Οι μεγάλες προκλήσεις της νέας διοίκησης της ΤτΕ

Το νέο πανευρωπαϊκό stress test που διενεργεί η ΕΚΤ και η αντιμετώπιση του «κύματος» των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τις δύο μεγάλες προκλήσεις της νέας διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ο νέος διοικητής, Γιάννης Στουρνάρας, θα βρεθεί από την πρώτη στιγμή στα

«βαθιά» καθώς η έκβαση στα παραπάνω κρίσιμα μέτωπα θα καθορίσει τη μετά την κρίση εποχή όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ευρύτερα την εγχώρια οικονομία. Ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για τη νέα άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργείται στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το φθινόπωρο.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι θα προκύψουν και νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Αν και οι τράπεζες αισιοδοξούν πως δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το stress test της ΤτΕ, ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι η ΕΚΤ θα είναι αρκετά αυστηρή. Από το πόσο αυστηρή θα είναι θα εξαρτηθεί αν θα απαιτηθεί μέρος, το σύνολο ή ακόμα και περισσότερα κεφάλαια από το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ, που φτάνει τα 11 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος μεγάλος πονοκέφαλος για τον κ. Στουρνάρα είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Στο τέλος Δεκεμβρίου η εικόνα ήταν δραματική, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να διαμορφώνονται στο 31,9%. Στην επιχειρηματική πίστη οι καθυστερήσεις διαμορφώνονται στο 31,8%, αποτυπώνοντας την κατάρρευση ενός μεγάλου τμήματος της παραγωγικής μηχανής της χώρας, ενώ στην καταναλωτική πίστη τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στο 47,9%. Όπως σημείωσε στην έκθεσή του το ΔΝΤ, αν το πρόβλημα της υπερχρέωσης δεν λυθεί με δραστικές ενέργειες, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος η οικονομία να βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο, όπου οι υγιείς επιχειρήσεις να αναλάβουν για τα επόμενα χρόνια να πληρώσουν τα «σπασμένα» (μέσω των υψηλών επιτοκίων) και παράλληλα να στερηθούν πολύτιμους, για την ανάπτυξή τους, πόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα