Υποχώρηση Βενιζέλου – Λοβέρδου για τους διοικητικούς

Προκήρυξη για 600 προσλήψεις τις προσεχείς ημέρες, αντί των 880 που ζητούσε ο Υπ. Παιδείας. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός, διαμηνύει το Μαξίμου

Με μία συμφωνία που κάθε πλευρά μπορεί να αναγνώσει ως... νίκη ολοκληρώθηκε η χθεσινή δίωρη, έκτακτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των διοικητικών ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι

θα εκδοθεί, άμεσα, προκήρυξη για την κάλυψη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων και όχι 880 όπως ζητούσε ο Ανδ. Λοβέρδος και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, προστίθεται πώς θα υπάρξει αξιολόγηση των δομών των ΑΕΙ, από ανεξάρτητο ελεγκτή, και αν υπάρξουν ανάγκες για πρόσθετες θέσεις αυτές θα καλυφθούν με πρόσθετη προκήρυξη. Το δεύτερο σκέλος της ανακοίνωσης, περί αξιολόγησης και πρόσθετης προκήρυξης, έσπευσε να αναδείξει ως επιτυχία το Υπουργείο Παιδείας και, τελικά, το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κέρδισε τη μάχη από το Μαξίμου.

Ωστόσο, πηγές στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της διαθεσιμότητας, όπως ζητά το ΠΑΣΟΚ, και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει και αλλαγή του προγραμματισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή απόφαση και η ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη επιτρέπει και στις δύο πλευρές, κυρίως αυτή του ΠΑΣΟΚ, να κάνουν λόγο για επιτυχία και, ιδίως, επιτρέπει στη δικομματική κυβέρνηση να υπερβεί, προς στιγμήν τουλάχιστον, μία μείζονα κρίση που έτεινε να ξεσπάσει λίγα 24ώρα από τον ανασχηματισμό.

Επί της ουσίας, η τελική κρίση για το ζήτημα των διοικητικών και αν θα προσληφθούν 600 όπως λέει το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή 880 όπως διεκδικεί το Παιδείας θα υπάρξει μετά από 1,5 μήνα, όταν δηλαδή και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων όσων συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη των 600 διοικητικών. Αν, μέχρι τότε, υπάρξει και άλλη προκήρυξη, προφανώς θα έχει κερδίσει ο Ανδ. Λοβέρδος. Αν, όπως θεωρείται το πλέον πιθανό, δεν υπάρξει νέα προκήρυξη θέσεων, τότε ο υπουργός Παιδείας θα καταγράψει την ήττα, απλώς με μία μικρή χρονική καθυστέρηση.

Πάντως, παρά την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις θέσεις Λοβέρδου και στο στόχο περί επαναδιαπραγμάτευσης της διαθεσιμότητας, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου εμφανίστηκε, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, αιχμηρή για τον κ. Λοβέρδο, τον οποίο και κατηγόρησε για διγλωσσία.

Μαξίμου: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός

Στο Πρωθυπουργικό γραφείο παρατηρούν με ενδιαφέρον και ενίοτε με αγωνία τις πιέσεις που υφίσταται ο Ευ. Βενιζέλος, από το 8% των εκλογών και την κινητικότητα στο χώρο, δείχνουν πρόθυμοι να στηρίξουν – όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα – τον κυβερνητικό τους εταίρο, ωστόσο δηλώνουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Υπό την έννοια αυτή, κορυφαία στελέχη του Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι δεν μπορεί να μεταβληθεί ο σχεδιασμός για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στο Δημόσιο, που αποτελεί κεντρικό σημείο της συμφωνίας με την τρόικα. Αναγνώριζαν, δε, χωρίς πάντως να το θέτουν οι ίδιοι ως ζήτημα, ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση της Αθήνας σε μείζονες συμφωνίες θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης των εταίρων της χώρας και των ελεγκτών και, πιθανά, σε αδιέξοδο την προσπάθεια ελάφρυνσης των φορολογικών συντελεστών και επίτευξης συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Χαρακτήριζαν, δε, - με όποια αξία έχει αυτό – ως συμφωνία απεμπλοκής τη χθεσινή απόφαση ΣαμαράΒενιζέλου, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση της πολιτικής δεν μεταβάλλεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα