Το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ενα πλήρως χρηματοδοτημένο σχέδιο ανάπτυξης, ενταγμένο στην ατζέντα «Ευρώπη 2021», στηριγμένο στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη δημιουργία 150.000 μόνιμων και πραγματικών θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που παράγουν εξωστρεφή και εξαγώγιμα, ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και ένα νέο δίχτυ κοινωνικής προστασίας των αδυνάμων, ξεκινώντας με την άμεση εφαρμογή του « ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Το πρόγραμμα δημιουργίας των 150.000 θέσεων εργασίας μέσα στους

επόμενους 18 μήνες θα στηριχθεί κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις με ευρωπαϊκούς μοχλούς χρηματοδότησης.

Γι’ αυτό θα προβλέπει ειδικά κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων από Ελληνες που διατηρούν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, αλλά και φορολογικά κίνητρα σε όσους επενδύουν στην «πραγματική» οικονομία, ενισχύοντας την απασχόληση σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για τη θεαματική επιτάχυνση στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης σε υποθέσεις επενδύσεων και αστικές διαφορές. Θα ιδρυθεί αμέσως ένα νέο 7ο Τμήμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις στρατηγικές επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις (σε συνδυασμό με την ιεράρχηση των υποθέσεων), ώστε να γίνει πιο ταχεία η διεκπεραίωσή τους από το σύστημα.
Στα κατά τόπους διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία θα τοποθετηθούν επιπλέον δικαστικοί λειτουργοί με οικονομική εξειδίκευση, με προφανή στόχο τη μείωση των υποθέσεων που εκκρεμούν και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση μιας απόφασης. Ακόμη, θα υπάρξει νέο σύστημα ιεράρχησης της προτεραιότητας για την εκδίκαση και την οριστική επίλυση υποθέσεων σε χαμηλότερα δικαστικά επίπεδα.

Στόχος του νέου αναπτυξιακού σχεδίου είναι να εκμεταλλευτεί η χώρα το συγκριτικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως ο τουρισμός, αλλά με την ανάπτυξη εξειδικευμένων νέων υπηρεσιών, όπως π.χ. ο ιατρικός τουρισμός.
• Στον πρωτογενή τομέα, έμφαση θα δοθεί στην παραγωγή μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων και στην προώθησή τους στις διεθνείς αγορές.
• Στον κλάδο της Ενέργειας, προτεραιότητα είναι η βελτίωση του ενεργειακού μείγματος, σε συνδυασμό με τη διαχείριση του ορυκτού πλούτου, τη βιώσιμη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδικά κίνητρα για πρόσληψη εργαζομένων θα δοθούν:
• στο διαμετακομιστικό εμπόριο
• στις συνδυασμένες μεταφορές
• στον τομέα της ναυτιλίας
• σε εξαγωγικές βιομηχανίες, όπως των μετάλλων, των οικοδομικών υλικών και των γενόσημων φαρμάκων

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ειδικές διαδικασίες έγκρισης ξένων επενδύσεων (red carpet policies), που θα καθιστούν την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο για την παροχή εξειδικευμένων τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτόν, θα ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο Οικονομικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, με αποστολή την παρακολούθηση και τον συντονισμό της εφαρμογής της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Ο Οργανισμός για την ανάπτυξη (IfG) θα είναι σχεδιασμένος σε τρεις βασικούς άξονες δραστηριοποίησης:

1. δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
2. παροχή ιδίων κεφαλαίων ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων
3. χρηματοδότηση υποδομών

Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί σχέδιο διασύνδεσης μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων με αλλαγή στα προγράμματα σπουδών, ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στις πρακτικές δεξιότητες. Ως παράδειγμα, αναφέρεται η υποχρεωτική και βαθμολογούμενη πρακτική εξάσκηση των φοιτητών σε επιχειρήσεις στο προτελευταίο έτος σπουδών, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση από το ακαδημαϊκό περιβάλλον στην αγορά εργασίας.

Στις «οριζόντιες» και κλαδικές αναπτυξιακές δράσεις που περιγράφονται στο εθνικό σχέδιο περιλαμβάνονται τα εξής:

• Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση επενδύσεων, ακολουθώντας την ταχύρρυθμη διαδικασία έγκρισης που χρησιμοποιήθηκε για τα έργα υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
• Θα δοθεί προτεραιότητα στις κλαδικές επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη στον ρυθμό ανάπτυξης και με δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την τοπική απασχόληση.
• Οι δημόσιες επενδύσεις θα στραφούν σε έργα υποδομών με υψηλή συνεισφορά στην ανάπτυξη και την εγχώρια απασχόληση.
• Επαναπροσδιορισμός του περιβαλλοντολογικού και χωροταξικού πλαισίου, με τον καθορισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών χρήσης γης και την εναρμόνισή τους με τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της αγοράς, διατηρώντας παράλληλα την εθνική περιβαλλοντική κληρονομιά.
• Δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού πρόσληψης στελεχών από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά και την τοποθέτησή τους σε καίριες θέσεις ευθύνης (τεχνικές και διοικητικές) του δημόσιου τομέα.
• Βελτιστοποίηση των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης διεθνών πρακτικών αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας για την επισήμανση, τη βεβαίωση και την είσπραξη φόρων.

Ο ρόλος του κράτους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα είναι επιτελικός, ρυθμιστικός και υποστηρικτικός και θα περιοριστεί στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, άμυνας και ασφάλειας.
Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, θα καταργηθούν περιττοί δημόσιοι οργανισμοί που δεν προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Επιπλέον, θα δοθούν κίνητρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που στρέφονται στη δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων και σε δραστηριότητες παραγωγής και εμπορίου που αξιοποιούν καλύτερα τα επενδυτικά κεφάλαια, την τεχνολογία και το εργατικό δυναμικό…

H χρηματοδότηση

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο είναι ενταγμένο και προσαρμοσμένο στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των νέων stress tests, των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων πιστωτικών συνθηκών που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ξεκινήσει η υλοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού σχεδίου που προβλέπει «ακόμη και αρνητικά επιτόκια δανεισμού» για τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να «πλημμυρίσει με αναπτυξιακή ρευστότητα η ευρωζώνη»…
Το σχέδιο προβλέπει ειδικά κίνητρα για να επιστρέψουν στην Ευρώπη οι βιομηχανίες και τα κεφάλαια που είχαν «μεταναστεύσει» τα προηγούμενα χρόνια σε αναδυόμενες αγορές και χώρες της Ασίας.
Κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό σχέδιο θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα ενισχύσει με ρευστότητα τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, μετά τα stress-tests του φθινοπώρου.

Η ΕΚΤ έχει θέσει τρεις συγκεκριμένους όρους για να παράσχει στο εξής μεγαλύτερη βοήθεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας μας:

- Να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από «σκελετούς» και «τοξικά» δάνεια.
- Να αναδιοργανωθούν εκ βάθρων και να υιοθετήσουν δομές και πολιτικές για την ορθή διαχείριση και τιμολόγηση των δανειακών κινδύνων.
- Να αντλήσουν «φρέσκα» ιδιωτικά κεφάλαια με όρους της αγοράς, για να μη δαπανώνται χρήματα των φορολογουμένων και να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν πιο αποτελεσματικά επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις.

Μόλις οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας πάρουν τη «σφραγίδα» των stress tests τον Οκτώβριο, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει αφειδώς το ελληνικό (και ευρωπαϊκό) τραπεζικό σύστημα, με εντολή να στρέψουν τη νέα ρευστότητα στην αγορά…

The post Το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα