13 δημοσιογράφοι του ουκρανικού Forbes παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας λογοκρισία

Συνολικά 13 δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν από την ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes, καταγγέλλοντας τον νέο ιδιοκτήτη και μεγιστάνα Σεργκέι Κουρτσένκο για λογοκρισία.

Όπως αναφέρουν αφορμή για την παραίτηση τους στάθηκε η απαγόρευση μιας έρευνας από τον αρχισυντάκτη Μιχαήλο Κότοφ, για ένα θέμα που αφορούσε τον πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σεργκέι Αρμπούζοφ, ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορα Γιανουκόβιτς.

«Μας έδωσε να καταλάβουμε ότι υπάρχουν θέματα τα οποία δεν μπορούμε να γράψουμε», υποστηρίζει δήλωσε ο Αλεξάντρ Ρούμπαν, υπεύθυνος

του ιστοτόπου του περιοδικού, συμπληρώνοντας: «Κάτι τέτοιο μοιάζει με λογοκρισία».

Αναφέρουν πως η παραίτησή τους οφείλεται στις «προσπάθειες αλλαγής της πολιτικής σύνταξης» του περιοδικού, ενώ ο Ρούμπαν υπογραμμίζει «υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις που αρνούνταν να δημοσιεύσουν τα άρθρα μας χωρίς καμία εξήγηση».

Ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος, Forbes Media αντέδρασε δηλώνοντας ότι«παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και ότι όλες οι εκδόσεις μας στο εξωτερικό θα πρέπει να τηρούν τους δημοσιογραφικούς κανόνες του Forbes».

Από την πλευρά του ο Κότοφ σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Κομερσάντ, αρνήθηκε ότι ασκεί λογοκρισία κατ’ εντολή του ιδιοκτήτη, ενώ ισχυρίστηκε πως έχει το δικαίωμα να επαληθεύει τα ρεπορτάζ.

«Αυτό δεν αληθεύει, δεν συνδέονται τα δύο αυτά πράγματα. Οφείλω να ελέγχω την προετοιμασία των άρθρων», είπε, σχολιάζοντας ότι δεν θεωρούσε ότι ήταν «ουσιώδες» το θέμα που πρότειναν να κάνουν οι δημοσιογράφοι για τον Αρμπούζοφ. «Το Forbes ήταν και θα παραμείνει ανεξάρτητο», διαβεβαίωσε.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο που ανέλαβε την ιδιοκτησία του περιοδικού ο Σεργκέι Κουρτσένκο, παραιτήθηκε και ο τότε διευθυντής σύνταξης, Βολοντίμιρ Φεντόριν διότι πίστευε ότι η αλλαγή αυτή είχε ως στόχο «να φιμώσει τους δημοσιογράφους πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2015».

The post 13 δημοσιογράφοι του ουκρανικού Forbes παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας λογοκρισία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα