Nέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία

Η προηγούμενη ρύθμιση «Νέα Αρχή» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα λόγω των σκληρών όρων που περιελάμβανε με αποτέλεσμα οι περισσότεροι οφειλέτες να μην μπορούν να υπαχθούν σε αυτήν. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αν και η ρύθμιση υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να φθάσει και τις 100 δόσεις ωστόσο δεν βρέθηκαν οφειλέτες που να πληρούν όλους τους όρους για να πετύχουν τις 100 δόσεις. Και αυτό διότι για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης καθώς και η βιωσιμότητα

του διακανονισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες καταργείται η προυπόθεση που προέβλεπε ότι οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.
Επίσης για μεγάλες οφειλές γίνεται ελαστικότερη η νέα ρύθμιση που θα προταθεί στην τρόικα σε ότι αφορά τη μελέτη βιωσιμότητας η οποία έπρεπε να περιλαμβάνει την καθαρή θέση, ανάλυση ρευστότητας και προσδοκώμενα έσοδα - αναμενόμενες δαπάνες του αιτούντα.

Επίσης μειώνονται σημαντικά οι προσαυξήσεις χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί το νέο πλαίσιο. Το πεδίο αυτό θα αποτελέσει και τη σημαντικότερη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα