Από τις ευλογίες, στο (νέο) ανάθεμα

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΕΜΠΕ

Υπάρχουν μικρά θαύματα που διαρκούν παραπάνω από τρεις ημέρες ή έστω μεγάλα με διάρκεια ζωής πλέον της εβδομάδας; Κι όμως, στην περίπτωση της Ελλάδας το θαύμα των προβλέψεων περί παραμονής της χώρας στο ευρώ και ανάκαμψης της οικονομίας διήρκεσε περίπου τρεις εβδομάδες.
Διήρκεσε τόσο, μέχρι που… αποκαλύφθηκε ότι: α) τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ εμπλέκονται σε μίζα

10 δισ. ευρώ, β) η τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεσή της μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, γ) απαιτείται περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 15 δισ. ευρώ και δ) η πρόσθετη μαύρη τρύπα των κρατικών ταμείων υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ!
Άλλο που δεν ήθελαν η Λαγκάρντ, η Μέρκελ, οι κερδοσκόποι, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και, φυσικά, οι διάφοροι επαΐοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να πυροδοτήσουν εκ νέου κλίμα έντασης σε βάρος της Ελλάδας, επειδή ο Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα εξοντώσει την κοινωνία για να επιτευχθεί η πολυπόθητη «αυτορρύθμιση της αγοράς», όπως επιδιώκουν οι μονεταριστές κερδοσκόποι της τρόικας.
Τι κι αν την περασμένη Κυριακή το «Π» έγραφε ότι ο πρωθυπουργός έλαβε μέχρι και την ευλογία του Πάπα Βενέδικτου για να συνεχίσει την προσπάθειά του. Τι κι αν η Citibank, η Goldman Sachs, η Moody’s, δέκα πρωθυπουργοί και άλλοι τόσοι γκουρού των αγορών στέκονταν στο πλευρό της χώρας, αναφέροντας ότι τα δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν από τη στιγμή που ο Σαμαράς επιδεικνύει εμπράκτως αποτελέσματα στην τιθάσευση των δημοσιονομικών μεγεθών. Άραγε, να είναι τυχαίο ότι με το που ξεκίνησε την… παράδοση μαθημάτων στο Χάρβαρντ ο Παπανδρέου, παίρνοντας μαζί του και τον Παπακωνσταντίνου, άρχισαν να ξεσαλώνουν ξανά σε βάρος της Ελλάδας οι Αμερικανοί και οι διεθνείς παράγοντες;

Ο ρόλος του ΔΝΤ
Στα μέσα της εβδομάδας το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες από το ΔΝΤ, ανέφερε ότι έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που αρνούνται να διαγράψουν μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους που κατέχουν. Σύμφωνα με την τρόικα που επικαλείται το Reuters, οι σχετικές τριβές έχουν ενταθεί την τελευταία περίοδο, καθώς το ΔΝΤ υιοθετεί ολοένα και πιο άκαμπτη στάση.
Το ΔΝΤ πιέζει για μία αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας προς τον «επίσημο τομέα», δηλαδή τα κράτη της ευρωζώνης και την ΕΚΤ. Στον αντίποδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους στόχους που θέτει το υφιστάμενο πρόγραμμα, σύμφωνα πάντα με το Reuters. «Το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ» είπε ένας Έλληνας αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, όπως και άλλες πηγές. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν και άλλες πηγές με γνώση των πραγμάτων σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Η Λαγκάρντ πρόσφατα δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου και των αποκρατικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει «κενό χρηματοδότησης», ενώ έκανε λόγο και για ανάγκη «αντιμετώπισης» του ελληνικού χρέους. «Δεν χρειαζόμαστε μόνο 11,5 δισ. ευρώ περικοπών, χρειαζόμ

Keywords
Αναζητήσεις
αναθεμα την ευλογια
Τυχαία Θέματα