«Επιχειρηματικά συμφέροντα κρύβει η υποψηφιότητα Μώραλη»

Διμέτωπο αγώνα για την ανατροπή στο εθνικό μας λιμάνι, τόσο κατά του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, όσο και κατά του υποψήφιου Γιάννη Μώραλη, δίνει στον Πειραιά ο Θοδωρής Δρίτσας.

Τον μεν κ. Μιχαλολιάκο τον εγκαλεί γιατί καταχράται τη δημοτική ραδιοφωνία για να αναδείξει ένα ανύπαρκτο έργο, τον δε κ. Μώραλη τον ερωτά ευθέως ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω του, εκμεταλλευόμενα την αγάπη των Πειραιωτών για τον Ολυμπιακό,

και θέλουν να βάλουν χέρι στην πόλη.

Κατέρχεστε ως κομματικός υποψήφιος ή με ευρύτερες συμμαχίες;

Η υποψηφιότητά μου είναι αποτέλεσμα διαδικασιών στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι και αποφάσισαν να τεθώ εγώ επικεφαλής του συνδυασμού «Το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς η πόλη μας».

Εχουμε μια ιστορία 16 ετών στην πόλη, με προτάσεις, παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες. Σε αυτήν τη διαδρομή συναντηθήκαμε με ανθρώπους απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και χωρίς συγκεκριμένη κομματική προτίμηση και πολλοί συμμετέχουν ενεργά στη δημοτική κίνηση.

Η παράταξή μας ξεπερνάει τις τυχόν κομματικές εντάξεις και περιλαμβάνει Πειραιώτες και Πειραιώτισσες, που ανεξάρτητα από πολιτική ή ιδεολογική τοποθέτηση συμφωνούμε ότι οφείλουμε να δώσουμε ανάσα στην πόλη μας που ασφυκτιά. Να δικαιώσουμε τους ανθρώπους που δεν θέλουν να λένε «μένω στον Πειραιά», αλλά «είμαι Πειραιώτης».

Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητά σας για τη δημαρχία του Πειραιά σε μια περίοδο που το κόμμα σας διεκδικεί με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας;

Ο Πειραιάς ασφυκτιά με όσα έκαναν ή παρέλειψαν ο απερχόμενος δήμαρχος και οι προκάτοχοί του. Με τους σκοτεινούς δρόμους και τις εγκαταλειμμένες γειτονιές. Με τις χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες και τα όμορφα νεοκλασικά και βιομηχανικά κτήρια που ερειπώνονται.

Τα έχουμε καταγράψει τα προβλήματα της πόλης μας, έχουμε κάνει προτάσεις, έχουμε παλέψει και έχουμε συγκρουστεί με συμφέροντα για τη λύση τους.

Γι’ αυτόν, ακριβώς τον λόγο στο κάλεσμά μας για συστράτευση υπήρξε ανταπόκριση από προσωπικότητες ευρύτατου πολιτικού φάσματος. Ο Πειραιάς ασφυκτιά, όμως, εξίσου και με την πολιτική των μνημονίων, με την περικοπή κατά 67% των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τα κλειστά μαγαζιά που κάνουν τους δρόμους ακόμα σκοτεινότερους, με τους ανέργους και τους αστέγους, με τους άνεργους ναυτεργάτες και τους εφοπλιστές που δεν έχουν ούτε ένα καράβι με ελληνική σημαία.

Επομένως, πώς να ξεχωρίσεις τη δημοκρατική ανατροπή που χρειάζεται ο Πειραιάς από τη δημοκρατική ανατροπή που χρειάζεται η Ελλάδα; Σε αυτήν τη δημοκρατική γιορτή καλούμε εμείς τους πολίτες της πόλης μας. Και η ανταπόκριση είναι μεγάλη.

Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη τάραξε τα νερά. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Αλήθεια, εσείς πώς την αξιολογείτε;

Κάθε υποψηφιότητα, εφόσον σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας και τους διακριτούς ρόλους δημοτικής αρχής, επιχειρηματικής δραστηριότητας και Εκκλησίας, μπορεί να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης.

Αυτόν τον διάλογο ενώπιον των πολιτών τον επιζητούμε και έχουμε καταθέσει δημόσια πρόταση για τη διεξαγωγή του, δυστυχώς, μέχρι τώρα, χωρίς ανταπόκριση.

Αντίθετα, ο απερχόμενος δήμαρχος χρησιμοποιεί το δημοτικό ραδιόφωνο, που ανήκει σε όλους τους δημότες, για την προσωπική του προβολή και την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο κ. Μώραλης, τώρα, πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα για τη σύνδεσή του με επιχειρηματικά συμφέροντα, η οποία αποτυπώνεται και στο ψηφοδέλτιό του, και για την ξαφνική έγνοια του για τον Πειραιά, δείγματα της οποίας δεν είχαμε εκ μέρους του στο παρελθόν.

