από το Eurogroup και θα δίνει την προοπτική της επόμενης ημέρας από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Της προεκλογικής μάχης της Νέας Δημοκρατίας θα ηγηθεί ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα περιοδεύσει σε περιφέρειες-κλειδιά. Στις αρχές Μαΐου, εξάλλου, θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ζαν ΚλοντΓιούνκερ, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη για την προεδρία της Κομισιόν. Στο επιτελείο Σαμαρά επενδύουν στην επίσκεψη του κ. Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε από τους υποστηρικτές της Ελλάδας και αναμένεται να μιλήσει με θερμά λόγια για την επώδυνη προσπάθεια της κυβέρνησης να απεγκλωβίσει τη χώρα από τα μνημόνια.

The post Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πιλοτικά από τον Ιούλιο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα