Υπερβολικά άνιση κατανομή των γιατρών του ΕΟΠΠΥ

Στο έλεος των περικοπών το εθνικό σύστημα υγείας και οι κακοδαιμονίες συνεχίζονται, καθώς η άνιση κατανομή των γιατρών ανά την επικράτεια έχει καταδικάσει 19 νομούς να μην έχουν παιδίατρο, 27 να μην έχουν οφθαλμίατρο και μόνο έξι να έχουν αλλεργιολόγο.

Από την πλευρά του αν και ο ΕΟΠΠΥ αναγνωρίζει τις ελλείψεις «δεν μπορεί να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις, αλλά πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές, να μειωθεί ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

κατά 10%», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των γιατρών που «διέθετε» ο ΕΟΠΥΥ στις 31 Δεκεμβρίου του 2012 είναι 12.128, εκ των οποίων οι 6.626 είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, απασχολούνται στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έχουν δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα με πλαφόν επισκέψεων ασφαλισμένων ανά μήνα τις 150.

Οι υπόλοιποι 5.502 είναι συμβεβλημένοι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί με πλαφόν επισκέψεων 200 τον μήνα. Η χαμηλή αμοιβή της κάθε επίσκεψης (10 ευρώ μεικτά και 6,5 ευρώ καθαρά) από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή έχουν αποτέλεσμα πολλοί από τους συμβεβλημένους γιατρούς να σκέφτονται να διακόψουν τη συνεργασία με τον Οργανισμό.

Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης σε γιατρούς το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα για τις οποίες αποζημιώνει κάθε γιατρό ο ΕΟΠΥΥ, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα να έχουν «κλείσει» τα ραντεβού και για τις 200 επισκέψεις, οπότε όλες οι υπόλοιπες γίνονται με χρέωση του ασφαλισμένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα