ΥΠΟΙΚ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Με το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων θα μπορούσαν να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την ανακεφαλαιοποίηση κατά 9 δις. ευρώ – Γιατί το απέρριψε το Υπουργείο Οικονομικών – Στο ίδιο μήκος κύματος και η τρόικα.

Δυσκολεύει η εξίσωση της ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες καθώς το Υπουργείο Οικονομικών

απορρίπτει την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων των τραπεζών με την οποία θα μειώνονταν δραστικά οι κεφαλαιακές ανάγκες. Σύμφωνα με το σχέδιο, με την ανταλλαγή των ομολόγων των τραπεζών με τίτλους EFSF θα μπορούσαν να διαγράψουν ζημιά ύψους 9 δις. ευρώ που βαρύνει τις τράπεζες λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων των ελληνικών ομολόγων, μειώνοντας αντίστοιχα τις κεφαλαιακές ανάγκες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών ωστόσο απέρριψε το σχέδιο θεωρώντας αφενός ότι αποτελεί διακριτική μεταχείριση των τραπεζών σε σχέση με τους άλλους ομολογιούχους και αφετέρου ενισχύει δυσανάλογα τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η τρόικα συμφωνεί με την προσέγγιση του Υπουργείου. Την απογοητευτική, για τις τράπεζες, απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών θα ανακοινώσει και επίσημα σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στη συνάντηση που θα έχει με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις 15.00.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για πλήγμα για τις τράπεζες το οποίο θα αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες δυσκολεύοντας το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης τουλάχιστον για τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε επεξεργαστεί τέσσερα εναλλακτικά σχέδια για την ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να αντιμετωπιστεί το λογιστικό πρόβλημα που δημιουργούν οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων. Σήμερα οι εγχώριες τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το PSI ονομαστικής αξίας 14 δισ. ευρώ τα οποία ωστόσο διαπραγματεύονται στις 35 μονάδες βάσης που αντιστοιχεί σε τρέχουσα αξία 4,9 δισ. ευρώ, βαρύνοντας τις τράπεζες με λογιστικές ζημιές ύψους 9,1 δις. ευρώ.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το σχέδιο ανταλλαγής αν υλοποιούνταν θα είχε μεγάλα οφέλη για τις τράπεζες, μειώνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες του συστήματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών. Ωστόσο, η απόρριψη του σχεδίου ανταλλαγής δεν σημαίνει καταστροφή. Αν η οικονομία σταθεροποιηθεί και δημιουργηθούν προσδοκίες ανάκαμψης τότε οι τιμές των ομολόγων θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία περιορίζοντας έτσι τις ζημιές των τραπεζών και κατ’ επέκταση τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ήδη η κατάσταση στην αγορά ομολόγων έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά μειώνοντας τις ζημιές αποτιμήσεων για τις τράπεζες. Η αποτίμηση του 10ετούς ομολόγου από τα επίπεδα των 15 μονάδων βάσης που βρίσκονταν το καλοκαίρι όταν η ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη είχε κορυφωθεί, σήμερα έχει αναρριχηθεί στις 35 μονάδες βάσεις που μεταφράζεται σε αύξηση τη

Keywords
Τυχαία Θέματα