Γιατί, ξέρετε, οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες, με όλο τους το δίκιο, ανησυχούν και αναρωτιούνται ποιοι και για ποιον λόγο πάνε να βάλουν την πόλη μας στο χέρι, καταχρώμενοι μάλιστα την αγάπη των Πειραιωτών για τη μεγάλη αθλητική ομάδα τους.

Βλέπουμε, ακόμα, ότι ο κ. Μώραλης περιστοιχίζεται από ανθρώπους που άσκησαν στο παρελθόν εξουσία στον δήμο και οι δημότες τους αξιολόγησαν και τους απέρριψαν.

Η ανησυχία αυτή των δημοτών είναι υγιές φαινόμενο. Αυτή ταράζει τα νερά, όχι η υποψηφιότητα Μώραλη. Είναι μια καλή ταραχή, γιατί μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις που θέλουν τον δήμαρχο υπηρέτη και υπερασπιστή των δημοτών, πολέμιο των κατεστημένων συμφερόντων που πνίγουν την πόλη και όχι υποχείριό τους.

Τα δικά σας σχέδια για τον Πειραιά, το εθνικό μας λιμάνι, ποια είναι;

Εμείς πιστεύουμε ότι το λιμάνι μπορεί και πρέπει να γίνει η ναυαρχίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης του Πειραιά, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει δημόσιο και να αποκτήσει ο δήμος ουσιαστικό λόγο στη διαχείρισή του.

Αλλωστε, όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης είναι δημόσια και η Αυτοδιοίκηση έχει λόγο στη λειτουργία τους. Εδώ υπήρξε στρέβλωση, με την ανοχή και των προηγούμενων δημοτικών αρχών του Πειραιά, που αρκούνταν σε κάποιες, αμφίβολες κιόλας, μικροπαροχές από πλευράς ΟΛΠ και αποδέχονταν υποταγμένες τις επιλογές του αλήστου μνήμης δικομματισμού.

Αυτό πρέπει να πάρει τέλος. Το λιμάνι, η πύλη του Πειραιά προς τη νησιωτική Ελλάδα και τον κόσμο, πρέπει να συνδεθεί λειτουργικά με την πόλη, «ανοίγοντας» προς αυτήν με την αξιοποίηση κτηρίων ή άλλων χώρων προς όφελος των πολιτών, με την ανάπτυξη οικονομικών, αλλά και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγικών δυνατοτήτων γύρω και σε σύνδεση με το λιμάνι.

Για να γίνει, όμως, αυτό και να μην «κλείσουν» για πάντα οι πύλες του λιμανιού για τον Πειραιά και τους γειτονικούς δήμους, διεκδικούμε να παραμείνει ο ΟΛΠ στο Δημόσιο και ο δήμος να έχει ουσιαστικό λόγο στη διοίκηση και ουσιαστικό όφελος από τη λειτουργία του.

Ποια πολιτική θα εφαρμόσετε στην περίπτωση της Cosco και της όποιας άλλης πολυεθνικής διεκδικήσει τη διαχείριση του λιμανιού;

Το πρόβλημα δεν είναι ειδικά η Cosco ή όποια άλλη πολυεθνική θα διεκδικήσει το λιμάνι. Το πρόβλημα είναι να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα κερδοσκοπικό, από τη μια, και σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο, από την άλλη, με κοινωνικό και εθνικό όφελος.

Για να έχει η πόλη αναπτυξιακά οφέλη από το λιμάνι, πρέπει να παραμείνει ο ΟΛΠ υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό θα το διεκδικήσουμε και στη Βουλή και με νομικά μέσα μαζί με όλους τους παραγωγικούς φορείς του Πειραιά και με λαϊκές κινητοποιήσεις.

Ηδη, έχουν κατατεθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι ένα θέμα που έχει συσπειρώσει επιστημονικούς συλλόγους, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, Επιμελητήρια, εργοδοτικές και εργατικές ενώσεις, διότι όλοι γνωρίζουν τις συνέπειες που θα υπάρξουν από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να υποστηρίξει με κάθε μέσο την προσπάθεια των Πειραιωτών να κρατήσουν το λιμάνι τους και όσοι διεκδικούν την ψήφο των δημοτών πρέπει να τοποθετηθούν χωρίς υπεκφυγές.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παργινό

The post «Επιχειρηματικά συμφέροντα κρύβει η υποψηφιότητα Μώραλη» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα